Rečnik

  • Sekt - Najpopularnije domaće penušavo vino u Nemačkoj je sekt. Nemci su se toliko izveštili u pravljenju penušavih vina, da je njihov sekt u poslednje vreme teško razlikovati od "pravog" šampanjca. Pročitajte tekst: Kako odabrati šampanjac

  • Senf - Dodatak jelu u obliku paste (krema) žutozelene boje, vrlo specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa. Osnovni sastojak je mleveno seme biljke slačice (gorčice), u koje se dodaje sirće, vino, šećer i voda. Najčešće se koristi kao dodatak jelima od mesa. Postoji ... (više)

  • Sir -  Prehrambeni proizvod od mleka, najčešće kravljeg, ali i od ovčjeg i kozjeg. Nastaje zgrušavanjem kazeina (mlečnog proteina) enzimom reninom ili nekom kiselinom (na pr. mlečnom). Čovek je počeo da pravi sir još pre 4 000 godina. Sir sadrži ... (više)

  • Sirće - Proizvod fermentacije (vrenja) vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta. Sirće se već stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili začin. Postoje mnoge vrste sirćeta: pirinčano, ... (više)

  • So - Nezamenljivi začin u obliku belog kristalnog praha. Po hemijskom sastavu so je natrijum-hlorid koji je izuzetno važan kako za metabolizam ljudi tako i u indrustijskoj proizvodnji namirnica. S druge strane, ono što je manje poznato je činjenica da so može biti i ... (više)

  • Sremuš - Biljka iz porodice luka. Zovu ga još i medveđi ili divlji luk. U kulinarstvu se koristi kao sаlаtа, u čorbama, pitama i sosovima. O njegovoj lekovitosti pročitajte u tekstu: Sremuš najzdravija salata

Preporučeni članci

20 saveta za farbanje i ukrašavanje jaja

Predstavljamo vam savete za originalno farbanje i ukrašavanje jaja, koji će dobro doći početnicima, a iskusnijima dati nove ideje.

Evo na koje sve načine možete da iskoristite plastičnu flašu u domaćinstvu (VIDEO)

Većina nas baca ili reciklira plastične flaše, ali da li ste znali da je možete upotrebiti na 56 načina u domaćinstvu?

Kako su čuveni specijaliteti dobili ime

Zašto se specijaliteti poput paste Alfredo, jaja Benedikt, Cezar salate i pice Margarite zovu baš tako.

Trikovi za najukusnije makarone sa sirom

Ovi saveti će vam pomoći da usavršite prirpemu klasičnih makarona sa sirom.

Aktuelno

Susam pica

Omiljena pica sada sa novim dodatkom.

Carski kuglof

Ispod čokoladnih preliva krije se poslastica fenomenalnog ukusa.

Pogača ruža

Pripremite mekano i ukusno pecivo koje je najukusnije kada se služi toplo.

Posne punjene paprike na hilandarski način

Punjene paprike sa orasima mogu se jesti i tople i hladne.

Inicijalizacija u toku...