Rečnik

  • Vino - Piće koje sadrži od 7 do 22 % alkohola. Ima specifičnu aromu a proizvod je fermentacije soka od grožda pod utcajem gljivice Saccharomyces u anaerobnim uslovima. Proces fermentacije se odvija na temperaturi od 30 stepeni. Vrsta vina zavisi od vrste grožđa od kojeg se pravi ... (više)

  • Vlašac - Višegodišnja biljka koja ima nežnu lukovicu iz koje izbijaju gusti veoma ukusni cevasti listovi plavozelenkaste boje, visoki 15-30 cm. Vlašac (Lat. Allium schoenoprasum) zapravo samoniklo bilje koje od proleća do jeseni raste najčešće uz ... (više)

  • Vok - Kineski veliki, poluloptasti duboki tiganj od kovanog gvožđa. Služi za pripremu hrane originalno na otvorenom plamenu, mada se neke varijante voka koriste danas i na modernim šporetima sa keramičkom pločom. Poenta takvog oblika je plamen dospe do cele površine ... (više)

  • Volujsko srce - Veliki paradajz, neobičnog oblika i tanke ljuske koja ne mora da se ljušti. Kandidat za prvo mesto kad je reč o spremanju sosova, čorbi, pica. Pogledajte i druge vrste paradajza.

  • Vorčester sos - Worcestershire je industrijski aromatični sos ređe strukture, ljutkastog ukusa, crvene boje. Dodaje se u salate, sosove, namaze, jela i koktele. Napravljen je od sirćeta, melase, šećera, soli, tropskog voća tamarinda, belog luka, ljute paprike i još nekih ... (više)

Preporučeni članci

Tri napitka za miran san

Ne možete da zaspite? Pripremite ukusan napitak i utonite u miran san bez problema.

Kako da napravite bešamel sos

Bešamel sos se koristi u pripremi brojnih jela, ali i kao osnova za druge sosove. Evo osnovnog recepta.

Kako možete upotrebiti iskorišćene vrećice za čaj

Ne bacajte iskorišćene kesice za čaj - pogledajte na koje načine ih možete upotrebiti.

Aktuelno

Pohovane palačinke sa spanaćem i sirom

Izuzetno ukusne palačinke koje možete poslužiti kao predjelo ili večeru.

Austrijska pletenica

Ovo mirisno pecivo je idealan izbor za doručak.

Pečeni bataci sa sosom od belog luka

Sočno meso u pikantnom sosu...

Torta sa sirom i jagodama

Kombinacija slatke pavlake i svežih jagoda ovu prolećnu tortu čini veoma laganom.

Inicijalizacija u toku...