Rečnik

  • Jabuka - Okrugli plod voća iz roda Malus silvestris, Uspeva u kontinentalnom području. Postoji mnogo vrsta jabuka, samim tim i ukusa, ali zajedničko za sve je da ima osvežavajuću aromu. Naučnici su nedavno otkrili da samo mirisanje jabuke pomaže kod zaustavljanja napada migrene. ... (više)

  • Jagode - Plodovi niske grmovite biljke koja raste divlje (Fragaria vesca semperflorens) ili se uzgaja (Fragaria vesca). Divlja ili šumska jagoda je sitnija ali aromatičnija. Jagoda je oko 1600. godine donešena iz Amerike u Evropu. Najviše se jede sveža. Ne može ... (više)

  • Jaja - Namirnica izuzetne biološke vrednosti i hranjivosti. Iako je najčešće pojam vezan za kokošija, odnosi se i na jaja patki, ćurki, guski i prepelica. Osim svoje hranljivosti, jaja sadrže mnogo holesterola (oko 80 kcal i 225 mg holesterola sadrži jedno ... (više)

  • Jastog - Jedan od najvećih rakova iz mora. Može da naraste i do pola metra, a da bude težak čak 6 kg. U gastronomiji je veoma cenjen i vrlo skup. Jastog se kuva ili peče čime  njegova ljuštura dobija intenzivno crvenu boju. Uglavnom se servira ceo, a za njegovo ... (više)

  • Jogurt - Mlečni proizvod dobijen fermentacijom obranog ili punomasnog mleka. U fermentaciji jogurta učestvuju bakterije Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus acidophilus. Jogurt sadrži sve hranjljive sastojke iz mleka, ima dosta kalcijuma i belančevina. ... (više)

Preporučeni članci

5 zabluda o votki

Da li je svaka votka ista? Da li se pravi samo od krompira? Da li je skuplja votka kvalitetnija?

Zeleni čaj: Prirodni regenerator za beživotnu kosu

Zeleni čaj je idealan za negu suve i kose bez sjaja.

Šta da kuvate i pripremate u danima posta

Evo nekoliko ideja za ukusna jela koja će obogatiti posnu trpezu

Kako da izbegnete greške prilikom mršavljenja

Želite da smršate, ali u tome ne uspevate. Evo gde grešite...

Aktuelno

Čokoladni puding sa amaretom

Vaš omiljeni desert obogaćen ukusom amareta.

Zapečen karfiol sa kačkavaljem

Ovo slasno jelo iz rerne se priprema veoma lako, a pruža pravi gurmanski doživljaj.

Karamel oblande sa čokoladom

Hrskava poslastica obogaćena je kraljicom dezerta - čokoladom.

Pečen krompir sa krem sirom

Mekan i ukusan krompir u kombinaciji sa krem sirom odličan je prilog uz meso, a ako se posluži sa salatom može biti i glavno jelo.

Inicijalizacija u toku...