Rečnik

  • Rabarbara - Vrsta lisnatog povrca (Lat. Rheum rhabarbarum) nalik blitvi. Ima zelene listove i drške protkane crvenim žilama. Karakteriše je slatko-kiselkast ukus, a zbog svoje izuzetne arome nalik jagodama koristi se u pripremi sosova, pita, voćnih kolača i kompota. Značajna je ... (više)

  • Rikota - Polumasni ili masni mekani nefermentisani kravlji sir. Poreklom je iz Italije. U kravlje mleko se dodaje surutka (u originalnoj varijanti od ovčjeg mleka).Osim što se jede svež kao namaz, koristi se i u pripremi raviola i lazanja, kao i u salatama i poslasticama. ... (više)

  • Rokfor - Francuski polumekani ovčji fermentisani sir sa plesni. Bele je boje, prošaran zelenim linijama i veoma specifične arome i izgleda sličnog gorgonzoli.Rokfor zri od dva do pet meseci a ponekad i duže. Sadrži 21% protelina, 30% masti i 2,5 % soli.  Koristi se u ... (više)

  • Rukola - Mediteranska samonikla zeljasta biljka, iz porodice Brasiccaeae (rođaka brokolija, kupusa, kelerabe, kelja...) Blago je gorkog ukusa. Upotrebljavali su je još stari Rimljani. Za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija, nije gorka i zahvaljujući hranljivosti i ... (više)

  • Ruzmarin - Mediteranska biljka poznata još iz antičkog doba. Latinski naziv je Rosmarinus officinalis što u prevodu znači morska rosa. To je biljka posvećena Afroditi, boginji lepote i ljubavi. Ruzmarin je, pored simbola ljubavi, i simbol mudrosti koji osnažuje ... (više)

Preporučeni članci

Kombinacije namirnica za bolju kožu, zdravije srce, uži struk

Uz kombinaciju sledećih namirnica postići ćete čuda.

Neka vaša sudopera zablista za samo 10 minuta

Evo saveta za brzo i efikasno čišćenje sudopere bez hemikalija.

Za ravan stomak: Napitak koji uklanja nadutost

Ovaj aromatični napitak će vas osvežiti i smanjiti obim struka.

Kako da proverite da li su soda bikarbona i prašak za pecivo upotrebljivi

Jednostavnim trikom možete proveriti da li su soda bikarbona i prašak za pecivo i dalje pogodni za upotrebu.

Aktuelno

Losos sa spanaćem

Priprema ribe u rerni je jednostavnija i brža, a kuhinja je čistija.

Lignje s pivom

Naseckate, promešate i propržite... Eto brze a izuzetno ukusne večere za dvoje...

Carski kuglof

Ispod čokoladnih preliva krije se poslastica fenomenalnog ukusa.

Inicijalizacija u toku...