Rečnik

  • Rabarbara - Vrsta lisnatog povrca (Lat. Rheum rhabarbarum) nalik blitvi. Ima zelene listove i drške protkane crvenim žilama. Karakteriše je slatko-kiselkast ukus, a zbog svoje izuzetne arome nalik jagodama koristi se u pripremi sosova, pita, voćnih kolača i kompota. Značajna je ... (više)

  • Rikota - Polumasni ili masni mekani nefermentisani kravlji sir. Poreklom je iz Italije. U kravlje mleko se dodaje surutka (u originalnoj varijanti od ovčjeg mleka).Osim što se jede svež kao namaz, koristi se i u pripremi raviola i lazanja, kao i u salatama i poslasticama. ... (više)

  • Rokfor - Francuski polumekani ovčji fermentisani sir sa plesni. Bele je boje, prošaran zelenim linijama i veoma specifične arome i izgleda sličnog gorgonzoli.Rokfor zri od dva do pet meseci a ponekad i duže. Sadrži 21% protelina, 30% masti i 2,5 % soli.  Koristi se u ... (više)

  • Rukola - Mediteranska samonikla zeljasta biljka, iz porodice Brasiccaeae (rođaka brokolija, kupusa, kelerabe, kelja...) Blago je gorkog ukusa. Upotrebljavali su je još stari Rimljani. Za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija, nije gorka i zahvaljujući hranljivosti i ... (više)

  • Ruzmarin - Mediteranska biljka poznata još iz antičkog doba. Latinski naziv je Rosmarinus officinalis što u prevodu znači morska rosa. To je biljka posvećena Afroditi, boginji lepote i ljubavi. Ruzmarin je, pored simbola ljubavi, i simbol mudrosti koji osnažuje ... (više)

Preporučeni članci

Napitak koji topi kilograme

Istraživanja su pokazala da određeni čajevi mogu znatno da doprinesu gubitku suvišnih kilograma.

8 namirnica za zdrav početak dana

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, pa je zbog toga važno da napravimo najbolji izbor namirnica.

Pevačica Dženifer Hadson otkrila: Evo kako sam smršala 36 kilograma bez vežbanja

Cilj ove pevačice i glumice nije bio da postane mršavica...

Aromatizujte maslinovo ulje

Maslinovo ulje može imati još bolji ukus ako se aromatizuje začinskim biljkama.

Aktuelno

Tufahije po bakinom receptu

Prava jesenja poslastica...

Tart od pečuraka

Izaberite pečurke koje volite i pripremite ukusnu pitu.

Brzi kolač od maka

Ovaj brzi kolač je idealan za ljubitelje slatkiša sa makom.

Piletina sa kokosovim mlekom i karijem

Za ljubitelje egzotičnih ukusa - piletina sa karijem i kokosom.

Inicijalizacija u toku...