Rečnik

  • Ganaš (Ganache) - Aromatizovani čokoladni krem koja se koristi za filovanje i dekorisanje torti i kolača. Ganaš je zapravo mešavina pavlake i istopljene čokolade u koju se daje neka aroma po želji. Ukoliko treba da bude čvršći dodaje mu se i puter, kako bi se na ... (više)

  • Gaspaćo - Španska supa od paradajza koja se poslužuje hladna. Pored paradajza sadrži i luk, papriku, krastavac i maslinovo ulje.  U zavisnosti od regije razlikuju se i sastojci ove supe, a zajedničko je to da se poslužuje uz komadiće hleba.

  • Gauda - Najpoznatiji i najcenjeniji holandski sir. To je ujedno i jedan je od najpoznatijih sireva u svetu. Potiče iz holandskog istoimenog sela u blizini Roterdama koji je danas muzej sira na otvorenom. Gauda se proizvodi još od 6. veka, a Holanđani je izvoze u mnoge zemlje ... (više)

  • Gorgonzola - Beli mekani italijanski sir snažnog i prijatnog ukusa prošaran specifičnom plavo-zelenom plesni. Dobija se od punomasnog kravljeg mleka i zri 2 do 6 meseci. Zbog pikantnog ukusa, gorgonzola je neiscrpan izvor raznih kulinarskih kombinacija, od predjela, glavnih jela pa ... (više)

  • Gratiniranje - Postupak završne pripreme hrane u rerni. Jelo se preliva sosom i narendanim sirom pa se stavi u rernu da se zapeče.

  • Grašak - Seme biljke penjačice Pisum sativum. Grašak pripada mahunarkama (kao i pasulj, boranija i sočivo) i veoma je bogat proteinima. Grašak se bere kada je mahuna skroz zrela. Mlad grašak može da se jede i sirov, mada termičkom obradom postaje slađi.Bogat je ... (više)

  • Grejpfrut - (Lat. Citrus paradisi) citrusno voće koje ne sadrži puno šećera, a izuzetno je bogato antioksidansima. Plod je okrugao, duplo je veći od limuna, žute ili rozikasto-crvenkaste boje. Ima gorko-kiseli ukusa. Može se konzumirati svež (preporučuje se u mnogim ... (više)

  • Grožđe - Plod loze koja pripada rodu Vitis koji uključuje brojne sorte crnog, belog, stonog i vinskog grožđa. Crne sorte su uglavnom jače kiselosti i manje količine šećera, dok je belo grožđe slađe i manje kiselo. Svaka vrsta ima neke prednosti i nedostatke. Grožđe ima ... (više)

Preporučeni članci

NE PEČE SE I BRZO SE PRIPREMA: Šumadijska torta sa rakijom za kojom turisti lude

Ova torta je poznata po sastojcima vezanim za našu tradiciju, a o njenom ukusu se priča...

Moćna dinja - slasna i veoma lekovita

Dinja ublažava nadutost, pomaže pri mršavljenju, reguliše pritisak, podstiče rad bubrega...

8 načina da izbegnete prejedanje

Sezona praznika donosi uvek ista iskušenja - kako se kontrolisati kada smo okruženi ukusnim specijalitetima. Evo nekoliko saveta kako da izbegnete

Cvekla za ceo organizam: Recept za povišen pritisak

Znamo da je cvekla veoma dobra za zdravlje, ali neke činjenice će vas oduševiti

Aktuelno

Rolnice od plavog patlidžana

Ovo lagano letnje jelo može biti još lakše ako se izostavi meso...

Sočan kolač sa nektarinama

Iskoristite sezonu ukusnih nektarina i uživajte u sočnoj poslastici.

Jagnjeće šnicle s leblebijama

Ovako spremljena jagnjetina oduševiće sve gurmane.

Pečeni krompir sa povrćem

Lepo serviran i začinjen – praznik za gurmane.

Inicijalizacija u toku...