Rečnik

  • Sekt - Najpopularnije domaće penušavo vino u Nemačkoj je sekt. Nemci su se toliko izveštili u pravljenju penušavih vina, da je njihov sekt u poslednje vreme teško razlikovati od "pravog" šampanjca. Pročitajte tekst: Kako odabrati šampanjac

  • Senf - Dodatak jelu u obliku paste (krema) žutozelene boje, vrlo specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa. Osnovni sastojak je mleveno seme biljke slačice (gorčice), u koje se dodaje sirće, vino, šećer i voda. Najčešće se koristi kao dodatak jelima od mesa. Postoji ... (više)

  • Sir -  Prehrambeni proizvod od mleka, najčešće kravljeg, ali i od ovčjeg i kozjeg. Nastaje zgrušavanjem kazeina (mlečnog proteina) enzimom reninom ili nekom kiselinom (na pr. mlečnom). Čovek je počeo da pravi sir još pre 4 000 godina. Sir sadrži ... (više)

  • Sirće - Proizvod fermentacije (vrenja) vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta. Sirće se već stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili začin. Postoje mnoge vrste sirćeta: pirinčano, ... (više)

  • So - Nezamenljivi začin u obliku belog kristalnog praha. Po hemijskom sastavu so je natrijum-hlorid koji je izuzetno važan kako za metabolizam ljudi tako i u indrustijskoj proizvodnji namirnica. S druge strane, ono što je manje poznato je činjenica da so može biti i ... (više)

  • Sremuš - Biljka iz porodice luka. Zovu ga još i medveđi ili divlji luk. U kulinarstvu se koristi kao sаlаtа, u čorbama, pitama i sosovima. O njegovoj lekovitosti pročitajte u tekstu: Sremuš najzdravija salata

Preporučeni članci

Začini koji leče

Oni su bogati antioksidansima koji poboljšavaju rad mozga, a prednost im je što su jeftini i možete ih dodati u svako jelo.

Koji je rok trajanja kuhinjskog pribora?

Kada bi trebalo da zamenite teflonski tiganj, kada silikonske špatule, a kada je vreme za nove daske za sečenje?

Oprez: Ovih 5 naziva na deklaracijama treba izbegavati

Saznajte šta zapravo znače pojedine deklaracije, čemu služe i da li su škodljive za naše zdravlje..

Jagode - koristan saveznik u borbi protiv celulita

Pored toga što su veoma ukusne i niskokalorične, jagode će vam pomoći da se rešite celulita.

Aktuelno

Torta sa kandiranim trešnjama

Pravo bogatstvo fantastičnih ukusa krije se u svakom zalogaju ove torte, koja se pritom veoma jednostavno priprema.

Torta s kremom od vina

Izvrsna kombinacija čokolade i pomorandže.

Sladoled od čokolade i banane

Zavodljivu aromu ovoj poslastici daje ekstrakt ruma.

Jesenji kolač sa keksom, jabukama i bananama

Odličan je uz čaj tokom prohladnih jesenjih dana...

Inicijalizacija u toku...