Rečnik

  • Ganaš (Ganache) - Aromatizovani čokoladni krem koja se koristi za filovanje i dekorisanje torti i kolača. Ganaš je zapravo mešavina pavlake i istopljene čokolade u koju se daje neka aroma po želji. Ukoliko treba da bude čvršći dodaje mu se i puter, kako bi se na ... (više)

  • Gaspaćo - Španska supa od paradajza koja se poslužuje hladna. Pored paradajza sadrži i luk, papriku, krastavac i maslinovo ulje.  U zavisnosti od regije razlikuju se i sastojci ove supe, a zajedničko je to da se poslužuje uz komadiće hleba.

  • Gauda - Najpoznatiji i najcenjeniji holandski sir. To je ujedno i jedan je od najpoznatijih sireva u svetu. Potiče iz holandskog istoimenog sela u blizini Roterdama koji je danas muzej sira na otvorenom. Gauda se proizvodi još od 6. veka, a Holanđani je izvoze u mnoge zemlje ... (više)

  • Gorgonzola - Beli mekani italijanski sir snažnog i prijatnog ukusa prošaran specifičnom plavo-zelenom plesni. Dobija se od punomasnog kravljeg mleka i zri 2 do 6 meseci. Zbog pikantnog ukusa, gorgonzola je neiscrpan izvor raznih kulinarskih kombinacija, od predjela, glavnih jela pa ... (više)

  • Gratiniranje - Postupak završne pripreme hrane u rerni. Jelo se preliva sosom i narendanim sirom pa se stavi u rernu da se zapeče.

  • Grašak - Seme biljke penjačice Pisum sativum. Grašak pripada mahunarkama (kao i pasulj, boranija i sočivo) i veoma je bogat proteinima. Grašak se bere kada je mahuna skroz zrela. Mlad grašak može da se jede i sirov, mada termičkom obradom postaje slađi.Bogat je ... (više)

  • Grejpfrut - (Lat. Citrus paradisi) citrusno voće koje ne sadrži puno šećera, a izuzetno je bogato antioksidansima. Plod je okrugao, duplo je veći od limuna, žute ili rozikasto-crvenkaste boje. Ima gorko-kiseli ukusa. Može se konzumirati svež (preporučuje se u mnogim ... (više)

  • Grožđe - Plod loze koja pripada rodu Vitis koji uključuje brojne sorte crnog, belog, stonog i vinskog grožđa. Crne sorte su uglavnom jače kiselosti i manje količine šećera, dok je belo grožđe slađe i manje kiselo. Svaka vrsta ima neke prednosti i nedostatke. Grožđe ima ... (više)

Preporučeni članci

Domaće sredstvo za uklanjanje žutih mrlja na jastucima (RECEPT)

Požutelim i flekavim jastucima dajte još jednu šansu.

Otkrivamo vam lekovita svojstva akai bobica

Akai bobice su u poslednje vreme veoma popularne, a na policama supremarketa mogu se pronaći mnogi proizvodi koji ih sadrže.

Domaći piling koji uklanja celulit

Predstavljamo vam jednostavan recept za uništenje najvećeg ženskog neprijatelja.

Dekoracija od rotkvica (VIDEO)

Ukrasite svečanu trpezu dekorativnim ružama i labudovima od rotkvica.

Aktuelno

Slatka zimnica: Kitnikez – najstariji vojvođanski slatkiš od dunja

Kitnikez je poznat i pod nazivom sir od dunja, a vodi poreklo iz Austrougarske. Najstariji vojvođanski slatkiš od dunja, a mogu mu se dodati i orasi.

Ćiabata

Za ovaj ukusni italijanski hleb potrebno je malo više vremena i truda.

Giros

Ako ste ljubitelj grčke kuhinje sigurni smo da niste propustili da probate ovaj nacionalni specijalitet.

Domaći posni tobleroni sa koka-kolom

Brz, ukusan i jednostavan kolač koji zadovoljava svačiji ukus

Inicijalizacija u toku...