Rečnik

  • Rabarbara - Vrsta lisnatog povrca (Lat. Rheum rhabarbarum) nalik blitvi. Ima zelene listove i drške protkane crvenim žilama. Karakteriše je slatko-kiselkast ukus, a zbog svoje izuzetne arome nalik jagodama koristi se u pripremi sosova, pita, voćnih kolača i kompota. Značajna je ... (više)

  • Rikota - Polumasni ili masni mekani nefermentisani kravlji sir. Poreklom je iz Italije. U kravlje mleko se dodaje surutka (u originalnoj varijanti od ovčjeg mleka).Osim što se jede svež kao namaz, koristi se i u pripremi raviola i lazanja, kao i u salatama i poslasticama. ... (više)

  • Rokfor - Francuski polumekani ovčji fermentisani sir sa plesni. Bele je boje, prošaran zelenim linijama i veoma specifične arome i izgleda sličnog gorgonzoli.Rokfor zri od dva do pet meseci a ponekad i duže. Sadrži 21% protelina, 30% masti i 2,5 % soli.  Koristi se u ... (više)

  • Rukola - Mediteranska samonikla zeljasta biljka, iz porodice Brasiccaeae (rođaka brokolija, kupusa, kelerabe, kelja...) Blago je gorkog ukusa. Upotrebljavali su je još stari Rimljani. Za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija, nije gorka i zahvaljujući hranljivosti i ... (više)

  • Ruzmarin - Mediteranska biljka poznata još iz antičkog doba. Latinski naziv je Rosmarinus officinalis što u prevodu znači morska rosa. To je biljka posvećena Afroditi, boginji lepote i ljubavi. Ruzmarin je, pored simbola ljubavi, i simbol mudrosti koji osnažuje ... (više)

Preporučeni članci

Kako da za nekoliko minuta očistite masnoću sa šporeta

Nije potrebno mnogo truda da šporet zablista kao nov.

Kako se pravilno postavlja sto

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći pri postavljanju stola za svečaniju trpezu.

Prirodni lekovi: 6 domaćih sirupa za ublažavanje kašlja

Prirodni lekovi su u nekim slučajevima učinkovitiji od kupovnih lekova, a nekima su i draži.

Ovaj domaći napitak efikasno snižava krvni pritisak

Sastojci ovog prirodnog leka pružaju brojne blagodeti vašem organizmu.

Aktuelno

Salata od pasulja

Ova salata se servira hladna, a možete je poslužiti i sa svežim ili barenim povrćem - kupusom, cveklom ili krastavcem.

Piletina sa slaninom i ruzmarinom

Brzo se priprema, pikantno i veoma ukusno jelo.

Štrudla sa suvim voćem, bademima i orasima

Ova energetska bomba pravi je izbor za hladne zimske dane.

Jednostavna vekna od mesa

Uz ovu ukusnu veknu od mlevenog mesa poslužite svežu salatu ili kuvano povrće.

Inicijalizacija u toku...