Rečnik

  • Tamarilo - Upotrebljava se na isti način kao i paradajz, ali ima pomalo gorak ukus. Oljuštite gorku koru ili izdubite ljusku. Tamarilo je zdrav kad je mek pod prstima pri pritisku. Bogat je vitaminom C, gvožđem i magnezijumom.

  • Tamarind - Tamarind je drvo poreklom iz Afrike, ali se preko Indije proširio po većem delu Azije. Drugi naziv je i indijska datula. Plodovi ovog drveta su slatko-kiseli, a mogu se koristiti sirovi ili termički obrađeni. Kada se plodovi bez semenki potope u toplu vodu, dobija se ... (više)

  • Tigrasti paradajz - Ima izrazitu šaru, po kojoj je i dobio ime. Nazivaju ga i „pomo d’or“. Veoma je dekorativan, pa se koristi za salate i ukrašavanje. Mekan je i sočan i ima slatko-kiselkast ukus.Pogledajte i druge vrste paradajza.

  • Tikvice - Povrće iz porodice Cucurbitaceae. Postoji nekoliko vrsta, a svaka vrsta se razlikuje po obliku (najčešće duguljaste kao krastavac, ali i okrugle ili oblika flaše), boji (žute, zelene i svetlo zelene), veličini i ukusu. Tivica je cela jestiva - i kora, i meso i ... (više)

  • Tofu - Sir od soje. Ovaj biljni sir proizvodi se zgrušavanjem sojinog mleka. Tofu sir je najrasprostrenjeniji sojin proizvod. Već nekoliko hiljada godina je vrlo važan sastavni deo ljudske ishrane, prvenstveno u zemljama istoka, a u poslednjih nekoliko desetina godina sve je ... (više)

  • Trapist - Polutvrdi kravlji sir koji sadrži 35% masti. Ime je dobio po čuvenom samostanu "La Trappe" u Francuskoj i monasima koji su ga proizvodili. Ima glatku teksturu s malo rupica, a prodaje se u obliku kolutova težine do 3 kg. Koristi se u sendvičima, za gratiniranje, u ... (više)

  • Trešnja - Plod drveta Prunus avium. Ovo voće je bogato vitaminima i mineralima i antioksidansima koji štite organizam uništavajuci štetne slobodne radikale, prehrambenim vlaknima. Plodovi mogu biti crveni ili žuti i sadrže visok procenat vode. Trešnje su ... (više)

Preporučeni članci

Zbog čega su dunje dobre za vaše zdravlje

Ovi ukusni plodovi imaju mnogo lekovitih sastojaka.

Sirovo ili kuvano povrće?

Otkrivamo vam koje povrće je bolje jesti u sirovom stanju, a koje je zdravije ako se skuva.

Bonton za trpezom

Pravila ponašanja mogu učiniti vreme provedeno za trpezom prijatnijim.

5 namirnica najbogatijih vitaminom D

Ako vas muči pospanost, visok pritisak i loše raspoloženje - moguće je da imate manjak vitamina D u organizmu.

Aktuelno

Meksički burito

Oživite duh Meksika u svom domu.

Pomfrit od tikvica

Ovi štapići mogu biti odličan prilog uz glavno jelo, ali ih možete poslužiti i za večeru.

Salata sa svinjetinom i maslinama

Spoj tradicionalnog i mediteranskog ukusa!

Kuglof sa čokoladom i pomorandžom

Bilo da njime menjate doručak ili uživate uz kafu ili čaj, ovaj slatkiš će vas oduševiti ukusom

Inicijalizacija u toku...