Rečnik

  • Edamer - Holandski kravlji polutvrdi sir. Napravljen je od punomasnog ili delimično obranog mleka. Pre upotrebe ovaj sir zri 2-3 meseca, pa tako i omot u kom se prodaje može biti crven ili crn što upućuje na zrelost. Bledožute je boje i blagog mirisa, sadrži mnogo manje ... (više)

  • Ementaler - Polutvrdi švajcarski sir, napravljen od od kravljeg mlijeka i sadrži 45% masti. Danas se njegove različite varijante proizvode širom sveta. Žute je boje i prijatne arome a najpoznatiji je po “rupama”, koje su rezultat dejstva gasova koje proizvode ... (više)

  • Endivija - Zimska zelena salata iz porodice cikorije. Uzgaja se tokom zime u primorskim krajevima. Poreklom je iz Indije. Nešto je tvrđa i žilavija nego druge vrste zelene salate, a ima i gorči ukus koji se gubi ako je nasečemo i nakratko potopimo u hladnu vodu. Osim što ... (više)

  • Engleski doručak - Varijanta doručka koji sadrži: voćn sok ili voće, tople ili hladne musli (žitarice), pečenu pančetu (mesnatu slaninu), kobasice, jaja, paradajz, pečurke, hleb, tost, puter, džem, čaj i kafu.

  • Espreso kafa - Kafa iz specijalnog automata za pripremu kafe. Espreso je filtrirana kafa (para se pod pritiskom pušta preko granulaste kafe) tako da nema talog. Postoje dve vrste aparata za spremanja espresa u zavisnosti od toga da li se u njih stavlja kafa u rinfuzu ili jastučići sa ... (više)

  • Estragon - Aromatična višegodišnja biljka (Artemisia dracunculus). Potiče iz Sibira, ali uspeva u mnogim evropskim zemljama i to i kao uzgajana ili divlja. Estragon može da naraste i do 1,5 m i ma uske listiće, koji kad se protrljaju daju prijatan miris.Estragon se ... (više)

Preporučeni članci

Šećer leči rane

Novo istraživanje je pokazalo da sitni šećer, kada se stavi direktno na otvorene rane ili čireve, ubrzava lečenje mnogo brže nego antibiotici.

Začini koji leče

Oni su bogati antioksidansima koji poboljšavaju rad mozga, a prednost im je što su jeftini i možete ih dodati u svako jelo.

OBROK IZ BLENDERA: Očistite organizam od poroka

Ukoliko ste skloni preterivanju u hrani i piću, ovaj napitak će "reanimirati" vaše telo.

Aktuelno

Mekane krmenadle

Vrhunska kombinacija sočne krmenadle i kroketa od povrća.

Frape od cvekle i kardamoma

Ovaj ukusan vegetarijanski frape je pun vitamina.

SRPSKI SPECIJALITET: Podvarak za početnike

Podvarak je tradicionalno jelo koje se može konzumirati par dana

Pečeni džem od šljiva

Ukusan džem koji čuva ukus sočnih šljiva i zavodljivog ruma.

Inicijalizacija u toku...