Rečnik

  • Rabarbara - Vrsta lisnatog povrca (Lat. Rheum rhabarbarum) nalik blitvi. Ima zelene listove i drške protkane crvenim žilama. Karakteriše je slatko-kiselkast ukus, a zbog svoje izuzetne arome nalik jagodama koristi se u pripremi sosova, pita, voćnih kolača i kompota. Značajna je ... (više)

  • Rikota - Polumasni ili masni mekani nefermentisani kravlji sir. Poreklom je iz Italije. U kravlje mleko se dodaje surutka (u originalnoj varijanti od ovčjeg mleka).Osim što se jede svež kao namaz, koristi se i u pripremi raviola i lazanja, kao i u salatama i poslasticama. ... (više)

  • Rokfor - Francuski polumekani ovčji fermentisani sir sa plesni. Bele je boje, prošaran zelenim linijama i veoma specifične arome i izgleda sličnog gorgonzoli.Rokfor zri od dva do pet meseci a ponekad i duže. Sadrži 21% protelina, 30% masti i 2,5 % soli.  Koristi se u ... (više)

  • Rukola - Mediteranska samonikla zeljasta biljka, iz porodice Brasiccaeae (rođaka brokolija, kupusa, kelerabe, kelja...) Blago je gorkog ukusa. Upotrebljavali su je još stari Rimljani. Za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija, nije gorka i zahvaljujući hranljivosti i ... (više)

  • Ruzmarin - Mediteranska biljka poznata još iz antičkog doba. Latinski naziv je Rosmarinus officinalis što u prevodu znači morska rosa. To je biljka posvećena Afroditi, boginji lepote i ljubavi. Ruzmarin je, pored simbola ljubavi, i simbol mudrosti koji osnažuje ... (više)

Preporučeni članci

Kako da napravite griz knedle za supu

Dodajte svojoj supi griz knedle i uživajte u pravom domaćem specijalitetu za ponos.

Sve blagodeti bokvice

Bokvica raste svuda oko nas, a o njoj se malo zna. Na primer, da je izuzetno lekovita kod mnogih bolesti.

Zbog čega je šećer štetan po naše zdravlje

Pogledajte zbog čega bi rafinisan šećer trebalo izbegavati u ishrani.

Jeste li znali da jabukovo sirće može i ovo?

Zbog ovih trikova ćete sigurno češće kupovati jabukovo sirće

Aktuelno

Mesne lopte sa jajetom

Sastojci su jednostavni - meso, jaja, brašno, a uz malo veštine dobićete vrlo atraktivno jelo.

Paradajz sos za jela sa roštilja

Obogatite svoje specijalitete sa roštilja pikantnim prelivom.

Tropski doručak: Ovsena kaša sa mangom i kokosom

Lagani doručak, idealan za visoke temperature.

Pasta sa keljom i pestom od oraha i bosiljka

Ukusna hrskava slanina ovom jelu daće jači ukus.

Inicijalizacija u toku...