Rečnik

  • Ganaš (Ganache) - Aromatizovani čokoladni krem koja se koristi za filovanje i dekorisanje torti i kolača. Ganaš je zapravo mešavina pavlake i istopljene čokolade u koju se daje neka aroma po želji. Ukoliko treba da bude čvršći dodaje mu se i puter, kako bi se na ... (više)

  • Gaspaćo - Španska supa od paradajza koja se poslužuje hladna. Pored paradajza sadrži i luk, papriku, krastavac i maslinovo ulje.  U zavisnosti od regije razlikuju se i sastojci ove supe, a zajedničko je to da se poslužuje uz komadiće hleba.

  • Gauda - Najpoznatiji i najcenjeniji holandski sir. To je ujedno i jedan je od najpoznatijih sireva u svetu. Potiče iz holandskog istoimenog sela u blizini Roterdama koji je danas muzej sira na otvorenom. Gauda se proizvodi još od 6. veka, a Holanđani je izvoze u mnoge zemlje ... (više)

  • Gorgonzola - Beli mekani italijanski sir snažnog i prijatnog ukusa prošaran specifičnom plavo-zelenom plesni. Dobija se od punomasnog kravljeg mleka i zri 2 do 6 meseci. Zbog pikantnog ukusa, gorgonzola je neiscrpan izvor raznih kulinarskih kombinacija, od predjela, glavnih jela pa ... (više)

  • Gratiniranje - Postupak završne pripreme hrane u rerni. Jelo se preliva sosom i narendanim sirom pa se stavi u rernu da se zapeče.

  • Grašak - Seme biljke penjačice Pisum sativum. Grašak pripada mahunarkama (kao i pasulj, boranija i sočivo) i veoma je bogat proteinima. Grašak se bere kada je mahuna skroz zrela. Mlad grašak može da se jede i sirov, mada termičkom obradom postaje slađi.Bogat je ... (više)

  • Grejpfrut - (Lat. Citrus paradisi) citrusno voće koje ne sadrži puno šećera, a izuzetno je bogato antioksidansima. Plod je okrugao, duplo je veći od limuna, žute ili rozikasto-crvenkaste boje. Ima gorko-kiseli ukusa. Može se konzumirati svež (preporučuje se u mnogim ... (više)

  • Grožđe - Plod loze koja pripada rodu Vitis koji uključuje brojne sorte crnog, belog, stonog i vinskog grožđa. Crne sorte su uglavnom jače kiselosti i manje količine šećera, dok je belo grožđe slađe i manje kiselo. Svaka vrsta ima neke prednosti i nedostatke. Grožđe ima ... (više)

Preporučeni članci

Ovih 7 namirnica će vam poboljšati koncentraciju

Ukoliko vam je teško da se koncentrišete konzumirajte ove namirnice.

Juneća kisela čorba

Isprobajte ovu domaćinsku čorbu koja je idealna za hladne dane.

Povrće koje treba stalno da jedete: Čuva zdravlje kostiju, očiju, srca, jača imunitet

Što više voća i povrća jedete, to su i manje šanse od razvijanja nekog od ozbiljnijih zdravstvenih problema.

7 neuobičajenih upotreba meda

Med je prava riznica zdravih sastojaka, vredan dar prirode našem zdravlju. Pored ishrane, evo gde još možete primenjivati ovu lekovitu namirnicu.

Aktuelno

Zobeni štapići

Energija za ceo dan.

Korpice sa jajima i slaninom

Klasičan obrok od jaja i slanine pripremljen na nešto drugačiji, kreativniji način.

Ćufte na štapiću

Ovako pripremljene ćuftice su odlične i za pečenje na roštilju.

Italijanski rolat od mesa

Ovaj pikantan rolat poslužite uz krompir i svežu salatu.

Inicijalizacija u toku...