Rečnik

  • Rabarbara - Vrsta lisnatog povrca (Lat. Rheum rhabarbarum) nalik blitvi. Ima zelene listove i drške protkane crvenim žilama. Karakteriše je slatko-kiselkast ukus, a zbog svoje izuzetne arome nalik jagodama koristi se u pripremi sosova, pita, voćnih kolača i kompota. Značajna je ... (više)

  • Rikota - Polumasni ili masni mekani nefermentisani kravlji sir. Poreklom je iz Italije. U kravlje mleko se dodaje surutka (u originalnoj varijanti od ovčjeg mleka).Osim što se jede svež kao namaz, koristi se i u pripremi raviola i lazanja, kao i u salatama i poslasticama. ... (više)

  • Rokfor - Francuski polumekani ovčji fermentisani sir sa plesni. Bele je boje, prošaran zelenim linijama i veoma specifične arome i izgleda sličnog gorgonzoli.Rokfor zri od dva do pet meseci a ponekad i duže. Sadrži 21% protelina, 30% masti i 2,5 % soli.  Koristi se u ... (više)

  • Rukola - Mediteranska samonikla zeljasta biljka, iz porodice Brasiccaeae (rođaka brokolija, kupusa, kelerabe, kelja...) Blago je gorkog ukusa. Upotrebljavali su je još stari Rimljani. Za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija, nije gorka i zahvaljujući hranljivosti i ... (više)

  • Ruzmarin - Mediteranska biljka poznata još iz antičkog doba. Latinski naziv je Rosmarinus officinalis što u prevodu znači morska rosa. To je biljka posvećena Afroditi, boginji lepote i ljubavi. Ruzmarin je, pored simbola ljubavi, i simbol mudrosti koji osnažuje ... (više)

Preporučeni članci

Jednom u 6 meseci morate očistiti creva i krvne sudove, evo i kako

Organizam zahteva čišćenje makar 2 puta godišnje, zato primenite čudesni narodni lek.

Kako da napravite domaći začin za jelo bez pojačivača ukusa (RECEPT)

Ako želite da svojoj porodici kuvate zdrave obroke u kojima neće biti štetnih sastojaka, evo načina da pripremite ukusnu i zdravu mešavinu

Kako da napravite zdrave PROTEINSKE palačinke na više načina? (VIDEO)

Zaljubićete se u ovu poslasticu kada budete probali.

BRZI USKRŠNJI KOLAČIĆI: Oblikujte zeke i ukrasite vaš sto (VIDEO)

Bliži se Uskrs, ako vam ponestaju ideje za dekorativne poslastice, pogledajte ih ovde.

Aktuelno

Prvomajska venac pogača

Ne izostavite prvomajsku tradiciju kulinarstva, pripremite pogaču za praznike

Neodoljiv, ukusan i brz banana hleb sa orasima

Ova poslastica je zdrava i savršenog ukusa

Zdravo i ukusno: Tortilje od karfiola sa spanaćem

Jedan predlog za doručak, a nisu ovsene pahuljice.

Holandez sos

Ovaj jednostavni sos će mnoge vaše specijalitete učiniti savršenim, a vas vrhunskim majstorom kulinarstva.

Inicijalizacija u toku...