Rečnik

  • Papaja - Zovu je i dinja s drveta ili hlebno drvo. Ima ukus mešavine kajsije, dinje i maline. Ukusna je u voćnoj salati, uz meso, ili kao džem. Unutrašnjost sadrži prirodni proteolitički enzim papain koji ubrzava varenje i sprečava upale. Papaja je zrela kad je kora ... (više)

  • Paradajz - Zeljasta biljka iz porodice Solanaceae, rođak duvana, krompira i paprike. Paradajz je puzavica, koja može da naraste oko 1,5 m ili više, ako pronađe potporu. Plod paradajza je zelene boje a kad sazri veoma je sočan i crven. Koristi se u pripremi salata, umaka, ... (više)

  • Parmezan - Tvrdi suvi kravlji sir, tamno žute boje, veoma oštrog mirisa i specifičnog ukusa. Način pravljenja ovog sira potiče iz Parme (italijanska pokrajina Reggio Emilia), pa je tako dobio ime (parmigiano). Danas se u celom svijetu proizvode tvrdi sirevi nalik parmezanu, ali ... (više)

  • Pasta - Rezanci od testa različitih dužina, širina i oblika. Svi ti oblici imaju i svoja imena – pene, makarone, špagete, lingvini, fusili, lazanje i razni drugi koji su punjeni drugim sastojcima kao što su raviole i torteline. Reč pasta se često koristi ... (više)

  • Pasulj - Seme biljke Phaseolus vulgaris iz porodice mahunarki. Pasulj je jednogodišnja biljka koja sazreva u jesen. Postoji oko 70 vrsta pasulja, a poreklom je iz Južne Amerike. Pasulj ima izuzetnu kaloričnu vrednost (100 grama pasulja ima 143 kilokalorija) ali i sve druge ... (više)

  • Pavlaka - je mlečni proizvod velike energetske vrijednosti, koji se dobija skupljanjem masnoće sa površine mleka koje je neko vreme mirovalo. Usled delovanja bakterija mlečne kiseline mleko se nakon nekog vremena ukiseli, a samim tim i pavlaka na površini. Dužina ... (više)

  • Paškanat - Paškanat je dvogodišnja zeljasta biljka sa belim vretenastim korenom. Listovi su neparno perasto deljeni. Cvetovi su zlatnožuti i sitni skupljeni u štitaste cvati na krajevima stabljike. Plodovi su zelenkastožuti i spljošteni. Zbog svog ... (više)

  • Pekorino - Vrhunski italijanski ovčji tvrdi sir.  Ono što je parmezan za sever Italije, to je pekorino (pecorino) za jug. Po svom jakom ukusu i visokom kvalitetu poznat je u celom svetu. Poreklom je sa Sardinije ali se danas uglavnom proizvodi u rimskoj regiji, pa ga ... (više)

  • Pelat - Crveni i žuti jajasti paradajz jedar je i čvrst bez mnogo semenki. Odličan je kao ukras na picama, zapečenim jelima, tanjirima sa zakuskom. Ipak, najviše ga vole Italijani za pravljenje sosova, pa se prodaju i konzervirani.Pogledajte i druge vrste paradajza.

  • Peršun - Dvogodišnja biljka (lat. Petroselinum hortense) sa belim vretenastim korenom i tankom biljkom sa mnogo listića veoma specifične arome. Koriste se svi delovi biljke, najčešće u pripremi supa, sosova, jela, ali i za dekoraciju hrane.Peršun ima nisku ... (više)

  • Pinjole - Semenke šišarke primorskog bora, slatkog i delikatnog ukusa koje se koriste i za slatka kao i za slana jela (u salatama, kobasicama, čorbama…) jer pojačavaju aromu. Pročitajte tekst: Pinjole snižavaju holesterol

  • Pitaja - Zovu je i zmajevo voće. Zbog ružičastih izraslina često se koristi kao ukras. Voćnim salatama daje blago kiselkast ukus. Pitaju ili pitahaju ohladite, prepolovite i izdubite kašikom. U većim količinama ima dejstvo laksativa.

  • Pomorandža - Plod drveta Citrus aurantium koje uspeva u toplom (mediteranskom) pojasu. Okrugao je  i ima debelu koru čija boja zavisi od vrste i mesta odakle potiče (postoji oko sto vrsta).  Meso je sočno, podeljeno opnicama u kriške. Još od pamtiveka sok od ... (više)

  • Praziluk - Spada u istu grupu povrća kao i beli, crveni (crni) luk i vlašac pa zato poseduje i slične karakteristike – ali, sadrži više belančevina, vitamina C i beta-karotena. Takođe, praziluk je dobar izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6. Ima duge pljosne ... (više)

  • Proseko - Belo penušavo vino proseko (prosecco) potiče iz pokrajine Veneto u Italiji. Ovo vino ima niži procenat alkohola, pa je zato i omiljeno među ljudima koji žele da uživaju u vinu a da se opiju. Pročitajte tekst: Kako odabrati šampanjac

  • Puter (maslac) - Mlečna mast u čvrstom obliku, dobijena postupkom “bućkanja” slatke ili kisele pavlake ili mleka uz dodatak soli. Sastoji se od 82% masti koja sadrži veoma vredne vitamine A, D, E i beta-karoten. Vodena materija sadrži proteine, vitamine topive u vodi i mlečni ... (više)

Preporučeni članci

Srpski film pobedio na Krimu: Zlatni vitez za Zatvorsku molitvu!

Kratki dokumentarni srpski film "Zatvorska molitva", u produkciji Adrija medija grupe, reditelja Miljana Gogića, dobitnik je Zlatnog viteza na

10 grešaka koje pravimo prilikom kuvanja i kako ih izbeći

Bilo da ste profesionalac ili tek početnik u kuhinji, ove greške nam se svima podvuku.

Hrana ipak ne može da vas uteši

Ako ste imali loš dan, uzalud posežete za omiljenom nezdravom hranom, pokazuje istraživanje.

Kako da napravite grčki halumi sir

Halumi je vrsta sira koju bez problema možete peći na roštilju, mekan je i ukusan.

Aktuelno

Keks sa susamom

Ovi keksići se veoma lako pripremaju, a izborom različitih modli možete dobiti i razne oblike slanih grickalica.

Zapečeni škampi sa lososom

Ovo jelo, osim sa škampima, možete napraviti i sa miksom morskih plodova.

Straćatela sladoled sa kafom

Fantastičan ukus ledene poslastice inspirisan kafom.

Posni krompir paprikaš sa začinima

Paprikaš kakav niste probali do sad.

Inicijalizacija u toku...