Rečnik

  • Jabuka - Okrugli plod voća iz roda Malus silvestris, Uspeva u kontinentalnom području. Postoji mnogo vrsta jabuka, samim tim i ukusa, ali zajedničko za sve je da ima osvežavajuću aromu. Naučnici su nedavno otkrili da samo mirisanje jabuke pomaže kod zaustavljanja napada migrene. ... (više)

  • Jagode - Plodovi niske grmovite biljke koja raste divlje (Fragaria vesca semperflorens) ili se uzgaja (Fragaria vesca). Divlja ili šumska jagoda je sitnija ali aromatičnija. Jagoda je oko 1600. godine donešena iz Amerike u Evropu. Najviše se jede sveža. Ne može ... (više)

  • Jaja - Namirnica izuzetne biološke vrednosti i hranjivosti. Iako je najčešće pojam vezan za kokošija, odnosi se i na jaja patki, ćurki, guski i prepelica. Osim svoje hranljivosti, jaja sadrže mnogo holesterola (oko 80 kcal i 225 mg holesterola sadrži jedno ... (više)

  • Jastog - Jedan od najvećih rakova iz mora. Može da naraste i do pola metra, a da bude težak čak 6 kg. U gastronomiji je veoma cenjen i vrlo skup. Jastog se kuva ili peče čime  njegova ljuštura dobija intenzivno crvenu boju. Uglavnom se servira ceo, a za njegovo ... (više)

  • Jogurt - Mlečni proizvod dobijen fermentacijom obranog ili punomasnog mleka. U fermentaciji jogurta učestvuju bakterije Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus acidophilus. Jogurt sadrži sve hranjljive sastojke iz mleka, ima dosta kalcijuma i belančevina. ... (više)

Preporučeni članci

Kako ukiseliti luk

Ukiseljeni crni luk idealna je salata u hladnim zimskim mesecima...

Šta jesti pre spavanja, a šta izbegavati

Neke namirnice blagotvorno utiču na san i opšte zdravlje, a neke treba zaobići u kasnim satima.

Sve blagodeti kiselog kupusa

Evo zbog čega bi trebalo češće da jedete ovu namirnicu.

7 zanimljivih činjenica o steviji

Ako planirate da umesto belog šećera koristite prirodni zaslađivač poput stevije, evo nekoliko zanimljivih činjenica.

Aktuelno

Sladoled od vanile s kupinama

Nežna aroma vanile upotpunjena je osvežavajućim sosom od kupina.

Ovseni kolačići

Ukusni i lagani kolačići, odlični uz čaj ili mleko.

VEČERA ZA 15 MINUTA: Zapečeni hleb sa pavlakom i susamom

Večera kojoj će se obradovati mališani, ali i starije

Jaja Benedikt

Gurmanski obrok od jaja, slanine, sosa i peciva.

Inicijalizacija u toku...