Rečnik

  • Sekt - Najpopularnije domaće penušavo vino u Nemačkoj je sekt. Nemci su se toliko izveštili u pravljenju penušavih vina, da je njihov sekt u poslednje vreme teško razlikovati od "pravog" šampanjca. Pročitajte tekst: Kako odabrati šampanjac

  • Senf - Dodatak jelu u obliku paste (krema) žutozelene boje, vrlo specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa. Osnovni sastojak je mleveno seme biljke slačice (gorčice), u koje se dodaje sirće, vino, šećer i voda. Najčešće se koristi kao dodatak jelima od mesa. Postoji ... (više)

  • Sir -  Prehrambeni proizvod od mleka, najčešće kravljeg, ali i od ovčjeg i kozjeg. Nastaje zgrušavanjem kazeina (mlečnog proteina) enzimom reninom ili nekom kiselinom (na pr. mlečnom). Čovek je počeo da pravi sir još pre 4 000 godina. Sir sadrži ... (više)

  • Sirće - Proizvod fermentacije (vrenja) vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta. Sirće se već stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili začin. Postoje mnoge vrste sirćeta: pirinčano, ... (više)

  • So - Nezamenljivi začin u obliku belog kristalnog praha. Po hemijskom sastavu so je natrijum-hlorid koji je izuzetno važan kako za metabolizam ljudi tako i u indrustijskoj proizvodnji namirnica. S druge strane, ono što je manje poznato je činjenica da so može biti i ... (više)

  • Sremuš - Biljka iz porodice luka. Zovu ga još i medveđi ili divlji luk. U kulinarstvu se koristi kao sаlаtа, u čorbama, pitama i sosovima. O njegovoj lekovitosti pročitajte u tekstu: Sremuš najzdravija salata

Preporučeni članci

10 kuhinjskih trikova koje morate da znate

Za lakše i brže snalaženje u kuhinji nikada nije naodmet naučiti poneki novi trik.

ŠTA BI REKLA DAJANA: Kraljica zabranila 3 namirnice, Kejt Midlton ne sme konzumirati nipošto!

Da su u kraljevskoj porodici zabranjeni morski plodovi kao hrana, pisali smo, ali evo koja još pravila ishrane nalaže njihova tradicija.

Završen „Staropramen kulinarski izazov“

Igor Mihailović je nova food bloger zvezda

7 domaćih lekova protiv zatvora, nadutosti i nervoze želuca (RECEPT)

Sve ove domaće lekove potražite u vašoj kuhinji

Aktuelno

Jednostavan recept za lazanje

Ovaj recept za ukusne lazanje je pogodan čak i za one koji nemaju mnogo iskustva u kulinarstvu.

Domaće karamele

Obradujte ukućane i oduševite goste domaćim bombonama sa neodoljivim karamel ukusom.

Hleb od heljdinog brašna

Ako želite ukusniju koricu, hleb pre pečenja možete premazati maslinovim uljem.

Kremasta torta s ananasom

Uživaćete u svakom sočnom zalogaju ove poslastice.

Inicijalizacija u toku...