Rečnik

  • Dagnje - Vrsta školjki koja živi u Jadranskom moru. Drugi naziv za dagnje su mušlje ili mušule. Iako se na prvi pogled čini da su skroz crne, dagnje mogu biti u nijansama od plave preko ljubičaste do crne. Žive u grozdovima, na stenama ili povezane kudeljastim ... (više)

  • Dijeta - Iako bi trebalo da predstavlja način ishrane, pojam dijeta je rasprostranjen kao pojam restrikcije hrane. Dijeta se sprovodi planirano sa ciljem smanjenja kilograma, a iz zdravstvenih ili estetskih razloga. Takođe, može značiti i konzumiranje određene hrane, tj. izbegavanje ... (više)

  • Dinja - Kao i lubenica i dinja spada u povrće, ali se zbog načina na koji se koristi smatra vocem. Spada u porodicu Cucurbitacae, žutonarančaste je ili zelene boje i egzotične arome. Dobra za jelo tek kada je potpuno zrela. Zbog malog broja kalorija i velike količine vode (skoro ... (više)

  • Dunja - Mirisan kruškoliki plod drveta Cydonia oblongata. Žute je boje, a zbog trpko-kiselog okusa se ne jede se sveža, već služi za pripremu kolača, džemova, sokova i želea. Dunje se dobro slažu s pečenim mesom, piletinom, patkom, junetinom ili mesom divljači, a ... (više)

  • Džem - Proizvod od voća nastao kuvanjem zrelih plodova uz dodatak šećera. U džemove se dodaje i pektin da bi želirao, a postoje i neke vrste voća koje ga u sebi već sadrže, kao na pr. dunja. Džemov mogu biti od jedne vrste voća ili kombinacija nekoliko vrsta. Džemovi ... (više)

  • Džigerica - Najkorisnija iznutrica koja sadrži mnogo proteina (19-22%), esencijalne aminokiseline, vitamine: A (zbog toga se ne preporučuje trudnicama, jer može da ošteti plod), D, B2, B6 i B12, minerale i folnu kiselinu koja je potrebna za pravilan razvoj ćelija. Folna kiselina ... (više)

  • Džin - Alkoholno piće koje sadrži 40% alkohola. Džin se dobija destilacijom fermentisanog zrna žitarica, uz dodatak arome borovnice, trave anđelike, korijandera, cimeta, kore pomorandže i limuna. Osim konzumiranja čistog džina mnogi kokteli sadrže ovo piće kao osnovu zbog ... (više)

Preporučeni članci

Kako da otopite čokoladu na 2 načina (RECEPT)

Bilo da želite da napravite ukrase od čokolade ili da prelijete poslastice, veoma je važno da čokoladu otopite na pravilan način.

Efikasan napitak za brzo mršavljenje od samo 4 sastojka

Već za nedelju dana možete izgubiti i do 8 centimetara u struku.

Evo zbog čega više nikada nećete bacati otpatke od povrća (VIDEO)

Ako ste do sada bacali ljuske od krompira, luka, šargarepe i ostalih namirnica, verujemo da će vas ovaj članak odvratiti...

ŠOKIRAĆE VAS KOJA HRANA GOJI: Lepi se za zadnjicu i stvara celulit!

Celulit i masne naslage kod žena u predelu zadnjice i bokova posledica je estrogena.

Aktuelno

Seoski krompiri iz rerne

Krompir pečen u ljusci je najukusniji, a sos od pavlake i limuna dođu kao šlag na tortu.

Čorba od pirinča i povrća

I varivo od povrća, bez dodatka mesa, može biti gurmansko jelo.

Alva od griza

Ovaj desert se naziva i "1-2-3-4" zbog količine sastojaka - šolja maslinovog ulja, 2 šolje griza, 3 šolje šećera i 4 šolje vode.

Ćiabata

Za ovaj ukusni italijanski hleb potrebno je malo više vremena i truda.

Inicijalizacija u toku...