Rečnik

  • Malina - Crveni plod žbunaste biljke, sličan kupini i jagodi , lepog mirisa i slatkog ukusa(Lat. Rubus idaeus). Maline se koriste kao sveže voće, ali i za izradu džemova, sokova i kolača. Sadrže belančevine, vitamin C, E, B, K, proteine, folnu kiselinu. Plod maline ima jako ... (više)

  • Mango - Plod tropskog drveta Mangifera indica. Boja varira od zelene preko crvene do žute i narandžaste. Kruškastog je oblika, veličine pomorandže, sa pljosnatom košticom u sredini. Ukus podseća na mešavinu ananasa i kajsije, pa je logično što ga ... (više)

  • Marsala - Slatko desertno vino sa Sicilije i ime je dobilo po istoimenom gradu na zapadu ovog ostrva. Koristi se obilato u kuhinji, za pravljenje gustih crvenih sosova za piletinu, ali i u pripremanju torti i kolača. Potražite ga u boljim prodavnicama stranih vina.

  • Maskarpone - Kremasti, neslani kravlji sir. U pripremi ovog sira mleko se zageva na 90°C i zgrušava s limunskom ili vinskom kiselinom. Nakon ceđenja se muti i pretvara u krem. Najčešće se koristi svež, kao i za pripremu namaza i kremova za torte i ... (više)

  • Maslinovo ulje - Jedno od najzdravijih ulja u ishrani ljudi čija se korisna svojstva pre svega ogledaju u nezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Maslinovo ulje se dobija ceđenjem zrelih maslina. Ukus, boja i miris se veoma razlikuju, što zavisi od područja i branja (što je boja ... (više)

  • Matovilac - Niskа jednogodišnjа biljkа kojа se obično uzgаjа kаo sаlаtа (Valerianella locusta) i rаsprostrаnjenа je nа celoj severnoj Zemljinoj polulopti. Veoma je ukusna i često je alternativa zelenoj salati. Ipak, matilovac je  "jači" od salate i ... (više)

  • Mača - Fino mleveni zeleni čaj ("mača" na japanskom znači "mleveni čaj"), koji se pije pri specijalnim ceremonijama. „Mača“ osim što se pije može i da se jede! Dodaje se kao sastojak kolačima i drugim desertima, pa čak i testenini poput ... (više)

  • Mlaćenica - Mlaćenica je fermentisani mlečni napitak, odnosno  tečnost koja se izdvoji nakon pravljenja maslaca. Sadrži oko 0,5 g mlečne masti na 100 g namirnice. Siromašna je vitaminima, ali sadrži dosta proteina, minerala i laktoze. U mlaćenici se nalazi isto ... (više)

  • Mocarela - Kravlji mekani beli sir. Izvorno se mocarela (mozzarella) pravila od mleka bivolica koje se danas uzgajaju samo u okolini Napulja gde se ovaj sir pravi od mešavine bivoljeg i kravljeg mleka. Mocarela je prepoznatljiva po tome što je u obliku malih grudvica težine ... (više)

Preporučeni članci

Saveti nutricioniste: 11 pravila za bolje varenje

Zašto ne treba piti tečnost tokom obroka i još 10 korisnih saveta nutricionista za pravilno varenje.

Naučnici otkrili lošu vest za sve ljubitelje čokolade

Najnovija istraživanja o čokoladi otkrivaju da su njena pozitivna delovanja na naš organizam zapravo vrlo kratkotrajna.

Prirodni lek koji uklanja bolove u kostima za samo 7 dana

Ako patite od bolova u leđima, zglobovima, nogama i vratu onda je ovaj recept idealan za vas.

Kako da ubrzate metabolizam zdravim doručkom

Jedan od najboljih načina da ubrzate metabolizam je da započnete dan zdravim doručkom.

Aktuelno

Domaća pita sa sirom i kajmakom (VIDEO)

Jedno jelo za prave gurmane i ljubitelje sira i kajmaka!

Američka pita s jabukama

Oduševiće vas savršen spoj sočnog fila i slatke kore.

Šam-rolne

U hrskavom oklopu krije se kremasti šam, a ukus ovog kolača vole sve generacije.

Palačinke s jabukama

Podsećaju na jabuke u šlafroku, poslasticu koju su pravile naše bake.

Inicijalizacija u toku...