Rečnik

  • Jabuka - Okrugli plod voća iz roda Malus silvestris, Uspeva u kontinentalnom području. Postoji mnogo vrsta jabuka, samim tim i ukusa, ali zajedničko za sve je da ima osvežavajuću aromu. Naučnici su nedavno otkrili da samo mirisanje jabuke pomaže kod zaustavljanja napada migrene. ... (više)

  • Jagode - Plodovi niske grmovite biljke koja raste divlje (Fragaria vesca semperflorens) ili se uzgaja (Fragaria vesca). Divlja ili šumska jagoda je sitnija ali aromatičnija. Jagoda je oko 1600. godine donešena iz Amerike u Evropu. Najviše se jede sveža. Ne može ... (više)

  • Jaja - Namirnica izuzetne biološke vrednosti i hranjivosti. Iako je najčešće pojam vezan za kokošija, odnosi se i na jaja patki, ćurki, guski i prepelica. Osim svoje hranljivosti, jaja sadrže mnogo holesterola (oko 80 kcal i 225 mg holesterola sadrži jedno ... (više)

  • Jastog - Jedan od najvećih rakova iz mora. Može da naraste i do pola metra, a da bude težak čak 6 kg. U gastronomiji je veoma cenjen i vrlo skup. Jastog se kuva ili peče čime  njegova ljuštura dobija intenzivno crvenu boju. Uglavnom se servira ceo, a za njegovo ... (više)

  • Jogurt - Mlečni proizvod dobijen fermentacijom obranog ili punomasnog mleka. U fermentaciji jogurta učestvuju bakterije Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus acidophilus. Jogurt sadrži sve hranjljive sastojke iz mleka, ima dosta kalcijuma i belančevina. ... (više)

Preporučeni članci

Kako na pravilan način da sačuvate voće i povrće za zimu

Zimi smo uvek u deficitu svežeg voća i povrća, ali zato je sada pravi trenutak da nabavite ukusne namirnice koje se lako mogu pripremiti za

9 zanimljivih običaja u ishrani iz celog sveta

U Etiopiji ćete jesti iz velikih porodičnih tanjira, u Italiji nemojte piti kapućino posle obroka, dok je u Kini pristojno da podrignete nakon jela.

Neobične namene sprave za ljuštenje povrća

Ova spravica moža da vam bude više nego korisna za raznorazne poslove u kuhinji, naravno ukoliko znate da je koristite na pravi način.

Sladoled dijeta - 2 kilograma manje nedeljno

Ovaj režim ishrane će prijati svim ljubiteljima slatkiša.

Aktuelno

Pileći ražnjići sa sosom od kikirikija

Mekano belo meso je uz ovaj sos još sočnije.

Starinski recept za orasnice

Uživajte u hrskavim kolačima čiji ukus vraća u dobru staru bakinu kuhinju.

Kolač od banana sa prelivom od čokolade

Osvežavajući kolač sa bananama možet pravit u kalupima po želji, a mi preporučujemo da ga napravite u kalupu za kuglof.

Jogurt kolač s bobicama

Osvežavajuć, ali i veoma slastan kolač s bobičastim voćem.

Inicijalizacija u toku...