Rečnik

  • Malina - Crveni plod žbunaste biljke, sličan kupini i jagodi , lepog mirisa i slatkog ukusa(Lat. Rubus idaeus). Maline se koriste kao sveže voće, ali i za izradu džemova, sokova i kolača. Sadrže belančevine, vitamin C, E, B, K, proteine, folnu kiselinu. Plod maline ima jako ... (više)

  • Mango - Plod tropskog drveta Mangifera indica. Boja varira od zelene preko crvene do žute i narandžaste. Kruškastog je oblika, veličine pomorandže, sa pljosnatom košticom u sredini. Ukus podseća na mešavinu ananasa i kajsije, pa je logično što ga ... (više)

  • Marsala - Slatko desertno vino sa Sicilije i ime je dobilo po istoimenom gradu na zapadu ovog ostrva. Koristi se obilato u kuhinji, za pravljenje gustih crvenih sosova za piletinu, ali i u pripremanju torti i kolača. Potražite ga u boljim prodavnicama stranih vina.

  • Maskarpone - Kremasti, neslani kravlji sir. U pripremi ovog sira mleko se zageva na 90°C i zgrušava s limunskom ili vinskom kiselinom. Nakon ceđenja se muti i pretvara u krem. Najčešće se koristi svež, kao i za pripremu namaza i kremova za torte i ... (više)

  • Maslinovo ulje - Jedno od najzdravijih ulja u ishrani ljudi čija se korisna svojstva pre svega ogledaju u nezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Maslinovo ulje se dobija ceđenjem zrelih maslina. Ukus, boja i miris se veoma razlikuju, što zavisi od područja i branja (što je boja ... (više)

  • Matovilac - Niskа jednogodišnjа biljkа kojа se obično uzgаjа kаo sаlаtа (Valerianella locusta) i rаsprostrаnjenа je nа celoj severnoj Zemljinoj polulopti. Veoma je ukusna i često je alternativa zelenoj salati. Ipak, matilovac je  "jači" od salate i ... (više)

  • Mača - Fino mleveni zeleni čaj ("mača" na japanskom znači "mleveni čaj"), koji se pije pri specijalnim ceremonijama. „Mača“ osim što se pije može i da se jede! Dodaje se kao sastojak kolačima i drugim desertima, pa čak i testenini poput ... (više)

  • Mlaćenica - Mlaćenica je fermentisani mlečni napitak, odnosno  tečnost koja se izdvoji nakon pravljenja maslaca. Sadrži oko 0,5 g mlečne masti na 100 g namirnice. Siromašna je vitaminima, ali sadrži dosta proteina, minerala i laktoze. U mlaćenici se nalazi isto ... (više)

  • Mocarela - Kravlji mekani beli sir. Izvorno se mocarela (mozzarella) pravila od mleka bivolica koje se danas uzgajaju samo u okolini Napulja gde se ovaj sir pravi od mešavine bivoljeg i kravljeg mleka. Mocarela je prepoznatljiva po tome što je u obliku malih grudvica težine ... (više)

Preporučeni članci

Kako dekorisati poslastice silikonskim modlicama (VIDEO)

Dekorišite poslastice poput vrhunskih majstora, samo uz pomoć silikonskih modlica!

Da li je opasno polizati kašiku smese za torte i kolače?

Većina ljudi dok pravi kolače liže lopatice od miksera ili kašiku. Međutim, to nikako ne bi trebalo da radite. Evo zbog čega.

Evo zbog čega bi trebalo da dodate so u kafu

Šećer u kafi je prošlost...

Kako hrana koju jedemo utiče na našu kožu

Hrana koju jedemo ne utiče samo na našu liniju...

Aktuelno

Salata sa piletinom i testeninom

Testenina sa piletinom obogaćena je šparglama i pikantnim sosom.

Crveni džem

Idealna kombinacija za ljubitelje malina i ribizli.

Ratatui

Sočno i ukusno povrće iz rerne.

Ćiabata

Za ovaj ukusni italijanski hleb potrebno je malo više vremena i truda.

Inicijalizacija u toku...