Rečnik

  • Tamarilo - Upotrebljava se na isti način kao i paradajz, ali ima pomalo gorak ukus. Oljuštite gorku koru ili izdubite ljusku. Tamarilo je zdrav kad je mek pod prstima pri pritisku. Bogat je vitaminom C, gvožđem i magnezijumom.

  • Tamarind - Tamarind je drvo poreklom iz Afrike, ali se preko Indije proširio po većem delu Azije. Drugi naziv je i indijska datula. Plodovi ovog drveta su slatko-kiseli, a mogu se koristiti sirovi ili termički obrađeni. Kada se plodovi bez semenki potope u toplu vodu, dobija se ... (više)

  • Tigrasti paradajz - Ima izrazitu šaru, po kojoj je i dobio ime. Nazivaju ga i „pomo d’or“. Veoma je dekorativan, pa se koristi za salate i ukrašavanje. Mekan je i sočan i ima slatko-kiselkast ukus.Pogledajte i druge vrste paradajza.

  • Tikvice - Povrće iz porodice Cucurbitaceae. Postoji nekoliko vrsta, a svaka vrsta se razlikuje po obliku (najčešće duguljaste kao krastavac, ali i okrugle ili oblika flaše), boji (žute, zelene i svetlo zelene), veličini i ukusu. Tivica je cela jestiva - i kora, i meso i ... (više)

  • Tofu - Sir od soje. Ovaj biljni sir proizvodi se zgrušavanjem sojinog mleka. Tofu sir je najrasprostrenjeniji sojin proizvod. Već nekoliko hiljada godina je vrlo važan sastavni deo ljudske ishrane, prvenstveno u zemljama istoka, a u poslednjih nekoliko desetina godina sve je ... (više)

  • Trapist - Polutvrdi kravlji sir koji sadrži 35% masti. Ime je dobio po čuvenom samostanu "La Trappe" u Francuskoj i monasima koji su ga proizvodili. Ima glatku teksturu s malo rupica, a prodaje se u obliku kolutova težine do 3 kg. Koristi se u sendvičima, za gratiniranje, u ... (više)

  • Trešnja - Plod drveta Prunus avium. Ovo voće je bogato vitaminima i mineralima i antioksidansima koji štite organizam uništavajuci štetne slobodne radikale, prehrambenim vlaknima. Plodovi mogu biti crveni ili žuti i sadrže visok procenat vode. Trešnje su ... (više)

Preporučeni članci

Aleva i Lisa konkurs: Šareni gurmanluk

Recept za šareni gurmanluk je poslala Aleksandra Pešić iz Kruševca i osvojila jednu od nagrada na konkursu Aleva i Lisa.

Zašto ne treba jesti pire od krompira

Ova pravila zdrave ishrane su manje poznata, ali naučno dokazana.

Muskatni oraščić protiv stomačnih problema

Karakterističan ukus musklatnog orašćića daje posebnu notu jelima, ali je ovaj začin i veoma lekovit.

Napravite čokoladnu tortu za 15 minuta

Osim što je brzo gotova, ova varijanta torte je zdravija verzija omiljene poslastice

Aktuelno

Čokoladni čizkejk

Fantastičan spoj keksa i čokolade u osvežavajućoj poslastici sa sirom.

Hleb sa grožđem

Oblik zavisi od vrste i veličine pleha u kome se peče.

Tradicionalna srpska gibanica

Uživajte u slasnom ukusu domaće pite.

Puslice sa lešnikom

Između hrskavih slatkih puslica nalazi se ukusan kremasti fil.

Inicijalizacija u toku...