Rečnik

  • Dagnje - Vrsta školjki koja živi u Jadranskom moru. Drugi naziv za dagnje su mušlje ili mušule. Iako se na prvi pogled čini da su skroz crne, dagnje mogu biti u nijansama od plave preko ljubičaste do crne. Žive u grozdovima, na stenama ili povezane kudeljastim ... (više)

  • Dijeta - Iako bi trebalo da predstavlja način ishrane, pojam dijeta je rasprostranjen kao pojam restrikcije hrane. Dijeta se sprovodi planirano sa ciljem smanjenja kilograma, a iz zdravstvenih ili estetskih razloga. Takođe, može značiti i konzumiranje određene hrane, tj. izbegavanje ... (više)

  • Dinja - Kao i lubenica i dinja spada u povrće, ali se zbog načina na koji se koristi smatra vocem. Spada u porodicu Cucurbitacae, žutonarančaste je ili zelene boje i egzotične arome. Dobra za jelo tek kada je potpuno zrela. Zbog malog broja kalorija i velike količine vode (skoro ... (više)

  • Dunja - Mirisan kruškoliki plod drveta Cydonia oblongata. Žute je boje, a zbog trpko-kiselog okusa se ne jede se sveža, već služi za pripremu kolača, džemova, sokova i želea. Dunje se dobro slažu s pečenim mesom, piletinom, patkom, junetinom ili mesom divljači, a ... (više)

  • Džem - Proizvod od voća nastao kuvanjem zrelih plodova uz dodatak šećera. U džemove se dodaje i pektin da bi želirao, a postoje i neke vrste voća koje ga u sebi već sadrže, kao na pr. dunja. Džemov mogu biti od jedne vrste voća ili kombinacija nekoliko vrsta. Džemovi ... (više)

  • Džigerica - Najkorisnija iznutrica koja sadrži mnogo proteina (19-22%), esencijalne aminokiseline, vitamine: A (zbog toga se ne preporučuje trudnicama, jer može da ošteti plod), D, B2, B6 i B12, minerale i folnu kiselinu koja je potrebna za pravilan razvoj ćelija. Folna kiselina ... (više)

  • Džin - Alkoholno piće koje sadrži 40% alkohola. Džin se dobija destilacijom fermentisanog zrna žitarica, uz dodatak arome borovnice, trave anđelike, korijandera, cimeta, kore pomorandže i limuna. Osim konzumiranja čistog džina mnogi kokteli sadrže ovo piće kao osnovu zbog ... (više)

Preporučeni članci

Sve što biste trebali da znate o natapanju badema

Sigurno ste čuli da mnogi ljudi pre nego što upotrebe bademe za kuvanje, potapaju ih u vodu? Nakon što pročitate zbog čega je natapanje korisno

Ovaj začin je efikasan lek protiv zubobolje

U prošlosti se ulje karanfilića koristilo kao oralni anestetik, ali i za dezinfekciju kanala korena zuba.

Kako da napravite domaće slatko od kajsija

Ovo, mnogima omiljeno sezonsko voće, može mnogim domaćicama poslužiti kao prava inspiracija za pravljenje preukusnih kolača.

Namirnice koje čuvaju zdravlje ženama

Brusnica, beli luk, orah, riba, paradajz, grašak i smokve svim ženama bi trebalo da budu top 7 namirnica. Evo i zašto...

Aktuelno

Šnicle od sira sa mešanom salatom

Ako želite brzo da pripremite obrok, ovo je recept za vas.

Mafini od jabuka i čokolade

Po želji možete dodati i malo cimeta koji se odlično kombinuje sa jabukama.

Čokoladni mus s rumom

Rum i čili daju zavodljiv ukus kremastoj poslastici.

Salata sa pasuljem i paprikom

Salata bogatog ukusa daće pikantan pečat vašem obroku.

Inicijalizacija u toku...