Rečnik

  • Papaja - Zovu je i dinja s drveta ili hlebno drvo. Ima ukus mešavine kajsije, dinje i maline. Ukusna je u voćnoj salati, uz meso, ili kao džem. Unutrašnjost sadrži prirodni proteolitički enzim papain koji ubrzava varenje i sprečava upale. Papaja je zrela kad je kora ... (više)

  • Paradajz - Zeljasta biljka iz porodice Solanaceae, rođak duvana, krompira i paprike. Paradajz je puzavica, koja može da naraste oko 1,5 m ili više, ako pronađe potporu. Plod paradajza je zelene boje a kad sazri veoma je sočan i crven. Koristi se u pripremi salata, umaka, ... (više)

  • Parmezan - Tvrdi suvi kravlji sir, tamno žute boje, veoma oštrog mirisa i specifičnog ukusa. Način pravljenja ovog sira potiče iz Parme (italijanska pokrajina Reggio Emilia), pa je tako dobio ime (parmigiano). Danas se u celom svijetu proizvode tvrdi sirevi nalik parmezanu, ali ... (više)

  • Pasta - Rezanci od testa različitih dužina, širina i oblika. Svi ti oblici imaju i svoja imena – pene, makarone, špagete, lingvini, fusili, lazanje i razni drugi koji su punjeni drugim sastojcima kao što su raviole i torteline. Reč pasta se često koristi ... (više)

  • Pasulj - Seme biljke Phaseolus vulgaris iz porodice mahunarki. Pasulj je jednogodišnja biljka koja sazreva u jesen. Postoji oko 70 vrsta pasulja, a poreklom je iz Južne Amerike. Pasulj ima izuzetnu kaloričnu vrednost (100 grama pasulja ima 143 kilokalorija) ali i sve druge ... (više)

  • Pavlaka - je mlečni proizvod velike energetske vrijednosti, koji se dobija skupljanjem masnoće sa površine mleka koje je neko vreme mirovalo. Usled delovanja bakterija mlečne kiseline mleko se nakon nekog vremena ukiseli, a samim tim i pavlaka na površini. Dužina ... (više)

  • Paškanat - Paškanat je dvogodišnja zeljasta biljka sa belim vretenastim korenom. Listovi su neparno perasto deljeni. Cvetovi su zlatnožuti i sitni skupljeni u štitaste cvati na krajevima stabljike. Plodovi su zelenkastožuti i spljošteni. Zbog svog ... (više)

  • Pekorino - Vrhunski italijanski ovčji tvrdi sir.  Ono što je parmezan za sever Italije, to je pekorino (pecorino) za jug. Po svom jakom ukusu i visokom kvalitetu poznat je u celom svetu. Poreklom je sa Sardinije ali se danas uglavnom proizvodi u rimskoj regiji, pa ga ... (više)

  • Pelat - Crveni i žuti jajasti paradajz jedar je i čvrst bez mnogo semenki. Odličan je kao ukras na picama, zapečenim jelima, tanjirima sa zakuskom. Ipak, najviše ga vole Italijani za pravljenje sosova, pa se prodaju i konzervirani.Pogledajte i druge vrste paradajza.

  • Peršun - Dvogodišnja biljka (lat. Petroselinum hortense) sa belim vretenastim korenom i tankom biljkom sa mnogo listića veoma specifične arome. Koriste se svi delovi biljke, najčešće u pripremi supa, sosova, jela, ali i za dekoraciju hrane.Peršun ima nisku ... (više)

  • Pinjole - Semenke šišarke primorskog bora, slatkog i delikatnog ukusa koje se koriste i za slatka kao i za slana jela (u salatama, kobasicama, čorbama…) jer pojačavaju aromu. Pročitajte tekst: Pinjole snižavaju holesterol

  • Pitaja - Zovu je i zmajevo voće. Zbog ružičastih izraslina često se koristi kao ukras. Voćnim salatama daje blago kiselkast ukus. Pitaju ili pitahaju ohladite, prepolovite i izdubite kašikom. U većim količinama ima dejstvo laksativa.

  • Pomorandža - Plod drveta Citrus aurantium koje uspeva u toplom (mediteranskom) pojasu. Okrugao je  i ima debelu koru čija boja zavisi od vrste i mesta odakle potiče (postoji oko sto vrsta).  Meso je sočno, podeljeno opnicama u kriške. Još od pamtiveka sok od ... (više)

  • Praziluk - Spada u istu grupu povrća kao i beli, crveni (crni) luk i vlašac pa zato poseduje i slične karakteristike – ali, sadrži više belančevina, vitamina C i beta-karotena. Takođe, praziluk je dobar izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6. Ima duge pljosne ... (više)

  • Proseko - Belo penušavo vino proseko (prosecco) potiče iz pokrajine Veneto u Italiji. Ovo vino ima niži procenat alkohola, pa je zato i omiljeno među ljudima koji žele da uživaju u vinu a da se opiju. Pročitajte tekst: Kako odabrati šampanjac

  • Puter (maslac) - Mlečna mast u čvrstom obliku, dobijena postupkom “bućkanja” slatke ili kisele pavlake ili mleka uz dodatak soli. Sastoji se od 82% masti koja sadrži veoma vredne vitamine A, D, E i beta-karoten. Vodena materija sadrži proteine, vitamine topive u vodi i mlečni ... (više)

Preporučeni članci

3 recepta s đumbirom za savršen ten

Pružite svojoj koži najbolju negu preparatima u čijoj osnovi je moćni đumbir.

STUDIJE POKAZALE: Čokolada - najjači lek kod upale grla

Za vašu prehladu od sada postoji najukusniji melem od svih do sada isprobanih

Recept naših baka za zdrav gubitak kilograma

Umesto rigoroznih dijeta koje se pronalaze svuda u poslednje vreme, radije odaberite one zdravije za organizam, jer rezultati će biti identični pa

Prirodni lekovi koji će smanjiti visok pritisak

Postoje namirnice i prirodna sredstva koja nam pomažu da pritisak držimo u granicama normale.

Aktuelno

Majmunski kolač

Kuglof na starinski način, obožavaće cela porodica

Domaći ajvar po starinskom receptu

Osetite ukus prave tradicije

Kako napraviti domaći pinđur

Ljubiteljima zimnice sigurno će se dopasti ovaj recept!

Punjene tikvice sa piletinom

Oduševite ukućane ovim jednostavnim, ali veoma ukusnim jelom

Inicijalizacija u toku...