Rečnik

  • Sekt - Najpopularnije domaće penušavo vino u Nemačkoj je sekt. Nemci su se toliko izveštili u pravljenju penušavih vina, da je njihov sekt u poslednje vreme teško razlikovati od "pravog" šampanjca. Pročitajte tekst: Kako odabrati šampanjac

  • Senf - Dodatak jelu u obliku paste (krema) žutozelene boje, vrlo specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa. Osnovni sastojak je mleveno seme biljke slačice (gorčice), u koje se dodaje sirće, vino, šećer i voda. Najčešće se koristi kao dodatak jelima od mesa. Postoji ... (više)

  • Sir -  Prehrambeni proizvod od mleka, najčešće kravljeg, ali i od ovčjeg i kozjeg. Nastaje zgrušavanjem kazeina (mlečnog proteina) enzimom reninom ili nekom kiselinom (na pr. mlečnom). Čovek je počeo da pravi sir još pre 4 000 godina. Sir sadrži ... (više)

  • Sirće - Proizvod fermentacije (vrenja) vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta. Sirće se već stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili začin. Postoje mnoge vrste sirćeta: pirinčano, ... (više)

  • So - Nezamenljivi začin u obliku belog kristalnog praha. Po hemijskom sastavu so je natrijum-hlorid koji je izuzetno važan kako za metabolizam ljudi tako i u indrustijskoj proizvodnji namirnica. S druge strane, ono što je manje poznato je činjenica da so može biti i ... (više)

  • Sremuš - Biljka iz porodice luka. Zovu ga još i medveđi ili divlji luk. U kulinarstvu se koristi kao sаlаtа, u čorbama, pitama i sosovima. O njegovoj lekovitosti pročitajte u tekstu: Sremuš najzdravija salata

Preporučeni članci

Bamija-za zdravlje bubrega, prevenciju dijabetesa i zdravu kožu

Bamija je jedna od najzdravijih namirnica koja se vekovima koristi u lekovite svrhe.

6 blagodeti kurkume

Ovaj egzotični začin daje jelima posebnu aromu, ali je i izuzetno zdrav.

Napravite ukusan preliv za salatu koji jača imunitet

Zdravi sastojci ovog preliva obogatiće salatu i ojačati vaše zdravlje.

Ovi kokteli su se proslavili zahvaljujući filmovima i serijama

Omiljene serije i filmovi zaslužni su za to što su neki kokteli doživeli platarnu popularnost.

Aktuelno

Krem čorba od krompira i pečurki

Gusta, kremasta i "sita"... idealan je izbor za hladne dane!

Palačinke od tri sastojka (bez brašna)

Napravite zdrave i ukusne palačinke i poslužite ih uz preliv po želji.

Mafini sa jagodama

Poslastica lepog izgleda i još lepšeg ukusa.

Pikantna tunjevina sa povrćem

Iako se ovo jelo može pripremiti sa konzerviranom tunjevinom, sveža ima poseban ukus.

Inicijalizacija u toku...