Rečnik

  • Ganaš (Ganache) - Aromatizovani čokoladni krem koja se koristi za filovanje i dekorisanje torti i kolača. Ganaš je zapravo mešavina pavlake i istopljene čokolade u koju se daje neka aroma po želji. Ukoliko treba da bude čvršći dodaje mu se i puter, kako bi se na ... (više)

  • Gaspaćo - Španska supa od paradajza koja se poslužuje hladna. Pored paradajza sadrži i luk, papriku, krastavac i maslinovo ulje.  U zavisnosti od regije razlikuju se i sastojci ove supe, a zajedničko je to da se poslužuje uz komadiće hleba.

  • Gauda - Najpoznatiji i najcenjeniji holandski sir. To je ujedno i jedan je od najpoznatijih sireva u svetu. Potiče iz holandskog istoimenog sela u blizini Roterdama koji je danas muzej sira na otvorenom. Gauda se proizvodi još od 6. veka, a Holanđani je izvoze u mnoge zemlje ... (više)

  • Gorgonzola - Beli mekani italijanski sir snažnog i prijatnog ukusa prošaran specifičnom plavo-zelenom plesni. Dobija se od punomasnog kravljeg mleka i zri 2 do 6 meseci. Zbog pikantnog ukusa, gorgonzola je neiscrpan izvor raznih kulinarskih kombinacija, od predjela, glavnih jela pa ... (više)

  • Gratiniranje - Postupak završne pripreme hrane u rerni. Jelo se preliva sosom i narendanim sirom pa se stavi u rernu da se zapeče.

  • Grašak - Seme biljke penjačice Pisum sativum. Grašak pripada mahunarkama (kao i pasulj, boranija i sočivo) i veoma je bogat proteinima. Grašak se bere kada je mahuna skroz zrela. Mlad grašak može da se jede i sirov, mada termičkom obradom postaje slađi.Bogat je ... (više)

  • Grejpfrut - (Lat. Citrus paradisi) citrusno voće koje ne sadrži puno šećera, a izuzetno je bogato antioksidansima. Plod je okrugao, duplo je veći od limuna, žute ili rozikasto-crvenkaste boje. Ima gorko-kiseli ukusa. Može se konzumirati svež (preporučuje se u mnogim ... (više)

  • Grožđe - Plod loze koja pripada rodu Vitis koji uključuje brojne sorte crnog, belog, stonog i vinskog grožđa. Crne sorte su uglavnom jače kiselosti i manje količine šećera, dok je belo grožđe slađe i manje kiselo. Svaka vrsta ima neke prednosti i nedostatke. Grožđe ima ... (više)

Preporučeni članci

Sok britanskog homeopate je hit u svetu: Recite zbogom salu na stomaku

Nekoliko lekovitih namirnica dovoljno je da dostignete vitku liniju i poboljšate svoje zdravlje.

Ovo je začin koji bukvalno topi masne naslage - 10 kg za 3 meseca

Rezultat ustraživanja sa ovim začinom je bio impresivan: Žene iz prve grupe izgubile su u proseku 14% telesne masti više nego žene iz druge

Evo zašto treba češće da pijemo jogurt

Ovaj zdravi napitak se koristi u pripremi brojnih jela, ali je omiljen i kao svež. Evo nekoliko karakteristika jogurta koji će vas sigurno ubediti

Stručnjaci upozoravaju: Evo zašto ne treba da kupujete hranu u većem pakovanju

Koliko god da brinete o unosu kalorija, nedavno istraživanje je utvrdilo da ćete kupovinom velikih pakovanja hrane uvek pojesti više nego što je

Aktuelno

Dan i noć torta

Očaraće vas na prvi zalogaj.

Testenina sa pestom od oraha i bosiljka

Izuzetna aroma bosiljka u kombinaciji sa ukusom oraha čine ovaj sos za pastu nezaboravnim.

Mafini od čokolade i vanile

Slasne mafine možete ukrasiti prelivom po želji ili šlagom.

Ukus proleća: Lagana pileća salata

Salata poput ove učiniće vaše uživanje u sunčanim danima još boljim...

Inicijalizacija u toku...