Rečnik

  • Sekt - Najpopularnije domaće penušavo vino u Nemačkoj je sekt. Nemci su se toliko izveštili u pravljenju penušavih vina, da je njihov sekt u poslednje vreme teško razlikovati od "pravog" šampanjca. Pročitajte tekst: Kako odabrati šampanjac

  • Senf - Dodatak jelu u obliku paste (krema) žutozelene boje, vrlo specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa. Osnovni sastojak je mleveno seme biljke slačice (gorčice), u koje se dodaje sirće, vino, šećer i voda. Najčešće se koristi kao dodatak jelima od mesa. Postoji ... (više)

  • Sir -  Prehrambeni proizvod od mleka, najčešće kravljeg, ali i od ovčjeg i kozjeg. Nastaje zgrušavanjem kazeina (mlečnog proteina) enzimom reninom ili nekom kiselinom (na pr. mlečnom). Čovek je počeo da pravi sir još pre 4 000 godina. Sir sadrži ... (više)

  • Sirće - Proizvod fermentacije (vrenja) vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta. Sirće se već stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili začin. Postoje mnoge vrste sirćeta: pirinčano, ... (više)

  • So - Nezamenljivi začin u obliku belog kristalnog praha. Po hemijskom sastavu so je natrijum-hlorid koji je izuzetno važan kako za metabolizam ljudi tako i u indrustijskoj proizvodnji namirnica. S druge strane, ono što je manje poznato je činjenica da so može biti i ... (više)

  • Sremuš - Biljka iz porodice luka. Zovu ga još i medveđi ili divlji luk. U kulinarstvu se koristi kao sаlаtа, u čorbama, pitama i sosovima. O njegovoj lekovitosti pročitajte u tekstu: Sremuš najzdravija salata

Preporučeni članci

Oprez: Ova hrana se lepi za stomak i kukove

Ukoliko ste u mogućnosti, pokušajte da izbegavate ovu hranu.

Evo koju namirnicu Melanija Tramp jede svaki dan

Saznajte kako prva dama Amerike održava svoj besprekorni izgled i liniju.

Dijetalni sokovi nam mogu pomoći da smršamo?

Naučnici su došli do otkrića da sokovi sa veštačkim zaslađivačima bez kalorija mogu da podstaknu gubitak kilograma više nego obična voda.

Napravite sami: Ovaj prirodni lek jača imunitet, poboljšava crevnu floru, sprečava pojavu raka

Ovaj preparat ima neverovatan uticaj na vaš organizam. Uverite se

Aktuelno

Kuvan pindžur

Nijedna jesen ne može da prođe bez ove pikantne i ukusne hrane koja je čest gost na trpezarijskom stolu, posebno kada su slave...

Gaspaćo

Ukusna španska supa koja se služi hladna, a u osnovi je paradajz.

Šareni kuglof

Kakao će ovom kuglofu dati i lepši ukus i zanimljiviji izgled...

Pasta sa lososom

Ovo jelo odlično je za vreme posta. Ukoliko ne postite, umesto biljne možete da koristite neutralnu pavlaku i parmezan.

Inicijalizacija u toku...