Rečnik

  • Tamarilo - Upotrebljava se na isti način kao i paradajz, ali ima pomalo gorak ukus. Oljuštite gorku koru ili izdubite ljusku. Tamarilo je zdrav kad je mek pod prstima pri pritisku. Bogat je vitaminom C, gvožđem i magnezijumom.

  • Tamarind - Tamarind je drvo poreklom iz Afrike, ali se preko Indije proširio po većem delu Azije. Drugi naziv je i indijska datula. Plodovi ovog drveta su slatko-kiseli, a mogu se koristiti sirovi ili termički obrađeni. Kada se plodovi bez semenki potope u toplu vodu, dobija se ... (više)

  • Tigrasti paradajz - Ima izrazitu šaru, po kojoj je i dobio ime. Nazivaju ga i „pomo d’or“. Veoma je dekorativan, pa se koristi za salate i ukrašavanje. Mekan je i sočan i ima slatko-kiselkast ukus.Pogledajte i druge vrste paradajza.

  • Tikvice - Povrće iz porodice Cucurbitaceae. Postoji nekoliko vrsta, a svaka vrsta se razlikuje po obliku (najčešće duguljaste kao krastavac, ali i okrugle ili oblika flaše), boji (žute, zelene i svetlo zelene), veličini i ukusu. Tivica je cela jestiva - i kora, i meso i ... (više)

  • Tofu - Sir od soje. Ovaj biljni sir proizvodi se zgrušavanjem sojinog mleka. Tofu sir je najrasprostrenjeniji sojin proizvod. Već nekoliko hiljada godina je vrlo važan sastavni deo ljudske ishrane, prvenstveno u zemljama istoka, a u poslednjih nekoliko desetina godina sve je ... (više)

  • Trapist - Polutvrdi kravlji sir koji sadrži 35% masti. Ime je dobio po čuvenom samostanu "La Trappe" u Francuskoj i monasima koji su ga proizvodili. Ima glatku teksturu s malo rupica, a prodaje se u obliku kolutova težine do 3 kg. Koristi se u sendvičima, za gratiniranje, u ... (više)

  • Trešnja - Plod drveta Prunus avium. Ovo voće je bogato vitaminima i mineralima i antioksidansima koji štite organizam uništavajuci štetne slobodne radikale, prehrambenim vlaknima. Plodovi mogu biti crveni ili žuti i sadrže visok procenat vode. Trešnje su ... (više)

Preporučeni članci

3 prirodna leka protiv kiseline u želucu

Oslobodite se neprijatnih simptoma i bolova usled povećanog lučenja kiseline u želucu domaćim preparatima.

Festival vina u Nišu

Na festivalu vina u Nišu, koji se održava od 21. do 23. septembra, predstaviće se više od 20 vinarija iz cele Srbije, kao i gosti iz Italije i

Čudesne višnje - protiv infekcija, upala, nesanice, gojaznosti...

Višnje su omiljeni sastojak mnogih specijaliteta, ali su i veoma lekovite.

Aleva i Lisa raspisuju konkurs za najbolji recept

Pošaljite svoj recept sa fotografijom i osvojite vredne nagrade.

Aktuelno

Prženi šaran

Uz šaran se odlično slaže krompir salata.

Čokoladne kocke s rumom

Opijajuća aroma ruma daje ovom čokoladnom kolaču pravi zavodljiv ukus.

Mladi krompirići u belom vinu

Još jedan način da uživate u fenomenalnom ukusu mladih krompirića.

Pasta sa paradajzom i bosiljkom

Ova pasta se nešto drugačije priprema - špagete se kuvaju zajedno sa ostalim sastojcima.

Inicijalizacija u toku...