Rečnik

  • Sekt - Najpopularnije domaće penušavo vino u Nemačkoj je sekt. Nemci su se toliko izveštili u pravljenju penušavih vina, da je njihov sekt u poslednje vreme teško razlikovati od "pravog" šampanjca. Pročitajte tekst: Kako odabrati šampanjac

  • Senf - Dodatak jelu u obliku paste (krema) žutozelene boje, vrlo specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa. Osnovni sastojak je mleveno seme biljke slačice (gorčice), u koje se dodaje sirće, vino, šećer i voda. Najčešće se koristi kao dodatak jelima od mesa. Postoji ... (više)

  • Sir -  Prehrambeni proizvod od mleka, najčešće kravljeg, ali i od ovčjeg i kozjeg. Nastaje zgrušavanjem kazeina (mlečnog proteina) enzimom reninom ili nekom kiselinom (na pr. mlečnom). Čovek je počeo da pravi sir još pre 4 000 godina. Sir sadrži ... (više)

  • Sirće - Proizvod fermentacije (vrenja) vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta. Sirće se već stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili začin. Postoje mnoge vrste sirćeta: pirinčano, ... (više)

  • So - Nezamenljivi začin u obliku belog kristalnog praha. Po hemijskom sastavu so je natrijum-hlorid koji je izuzetno važan kako za metabolizam ljudi tako i u indrustijskoj proizvodnji namirnica. S druge strane, ono što je manje poznato je činjenica da so može biti i ... (više)

  • Sremuš - Biljka iz porodice luka. Zovu ga još i medveđi ili divlji luk. U kulinarstvu se koristi kao sаlаtа, u čorbama, pitama i sosovima. O njegovoj lekovitosti pročitajte u tekstu: Sremuš najzdravija salata

Preporučeni članci

Ovako izgleda doručak Ane Ivanović

Šampionski obrok za početak dana.

Kulinarska uživanja u KC Grad

Kulturni centar Grad je za kraj godine pripremio i vanredno umetničko-kulinarsko iznenađenje.

Prirodnim preparatima do negovanog tela

Svoju kosu, kožu, kosu i nokte možete negovati maskama, melemima i uljima iz "domaće radinosti".

Brzo i lako: Domaći sladoled od 3 sastojka

Osim što je potrebno izdvojiti samo desetak minuta za pripremu ovog sladoleda, pri tome ćete upotrebiti samo tri sastojka.

Aktuelno

Zapečena testenina sa piletinom

Laganoj pasti s piletinom poseban ukus daje sočan paradajz.

Napravite domaću čokoladu po vašem ukusu

Napravite zdravu čokoladu i počastite ukućane

Sočna pita od jabuka

Zasladite se pitom pripremljenom na engleski način.

Riba u sosu od senfa

Ukusna riba u pikantnom sosu od senfa i krem sira.

Inicijalizacija u toku...