Rečnik

  • Rabarbara - Vrsta lisnatog povrca (Lat. Rheum rhabarbarum) nalik blitvi. Ima zelene listove i drške protkane crvenim žilama. Karakteriše je slatko-kiselkast ukus, a zbog svoje izuzetne arome nalik jagodama koristi se u pripremi sosova, pita, voćnih kolača i kompota. Značajna je ... (više)

  • Rikota - Polumasni ili masni mekani nefermentisani kravlji sir. Poreklom je iz Italije. U kravlje mleko se dodaje surutka (u originalnoj varijanti od ovčjeg mleka).Osim što se jede svež kao namaz, koristi se i u pripremi raviola i lazanja, kao i u salatama i poslasticama. ... (više)

  • Rokfor - Francuski polumekani ovčji fermentisani sir sa plesni. Bele je boje, prošaran zelenim linijama i veoma specifične arome i izgleda sličnog gorgonzoli.Rokfor zri od dva do pet meseci a ponekad i duže. Sadrži 21% protelina, 30% masti i 2,5 % soli.  Koristi se u ... (više)

  • Rukola - Mediteranska samonikla zeljasta biljka, iz porodice Brasiccaeae (rođaka brokolija, kupusa, kelerabe, kelja...) Blago je gorkog ukusa. Upotrebljavali su je još stari Rimljani. Za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija, nije gorka i zahvaljujući hranljivosti i ... (više)

  • Ruzmarin - Mediteranska biljka poznata još iz antičkog doba. Latinski naziv je Rosmarinus officinalis što u prevodu znači morska rosa. To je biljka posvećena Afroditi, boginji lepote i ljubavi. Ruzmarin je, pored simbola ljubavi, i simbol mudrosti koji osnažuje ... (više)

Preporučeni članci

Lekoviti maslačak

Mnogi smatraju da je maslačak (Tardžacum officinale) korov od kojeg je jedina korist što žutim cvetovima u proleće ulepša livade i parkove.

Maska od ovsenih pahulja koja podmlađuje kožu

Ova hranljiva maska vašoj koži pruža negu, zateže je i eliminiše nepravilnosti.

Ovo su znaci da ste alergični na laktozu

Ukoliko imate mučnine, grčeve, gasove i osećaj nadutosti u stomaku, moguće je da ste alergični na mleko i mlečne proizvode

Čudotvorni spartanski lek protiv mnogih oboljenja

Ova mešavina štiti srce, jača imunitet, pomaže kod problema s venama...

Aktuelno

Čokoladni šejk s bananom i jagodom

Osvežite se ukusnim napitkom od voća i čokolade.

Bakin kolač od krompira

Napravite ukusne slane galete od rendanog krompira i uživajte u hrskavim zalogajima.

Kokos torta

Hrskavost kokosa u koricama izbalansirana je kremastim belim filom.

Slane pogačice punjene sirom

Ovo pecivo je idealno za doručak ili večeru.

Inicijalizacija u toku...