Rečnik

  • Jabuka - Okrugli plod voća iz roda Malus silvestris, Uspeva u kontinentalnom području. Postoji mnogo vrsta jabuka, samim tim i ukusa, ali zajedničko za sve je da ima osvežavajuću aromu. Naučnici su nedavno otkrili da samo mirisanje jabuke pomaže kod zaustavljanja napada migrene. ... (više)

  • Jagode - Plodovi niske grmovite biljke koja raste divlje (Fragaria vesca semperflorens) ili se uzgaja (Fragaria vesca). Divlja ili šumska jagoda je sitnija ali aromatičnija. Jagoda je oko 1600. godine donešena iz Amerike u Evropu. Najviše se jede sveža. Ne može ... (više)

  • Jaja - Namirnica izuzetne biološke vrednosti i hranjivosti. Iako je najčešće pojam vezan za kokošija, odnosi se i na jaja patki, ćurki, guski i prepelica. Osim svoje hranljivosti, jaja sadrže mnogo holesterola (oko 80 kcal i 225 mg holesterola sadrži jedno ... (više)

  • Jastog - Jedan od najvećih rakova iz mora. Može da naraste i do pola metra, a da bude težak čak 6 kg. U gastronomiji je veoma cenjen i vrlo skup. Jastog se kuva ili peče čime  njegova ljuštura dobija intenzivno crvenu boju. Uglavnom se servira ceo, a za njegovo ... (više)

  • Jogurt - Mlečni proizvod dobijen fermentacijom obranog ili punomasnog mleka. U fermentaciji jogurta učestvuju bakterije Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus acidophilus. Jogurt sadrži sve hranjljive sastojke iz mleka, ima dosta kalcijuma i belančevina. ... (više)

Preporučeni članci

6 najčešćih grešaka u pripremi prženica

Pogledajte koje greške treba izbeći i kako da napravite perfektne prženice.

Za momentalno blistavu kožu: Detoks maska za lice od jogurta i bundeve

Počastite kožu lica idealnom detoks jesenjom maskom. Priprema je jednostavna.

5 zanimljivih činjenica o hrani

Koja hrana se najviše ukrade na svetu, koji grad u Aziji ima više restorana sa Mišelin zvezdama od Pariza i još nekoliko zanimljivih činejnica

Fantastično naučno otkriće: Pirinač smanjuje kalorije

Ova vest će oduševiti sve ljubitelje pirinča. Otkrijte kako se pirinčem efikasno smanjuju kalorije.

Aktuelno

Zapečen tost sa mocarelom i paradajzom

U hrskavom zalogaju nalazi se prava mediteranska aroma...

Domaće griz knedle

Obogatite domaću supu ukusnim griz knedlama.

Jednostavan i brz: Starinski kolač sa šljivama

Brz i jednostavan kolač sa ukusom detinjstva, nikada ne izlazi iz mode.

Šnicle sa pavlakom i sirom

Vrhunska gastronomska kombinacija - meso, pavlaka i sir.

Inicijalizacija u toku...