Rečnik

  • Malina - Crveni plod žbunaste biljke, sličan kupini i jagodi , lepog mirisa i slatkog ukusa(Lat. Rubus idaeus). Maline se koriste kao sveže voće, ali i za izradu džemova, sokova i kolača. Sadrže belančevine, vitamin C, E, B, K, proteine, folnu kiselinu. Plod maline ima jako ... (više)

  • Mango - Plod tropskog drveta Mangifera indica. Boja varira od zelene preko crvene do žute i narandžaste. Kruškastog je oblika, veličine pomorandže, sa pljosnatom košticom u sredini. Ukus podseća na mešavinu ananasa i kajsije, pa je logično što ga ... (više)

  • Marsala - Slatko desertno vino sa Sicilije i ime je dobilo po istoimenom gradu na zapadu ovog ostrva. Koristi se obilato u kuhinji, za pravljenje gustih crvenih sosova za piletinu, ali i u pripremanju torti i kolača. Potražite ga u boljim prodavnicama stranih vina.

  • Maskarpone - Kremasti, neslani kravlji sir. U pripremi ovog sira mleko se zageva na 90°C i zgrušava s limunskom ili vinskom kiselinom. Nakon ceđenja se muti i pretvara u krem. Najčešće se koristi svež, kao i za pripremu namaza i kremova za torte i ... (više)

  • Maslinovo ulje - Jedno od najzdravijih ulja u ishrani ljudi čija se korisna svojstva pre svega ogledaju u nezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Maslinovo ulje se dobija ceđenjem zrelih maslina. Ukus, boja i miris se veoma razlikuju, što zavisi od područja i branja (što je boja ... (više)

  • Matovilac - Niskа jednogodišnjа biljkа kojа se obično uzgаjа kаo sаlаtа (Valerianella locusta) i rаsprostrаnjenа je nа celoj severnoj Zemljinoj polulopti. Veoma je ukusna i često je alternativa zelenoj salati. Ipak, matilovac je  "jači" od salate i ... (više)

  • Mača - Fino mleveni zeleni čaj ("mača" na japanskom znači "mleveni čaj"), koji se pije pri specijalnim ceremonijama. „Mača“ osim što se pije može i da se jede! Dodaje se kao sastojak kolačima i drugim desertima, pa čak i testenini poput ... (više)

  • Mlaćenica - Mlaćenica je fermentisani mlečni napitak, odnosno  tečnost koja se izdvoji nakon pravljenja maslaca. Sadrži oko 0,5 g mlečne masti na 100 g namirnice. Siromašna je vitaminima, ali sadrži dosta proteina, minerala i laktoze. U mlaćenici se nalazi isto ... (više)

  • Mocarela - Kravlji mekani beli sir. Izvorno se mocarela (mozzarella) pravila od mleka bivolica koje se danas uzgajaju samo u okolini Napulja gde se ovaj sir pravi od mešavine bivoljeg i kravljeg mleka. Mocarela je prepoznatljiva po tome što je u obliku malih grudvica težine ... (više)

Preporučeni članci

Kako se pravi sočna haselbak piletina (VIDEO)

Haselbak krompir je već osvojio vaše srce, a da li ste probali piletinu pripremljenu na ovaj način?

Da li znate koji su najskuplji začini na svetu?

Ovi začini su toliko skupi da dolaze u mini pakovanjima...

Kako je nastala Bečka šnicla

Zlatan sjaj, hrskava tekstura i neodoljiv ukus - čuvena Bečka šnicla. Pogledajte kako je nastala...

Vino Bred Pita i Anđeline Džoli najbolje na svetu

Prema izboru čuvenog magazina Vajn Spektator, roze Miraval koje proizvodi poznati par Pit-Džoli u saradnji sa poznatim vinarom Markom Perenom,

Aktuelno

Brodići od celera

Predjelo zanimljivog izgleda i fantastičnog ukusa.

Sočni čokoladni mafini

Zasladite se neodoljivom čokoladnom poslasticom.

Punjeni krompir iz rerne

Izuzetno jednostavno, ali i veoma ukusno jelo.

Čokoladni mus sa borovnicama

Kremasta poslastica koja mami uzdahe.

Inicijalizacija u toku...