Rečnik

  • Jabuka - Okrugli plod voća iz roda Malus silvestris, Uspeva u kontinentalnom području. Postoji mnogo vrsta jabuka, samim tim i ukusa, ali zajedničko za sve je da ima osvežavajuću aromu. Naučnici su nedavno otkrili da samo mirisanje jabuke pomaže kod zaustavljanja napada migrene. ... (više)

  • Jagode - Plodovi niske grmovite biljke koja raste divlje (Fragaria vesca semperflorens) ili se uzgaja (Fragaria vesca). Divlja ili šumska jagoda je sitnija ali aromatičnija. Jagoda je oko 1600. godine donešena iz Amerike u Evropu. Najviše se jede sveža. Ne može ... (više)

  • Jaja - Namirnica izuzetne biološke vrednosti i hranjivosti. Iako je najčešće pojam vezan za kokošija, odnosi se i na jaja patki, ćurki, guski i prepelica. Osim svoje hranljivosti, jaja sadrže mnogo holesterola (oko 80 kcal i 225 mg holesterola sadrži jedno ... (više)

  • Jastog - Jedan od najvećih rakova iz mora. Može da naraste i do pola metra, a da bude težak čak 6 kg. U gastronomiji je veoma cenjen i vrlo skup. Jastog se kuva ili peče čime  njegova ljuštura dobija intenzivno crvenu boju. Uglavnom se servira ceo, a za njegovo ... (više)

  • Jogurt - Mlečni proizvod dobijen fermentacijom obranog ili punomasnog mleka. U fermentaciji jogurta učestvuju bakterije Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus acidophilus. Jogurt sadrži sve hranjljive sastojke iz mleka, ima dosta kalcijuma i belančevina. ... (više)

Preporučeni članci

Čia semenke jačaju imunitet

Semenke čia sadrže čak pet puta više kalcijuma od mleka i istu količinu Omega-3 masnih kiselina kao losos.

9 razloga zbog kojih ćete jesti lubenicu svaki dan

Lubenica je jedan od razloga što je leto većini omiljeno godišnje doba. Sočna i slatka, lubenica je eliksir lepote i čuvar zdravlja.

4 nova načina na koja možete koristiti med

Med je mnogo više od slatkiša - pročitajte kako je još dobar za vas.

Kako da napravite pikantan gulaš sa pilećim prsima (VIDEO)

Ukoliko volite začinjena jela ovo je recept za vas.

Aktuelno

Aromatična svinjska rebra

Svinjska rebra u pikantom sosu, pa još zapečena u rerni, pravi su gurmanski užitak.

Kako spremiti paprike za zimu na vranjanski način

Uživaćete u paprikama na vranjanski način!

Pileće grudi s pirinčem i graškom

Klasično jelo fantastičnog ukusa.

Uskršnji napitak

Kremasti napitak za praznična uživanja.

Inicijalizacija u toku...