Rečnik

  • Rabarbara - Vrsta lisnatog povrca (Lat. Rheum rhabarbarum) nalik blitvi. Ima zelene listove i drške protkane crvenim žilama. Karakteriše je slatko-kiselkast ukus, a zbog svoje izuzetne arome nalik jagodama koristi se u pripremi sosova, pita, voćnih kolača i kompota. Značajna je ... (više)

  • Rikota - Polumasni ili masni mekani nefermentisani kravlji sir. Poreklom je iz Italije. U kravlje mleko se dodaje surutka (u originalnoj varijanti od ovčjeg mleka).Osim što se jede svež kao namaz, koristi se i u pripremi raviola i lazanja, kao i u salatama i poslasticama. ... (više)

  • Rokfor - Francuski polumekani ovčji fermentisani sir sa plesni. Bele je boje, prošaran zelenim linijama i veoma specifične arome i izgleda sličnog gorgonzoli.Rokfor zri od dva do pet meseci a ponekad i duže. Sadrži 21% protelina, 30% masti i 2,5 % soli.  Koristi se u ... (više)

  • Rukola - Mediteranska samonikla zeljasta biljka, iz porodice Brasiccaeae (rođaka brokolija, kupusa, kelerabe, kelja...) Blago je gorkog ukusa. Upotrebljavali su je još stari Rimljani. Za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija, nije gorka i zahvaljujući hranljivosti i ... (više)

  • Ruzmarin - Mediteranska biljka poznata još iz antičkog doba. Latinski naziv je Rosmarinus officinalis što u prevodu znači morska rosa. To je biljka posvećena Afroditi, boginji lepote i ljubavi. Ruzmarin je, pored simbola ljubavi, i simbol mudrosti koji osnažuje ... (više)

Preporučeni članci

Ovaj napitak eliminiše višak masnoće i vodu iz organizma, poboljšava vid i memoriju

Isprobajte ovaj osvežavajući napitak i uživajte u njegovim lekovitim svojstvima.

Samo u Kuriru: Novi poklon dodatak HRONO ISHRANA

U četiri nastavka otkrivamo sve o planetarno najpopularnijem načinu ishrane

7 odličnih razloga da češće pijete sok od šargarepe

Ako želite da sačuvate zdravlje srca, sprečite nastanak tumora, poboljšate izgled kose i kože, trebalo bi češće da pijete sok od šargarepe.

Švajcarska dijeta za sporiji ali efikasan gubitak kilograma

Ova dijeta lagano oblikuje telo topeći naslage masti i ne uzrokuje nesrazmerno mršavljenje.

Aktuelno

Lazanja bolonjeze

Jedan od klasika italijanskih specijaliteta, za čiju pripremu je potrebno odvojiti malo više vremena i truda.

Štrudla sa suvim voćem, bademima i orasima

Ova energetska bomba pravi je izbor za hladne zimske dane.

Beze kolač s jabukama

Spoj suprotnosti - ispod hrskave puslice krije se sočno voće.

Zapečen omlet

Iskoristite stari hleb i napravite ukusan omlet iz rerne.

Inicijalizacija u toku...