Rečnik

  • Dagnje - Vrsta školjki koja živi u Jadranskom moru. Drugi naziv za dagnje su mušlje ili mušule. Iako se na prvi pogled čini da su skroz crne, dagnje mogu biti u nijansama od plave preko ljubičaste do crne. Žive u grozdovima, na stenama ili povezane kudeljastim ... (više)

  • Dijeta - Iako bi trebalo da predstavlja način ishrane, pojam dijeta je rasprostranjen kao pojam restrikcije hrane. Dijeta se sprovodi planirano sa ciljem smanjenja kilograma, a iz zdravstvenih ili estetskih razloga. Takođe, može značiti i konzumiranje određene hrane, tj. izbegavanje ... (više)

  • Dinja - Kao i lubenica i dinja spada u povrće, ali se zbog načina na koji se koristi smatra vocem. Spada u porodicu Cucurbitacae, žutonarančaste je ili zelene boje i egzotične arome. Dobra za jelo tek kada je potpuno zrela. Zbog malog broja kalorija i velike količine vode (skoro ... (više)

  • Dunja - Mirisan kruškoliki plod drveta Cydonia oblongata. Žute je boje, a zbog trpko-kiselog okusa se ne jede se sveža, već služi za pripremu kolača, džemova, sokova i želea. Dunje se dobro slažu s pečenim mesom, piletinom, patkom, junetinom ili mesom divljači, a ... (više)

  • Džem - Proizvod od voća nastao kuvanjem zrelih plodova uz dodatak šećera. U džemove se dodaje i pektin da bi želirao, a postoje i neke vrste voća koje ga u sebi već sadrže, kao na pr. dunja. Džemov mogu biti od jedne vrste voća ili kombinacija nekoliko vrsta. Džemovi ... (više)

  • Džigerica - Najkorisnija iznutrica koja sadrži mnogo proteina (19-22%), esencijalne aminokiseline, vitamine: A (zbog toga se ne preporučuje trudnicama, jer može da ošteti plod), D, B2, B6 i B12, minerale i folnu kiselinu koja je potrebna za pravilan razvoj ćelija. Folna kiselina ... (više)

  • Džin - Alkoholno piće koje sadrži 40% alkohola. Džin se dobija destilacijom fermentisanog zrna žitarica, uz dodatak arome borovnice, trave anđelike, korijandera, cimeta, kore pomorandže i limuna. Osim konzumiranja čistog džina mnogi kokteli sadrže ovo piće kao osnovu zbog ... (više)

Preporučeni članci

Rešite se hroničnog umora prirodnim lekovima

Neka hrana ima moć da vam pruži energiju i popravi raspoloženje.

Zbog čega ne treba da bacate proklijali beli luk

Beli luk je izuzetno lekovita namirnica, pa tako vam može biti od koristi i kada proklija.

Šta banana na dan može učiniti za vaše zdravlje

Nakon što pročitate ovaj tekst, sigurni smo da ćete češće jesti banane.

Kako da očistite tragove kamenca s posuđa

Tvrda voda prepuna kamenca može ostaviti tragove na posuđu. Evo kako da ih uklonite.

Aktuelno

Pesto

Bosiljak može biti i suv, ali svež daje izuzetnu aromu jelu.

Gurmanska pljeskavica

Kačkavalj je ravnomerno raspoređen što svaki zalogaj pljeskavice pretvara u sočno, gurmansko iskustvo.

Banana čiz kejk

Sigurno ste jeli čiz kejk s malinama, borovnicama ili šumskim voćem. A šta mislite o čiz kejku sa bananama? Evo jednog ukusnog i laganog recepta.

Slatko od jagoda

Poslužite ga dragim gostima, zasladite se ili prelijte razne kremaste poslastice domaćim slatkom od jagoda.

Inicijalizacija u toku...