Rečnik

  • Jabuka - Okrugli plod voća iz roda Malus silvestris, Uspeva u kontinentalnom području. Postoji mnogo vrsta jabuka, samim tim i ukusa, ali zajedničko za sve je da ima osvežavajuću aromu. Naučnici su nedavno otkrili da samo mirisanje jabuke pomaže kod zaustavljanja napada migrene. ... (više)

  • Jagode - Plodovi niske grmovite biljke koja raste divlje (Fragaria vesca semperflorens) ili se uzgaja (Fragaria vesca). Divlja ili šumska jagoda je sitnija ali aromatičnija. Jagoda je oko 1600. godine donešena iz Amerike u Evropu. Najviše se jede sveža. Ne može ... (više)

  • Jaja - Namirnica izuzetne biološke vrednosti i hranjivosti. Iako je najčešće pojam vezan za kokošija, odnosi se i na jaja patki, ćurki, guski i prepelica. Osim svoje hranljivosti, jaja sadrže mnogo holesterola (oko 80 kcal i 225 mg holesterola sadrži jedno ... (više)

  • Jastog - Jedan od najvećih rakova iz mora. Može da naraste i do pola metra, a da bude težak čak 6 kg. U gastronomiji je veoma cenjen i vrlo skup. Jastog se kuva ili peče čime  njegova ljuštura dobija intenzivno crvenu boju. Uglavnom se servira ceo, a za njegovo ... (više)

  • Jogurt - Mlečni proizvod dobijen fermentacijom obranog ili punomasnog mleka. U fermentaciji jogurta učestvuju bakterije Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus acidophilus. Jogurt sadrži sve hranjljive sastojke iz mleka, ima dosta kalcijuma i belančevina. ... (više)

Preporučeni članci

Hrana za dobro raspoloženje

Pravilnim izborom namirnica možete da utičete na to kako se osećate, pa i da popravite svoje raspoloženje.

Kako da efikasno očistite organizam od toksina

Pogledajte jednostavan način da creva očistite od toksina i parazita.

7 neverovatnih činjenica o hrani

Da li znate koja hrana se najviše ukrade na svetu, a koja ima rok trajanja duži od 3.000 godina?

20 zanimljivih činjenica o čokoladi

Da li postoji poslastica koju češće jedemo i koju više volimo?

Aktuelno

Brusketi s paradajzom i mocarelom

Hrskavi zalogaji donose dah mediterana...

Frape od jagoda

Ovaj kremasti napitak možete ukrasiti šlagom i komadićima voća.

Tortilje sa piletinom u pikantnom sosu

Jelo koje na trpezu donosi duh Meksika.

Torta sa kivijem i pomorandžama

Ova egzotična poslastica odvešće vas u tople južne krajeve...

Inicijalizacija u toku...