Rečnik

  • Ganaš (Ganache) - Aromatizovani čokoladni krem koja se koristi za filovanje i dekorisanje torti i kolača. Ganaš je zapravo mešavina pavlake i istopljene čokolade u koju se daje neka aroma po želji. Ukoliko treba da bude čvršći dodaje mu se i puter, kako bi se na ... (više)

  • Gaspaćo - Španska supa od paradajza koja se poslužuje hladna. Pored paradajza sadrži i luk, papriku, krastavac i maslinovo ulje.  U zavisnosti od regije razlikuju se i sastojci ove supe, a zajedničko je to da se poslužuje uz komadiće hleba.

  • Gauda - Najpoznatiji i najcenjeniji holandski sir. To je ujedno i jedan je od najpoznatijih sireva u svetu. Potiče iz holandskog istoimenog sela u blizini Roterdama koji je danas muzej sira na otvorenom. Gauda se proizvodi još od 6. veka, a Holanđani je izvoze u mnoge zemlje ... (više)

  • Gorgonzola - Beli mekani italijanski sir snažnog i prijatnog ukusa prošaran specifičnom plavo-zelenom plesni. Dobija se od punomasnog kravljeg mleka i zri 2 do 6 meseci. Zbog pikantnog ukusa, gorgonzola je neiscrpan izvor raznih kulinarskih kombinacija, od predjela, glavnih jela pa ... (više)

  • Gratiniranje - Postupak završne pripreme hrane u rerni. Jelo se preliva sosom i narendanim sirom pa se stavi u rernu da se zapeče.

  • Grašak - Seme biljke penjačice Pisum sativum. Grašak pripada mahunarkama (kao i pasulj, boranija i sočivo) i veoma je bogat proteinima. Grašak se bere kada je mahuna skroz zrela. Mlad grašak može da se jede i sirov, mada termičkom obradom postaje slađi.Bogat je ... (više)

  • Grejpfrut - (Lat. Citrus paradisi) citrusno voće koje ne sadrži puno šećera, a izuzetno je bogato antioksidansima. Plod je okrugao, duplo je veći od limuna, žute ili rozikasto-crvenkaste boje. Ima gorko-kiseli ukusa. Može se konzumirati svež (preporučuje se u mnogim ... (više)

  • Grožđe - Plod loze koja pripada rodu Vitis koji uključuje brojne sorte crnog, belog, stonog i vinskog grožđa. Crne sorte su uglavnom jače kiselosti i manje količine šećera, dok je belo grožđe slađe i manje kiselo. Svaka vrsta ima neke prednosti i nedostatke. Grožđe ima ... (više)

Preporučeni članci

Ovo niste znali o slanini

Neočekivane i malo poznate činjenice o ovim slasnim zalogajima.

Ove namirnice će svako jelo učiniti zdravijim

Dodajte specijalitetima neke od zdravih namirnica koje će poboljšati ukus vaših jela.

5 napitaka koji imaju više kalorija od čokoladnog kolača

Poslastice nisu jedini krivci za preteran unos kalorija, to mogu biti i ukusni napici.

Kako izvući najbolje iz peršuna

Da li znate šta su persilada i gremolada? Ako iskombinujete peršun sa pravim sastojcima, vaša jela biće nenadmašna! Mi vam otkrivamo nekoliko

Aktuelno

Pohovana piletina u sosu od limete

Sos od limete i začinskih biljaka daje posebnu sočnost pohovanom mesu.

Napitak koji vraća snagu i jača organizam: Najbrži i najjeftiniji smuti na svetu

Ovaj smuti će obožavati deca, ali ni odrasi mu neće moći da odole!

Voćna poslastica: Neodoljivi kolač sa kokosom i malinama

Sladak letnji užitak kome neće odoleti nijedan sladokusac.

Krompir pire sa lukom

Obogatite krompir pire karamelizovanim lukom, a po želji možete dodati i sir.

Inicijalizacija u toku...