Rečnik

  • Sekt - Najpopularnije domaće penušavo vino u Nemačkoj je sekt. Nemci su se toliko izveštili u pravljenju penušavih vina, da je njihov sekt u poslednje vreme teško razlikovati od "pravog" šampanjca. Pročitajte tekst: Kako odabrati šampanjac

  • Senf - Dodatak jelu u obliku paste (krema) žutozelene boje, vrlo specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa. Osnovni sastojak je mleveno seme biljke slačice (gorčice), u koje se dodaje sirće, vino, šećer i voda. Najčešće se koristi kao dodatak jelima od mesa. Postoji ... (više)

  • Sir -  Prehrambeni proizvod od mleka, najčešće kravljeg, ali i od ovčjeg i kozjeg. Nastaje zgrušavanjem kazeina (mlečnog proteina) enzimom reninom ili nekom kiselinom (na pr. mlečnom). Čovek je počeo da pravi sir još pre 4 000 godina. Sir sadrži ... (više)

  • Sirće - Proizvod fermentacije (vrenja) vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta. Sirće se već stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili začin. Postoje mnoge vrste sirćeta: pirinčano, ... (više)

  • So - Nezamenljivi začin u obliku belog kristalnog praha. Po hemijskom sastavu so je natrijum-hlorid koji je izuzetno važan kako za metabolizam ljudi tako i u indrustijskoj proizvodnji namirnica. S druge strane, ono što je manje poznato je činjenica da so može biti i ... (više)

  • Sremuš - Biljka iz porodice luka. Zovu ga još i medveđi ili divlji luk. U kulinarstvu se koristi kao sаlаtа, u čorbama, pitama i sosovima. O njegovoj lekovitosti pročitajte u tekstu: Sremuš najzdravija salata

Preporučeni članci

Top 12 napitaka za detoksikaciju i mršavljenje

Napravite osvežavajuće napitke koji će vam pomoći da organizam oslobodite toksina.

Ovo je najlakši put do željene težine

Možda niste tip za dijete, ali postoje jednostavne male promene koje možete pretvoriti u navike, a one će vas postepeno dovesti do kojeg kilograma

Genijalan razlog zbog kog bi trebalo da držite limun u vodi sat vremena

Evo nekoliko saveta koji će vam biti od pomoći u kuhinji i u održavanju domaćinstva.

Greške koje često pravimo u pripremi jela

Ponekad se možda previše opustite u želji da iskažete svoju kulinarsku kreativnost, pa vam jela ne izgledaju kao što ste zamišljali. Evo u

Aktuelno

Čokoladna vekna

Neodoljiv ukus kraljice poslastica u svakom zalogaju kolača.

Pileća džigerica s pirinčem

Ovo jelo je posebno dobro za sve koji imaju problem s krvnom slikom.

Slatkiš gotov za 15 minuta: Ruske čajne bombice

Male, slatke čajne bombice se lako i brzo spremaju. A evo i kako...

Marmelada od mandarina

Osvežavajuća, sočna, neodoljiva marmelada od mandarina.

Inicijalizacija u toku...