Rečnik

  • Tamarilo - Upotrebljava se na isti način kao i paradajz, ali ima pomalo gorak ukus. Oljuštite gorku koru ili izdubite ljusku. Tamarilo je zdrav kad je mek pod prstima pri pritisku. Bogat je vitaminom C, gvožđem i magnezijumom.

  • Tamarind - Tamarind je drvo poreklom iz Afrike, ali se preko Indije proširio po većem delu Azije. Drugi naziv je i indijska datula. Plodovi ovog drveta su slatko-kiseli, a mogu se koristiti sirovi ili termički obrađeni. Kada se plodovi bez semenki potope u toplu vodu, dobija se ... (više)

  • Tigrasti paradajz - Ima izrazitu šaru, po kojoj je i dobio ime. Nazivaju ga i „pomo d’or“. Veoma je dekorativan, pa se koristi za salate i ukrašavanje. Mekan je i sočan i ima slatko-kiselkast ukus.Pogledajte i druge vrste paradajza.

  • Tikvice - Povrće iz porodice Cucurbitaceae. Postoji nekoliko vrsta, a svaka vrsta se razlikuje po obliku (najčešće duguljaste kao krastavac, ali i okrugle ili oblika flaše), boji (žute, zelene i svetlo zelene), veličini i ukusu. Tivica je cela jestiva - i kora, i meso i ... (više)

  • Tofu - Sir od soje. Ovaj biljni sir proizvodi se zgrušavanjem sojinog mleka. Tofu sir je najrasprostrenjeniji sojin proizvod. Već nekoliko hiljada godina je vrlo važan sastavni deo ljudske ishrane, prvenstveno u zemljama istoka, a u poslednjih nekoliko desetina godina sve je ... (više)

  • Trapist - Polutvrdi kravlji sir koji sadrži 35% masti. Ime je dobio po čuvenom samostanu "La Trappe" u Francuskoj i monasima koji su ga proizvodili. Ima glatku teksturu s malo rupica, a prodaje se u obliku kolutova težine do 3 kg. Koristi se u sendvičima, za gratiniranje, u ... (više)

  • Trešnja - Plod drveta Prunus avium. Ovo voće je bogato vitaminima i mineralima i antioksidansima koji štite organizam uništavajuci štetne slobodne radikale, prehrambenim vlaknima. Plodovi mogu biti crveni ili žuti i sadrže visok procenat vode. Trešnje su ... (više)

Preporučeni članci

Najbrži ručak na kašiku: Krompir paprikaš sa belim mesom

Ako vam ponestane ideja šta da kuvate danas, ovo jelo na kašiku je kec iz gastronomskog rukava!

Smrznto ili sveže voće i povrće – šta je bolje?

Iako je donedavno važila tvrdnja da je sveže voće i povrće najzdravije, nedavna istraživanja su pokazala da se više nutritivnih sastojaka ipak

Dijeta za jake trbušnjake

Rešite se masnih naslaga i pohvalite pločicama na stomaku za samo šest nedelja.

Kako da napravite Milka čokoladnu tortu (VIDEO)

Za ovu tortu se uvek traži parče više.

Aktuelno

Čokoladna torta od palačinki

Omiljene palačinke servirane na nešto svečaniji način.

Punč od pomorandži i grejpfruta

Topli napitak od zdravog južnog voća je baš ono što vam treba u hladnim danima, da vas zagreje i oraspoloži.

Ćufte u belom sosu

Umesto uobičajenog paradajz sosa probajte ovaj nemački recept.

Tradicionalne novopazarske mantije

Čuvene novopazarske mantije učiniće vaš jelovnik bogatijim za još jedno tradicionalno jelo.

Inicijalizacija u toku...