Rečnik

  • Sekt - Najpopularnije domaće penušavo vino u Nemačkoj je sekt. Nemci su se toliko izveštili u pravljenju penušavih vina, da je njihov sekt u poslednje vreme teško razlikovati od "pravog" šampanjca. Pročitajte tekst: Kako odabrati šampanjac

  • Senf - Dodatak jelu u obliku paste (krema) žutozelene boje, vrlo specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa. Osnovni sastojak je mleveno seme biljke slačice (gorčice), u koje se dodaje sirće, vino, šećer i voda. Najčešće se koristi kao dodatak jelima od mesa. Postoji ... (više)

  • Sir -  Prehrambeni proizvod od mleka, najčešće kravljeg, ali i od ovčjeg i kozjeg. Nastaje zgrušavanjem kazeina (mlečnog proteina) enzimom reninom ili nekom kiselinom (na pr. mlečnom). Čovek je počeo da pravi sir još pre 4 000 godina. Sir sadrži ... (više)

  • Sirće - Proizvod fermentacije (vrenja) vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta. Sirće se već stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili začin. Postoje mnoge vrste sirćeta: pirinčano, ... (više)

  • So - Nezamenljivi začin u obliku belog kristalnog praha. Po hemijskom sastavu so je natrijum-hlorid koji je izuzetno važan kako za metabolizam ljudi tako i u indrustijskoj proizvodnji namirnica. S druge strane, ono što je manje poznato je činjenica da so može biti i ... (više)

  • Sremuš - Biljka iz porodice luka. Zovu ga još i medveđi ili divlji luk. U kulinarstvu se koristi kao sаlаtа, u čorbama, pitama i sosovima. O njegovoj lekovitosti pročitajte u tekstu: Sremuš najzdravija salata

Preporučeni članci

UGOSTILI SMO POZNATE: Ovo su omiljeni filmovi naših glumaca. A koji je vaš?

Pored velikog broja filmskih ostvarenja, žanrova i glumaca teško je opredeliti se za omiljeni film. Imate li i vi problem sa tim kao i naši glumci?

4 neobična načina da doručkujete jaja

Da li su vam dosadili jaje na oko ili kajgana? Saznajte koja sva ukusna jela sa jajima možete spremiti za doručak.

Eksperiment: Šta se dogodi kada ceo dan jedete afrodizijake

Korin Miler je rešila da uradi eksperiment i da jede jedan ceo dan samo afrodizijake. Evo koji su njeni utisci.

Najjači prirodni antibiotik - srebrna voda: Leči viruse i pomaže mršavljenju

Drevne civilizacije su vrlo dobro poznavale svojstva srebrne vode, danad je u medicini i farmakoligiji našlo široku primenu...

Aktuelno

Punjene pečene pohovane paprike

Ovakve punjene parike možete poslužiti kao predjelo ili kao dodatak glavnom jelu...

Mafini s jajima i spanaćem

Napravite brze mafine bez brašna, odlične za doručak ili večeru.

Frape od heljde i ananasa

Vreme je da sebe počastite s jednim ovako ukusnim i lekovitim napitkom...

Sočno posno medeno srce

Isprobajte recept za mekane kolače koje zavode na prvi zalogaj

Inicijalizacija u toku...