Rečnik

  • Jabuka - Okrugli plod voća iz roda Malus silvestris, Uspeva u kontinentalnom području. Postoji mnogo vrsta jabuka, samim tim i ukusa, ali zajedničko za sve je da ima osvežavajuću aromu. Naučnici su nedavno otkrili da samo mirisanje jabuke pomaže kod zaustavljanja napada migrene. ... (više)

  • Jagode - Plodovi niske grmovite biljke koja raste divlje (Fragaria vesca semperflorens) ili se uzgaja (Fragaria vesca). Divlja ili šumska jagoda je sitnija ali aromatičnija. Jagoda je oko 1600. godine donešena iz Amerike u Evropu. Najviše se jede sveža. Ne može ... (više)

  • Jaja - Namirnica izuzetne biološke vrednosti i hranjivosti. Iako je najčešće pojam vezan za kokošija, odnosi se i na jaja patki, ćurki, guski i prepelica. Osim svoje hranljivosti, jaja sadrže mnogo holesterola (oko 80 kcal i 225 mg holesterola sadrži jedno ... (više)

  • Jastog - Jedan od najvećih rakova iz mora. Može da naraste i do pola metra, a da bude težak čak 6 kg. U gastronomiji je veoma cenjen i vrlo skup. Jastog se kuva ili peče čime  njegova ljuštura dobija intenzivno crvenu boju. Uglavnom se servira ceo, a za njegovo ... (više)

  • Jogurt - Mlečni proizvod dobijen fermentacijom obranog ili punomasnog mleka. U fermentaciji jogurta učestvuju bakterije Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus acidophilus. Jogurt sadrži sve hranjljive sastojke iz mleka, ima dosta kalcijuma i belančevina. ... (više)

Preporučeni članci

Napravite 9 litara domaćeg soka od 4 pomorandže

Ovim receptom ćete dobiti zdrav i ukusan sok koji se veoma lako priprema.

KUVAJ PAMETNO - SVETSKO A NAŠE: Da li znate šta je ajvar potaž?

Kako da predupredite eksploziju u kuhinji? Pogledajte trikove za pečenje povrća i u svojoj kuhinji spremite ovo fenomenalno jelo

Kako sačuvati beli luk od klijanja

Beli luk vam često proklija? Evo rešenja...

Evo zbog čega treba da pijete kafu na poslu

Da li možete da zamislite dan bez šoljice kafe?

Aktuelno

Rolovana teletina

Pikantni fil čini ove teleće rolnice odličnim izborom za sve gurmane.

Meksički pasulj

Ovu pikantnu salatu možete poslužiti uz riblje specijalitete.

Jaje u tostu

Dekorativno, jednostavno za pripremu i veoma ukusno jelo - savršen način da započnete dan.

Kandirani đumbir

Pripremite interesantan slatkiš od đumbira i šećera.

Inicijalizacija u toku...