Rečnik

  • Sekt - Najpopularnije domaće penušavo vino u Nemačkoj je sekt. Nemci su se toliko izveštili u pravljenju penušavih vina, da je njihov sekt u poslednje vreme teško razlikovati od "pravog" šampanjca. Pročitajte tekst: Kako odabrati šampanjac

  • Senf - Dodatak jelu u obliku paste (krema) žutozelene boje, vrlo specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa. Osnovni sastojak je mleveno seme biljke slačice (gorčice), u koje se dodaje sirće, vino, šećer i voda. Najčešće se koristi kao dodatak jelima od mesa. Postoji ... (više)

  • Sir -  Prehrambeni proizvod od mleka, najčešće kravljeg, ali i od ovčjeg i kozjeg. Nastaje zgrušavanjem kazeina (mlečnog proteina) enzimom reninom ili nekom kiselinom (na pr. mlečnom). Čovek je počeo da pravi sir još pre 4 000 godina. Sir sadrži ... (više)

  • Sirće - Proizvod fermentacije (vrenja) vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta. Sirće se već stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili začin. Postoje mnoge vrste sirćeta: pirinčano, ... (više)

  • So - Nezamenljivi začin u obliku belog kristalnog praha. Po hemijskom sastavu so je natrijum-hlorid koji je izuzetno važan kako za metabolizam ljudi tako i u indrustijskoj proizvodnji namirnica. S druge strane, ono što je manje poznato je činjenica da so može biti i ... (više)

  • Sremuš - Biljka iz porodice luka. Zovu ga još i medveđi ili divlji luk. U kulinarstvu se koristi kao sаlаtа, u čorbama, pitama i sosovima. O njegovoj lekovitosti pročitajte u tekstu: Sremuš najzdravija salata

Preporučeni članci

Aleva i Lisa konkurs: Bogati zavežljaji

Predstavljamo vam recept za bogate zavežljaje Ljubice Majer iz Zrenjanina, koja je osvojila nagradu na konkursu Lise i Aleve.

Kad glad savlada: Ovaj pas prosto obožava kolačiće (VIDEO)

Nekada jednostavno ne možete da odolite mirisu tek ispečenih kolačića.

Krastavac - ublažava glad, otklanja stres i čisti sanitarije!

Ovaj vodeni, ukusni plod ne samo da ima mnoštvo pozitivnih uticaja na zdravlje, već ga možete upotrebiti i kao sredstvo za čišćenje.

Brzo i lako: Palačinke od samo 2 sastojka

Priprema ukusnih palačinki nikada nije bila jednostavnija.

Aktuelno

Recept za slanu zimnicu: Kisela peglana paprika

Ovom receptu nećete moći da odolite, a moći ćete da uživate u njemu tokom cele zime.

Kolač od jabuka i starog hleba

Iskoristite stari hleb i jabuke i napravite sočan voćni kolač.

Torta od crne i bele čokolade

Prava čoko-manija...

Klasičan kuvani pasulj

Čak i najjednostatvnije jelo, poput pasulja može biti kulinarsko remek-delo.

Inicijalizacija u toku...