Rečnik

  • Caciki - Grčki specijalitet "tzatziki" je salata od krastavca, jogurta i belog luka. Krastavac se prvo sitno narenda, zatim posoli i ostavi malo da otpusti vodu. Nakon nekog vremena se ocedi i prelije jogurtom, naseckanim belim lukom, uljem, limunovim sokom i nanom. Aromu ove salate ... (više)

  • Celer - Veoma aromatična začinska biljka (Lat. Apium graveolens), koja raste širom sveta. List se koristi u pripremi supa i sosova, kao i za dekoraciju jela. Bogat je vitaminima i mineralima, naročito vitaminom C, natrijumom i kalijumom. Stabljika celera je veliki izvor ... (više)

  • Cezar salata - Zbog bogatstva sastojaka ova salata može biti konzumirana i kao lagani ručak. Sastojci originalnog recepta ove salate su: zelena salata (najčešće ajsberg), krutoni (crouton) - kockice popečenog hleba,  maslinovo ulje u koje je dodat ispasirani beli luk, vinsko ... (više)

  • Cikorija (radič) - Gaji se u zapadnoj Evropi kao povrtarska biljka (radi lista koji se priprema kao salata), ili kao industrijska (radi korena od kojeg se priprema odličan i zdrav surogat kafe). Kultivisana cikorija, poznata pod imenom radič, zadržala je dosta lekovitih svojstava svog divljeg ... (više)

  • Cimet - Cimet Lat. Cinnamomum Zeylanicum Začin u obliku praha ili listića. To je unutrašnji deo suve aromatične kore zimzelenog drveta cimetovca, koje raste u tropskom pojasu. Koristi se u pripremi kolača, kompota, mesnih prerađevina, voćnih proizvoda itd. Osim neverovatne ... (više)

  • Crni (crveni) luk - Višegodišnja biljka (Lat. allium cepa) iz porodice Alliaceae. Ovo gotovo neizostavno povrće se za jelo koristi tokom cele godine - od lepe bele stabljike sa zelenim “perima” (listovima) u proleće (mladi luk), preko razvijene a nedozrele glavice ... (više)

  • Crni koren - Povrtarska kultura crni koren, najviše je raširena u Španiji. U srednjem veku, crni koren je bio poznat kao lekovita biljka i koristio se kao protivotrov od ujeda zmija, zatim protiv kuge, epilepsije, srčanih, bubrežnih i očnih bolesti. U 16. veku, u ... (više)

  • Cvekla - (Lat. beta vulgaris) Korenasta dvogodišnja biljka, vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lišća i spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura. Iako se najčešće koristi koren, jestiva  je čitava biljka i upotrebljava se ... (više)

Preporučeni članci

Kako da napravite domaće slatko od kajsija

Ovo, mnogima omiljeno sezonsko voće, može mnogim domaćicama poslužiti kao prava inspiracija za pravljenje preukusnih kolača.

Tradicionalni recept: Teletina na podvarku

Jedno zimsko jelo koje ćete obožavati!

5 dobrih razloga da jedete semenke bundeve

Ove ukusne grickalice su odlične za srce, jačaju vaš imunitet, pomažu kod nesanice.

Ovo je najbrži način da odmrznete piletinu (VIDEO)

Ukoliko ste zaboravili da izvadite piletinu iz zamrzivača na vreme, bez brige, mi vam nudimo brzo rešenje za ovu naizgled nemoguću misiju.

Aktuelno

Špagete sa lososom i spanaćem

U finom sosu od belog vina i pavlake.

Krilca sa začinima

Marinirana u soku od limuna, belog luka, bibera i mrvljene suve paprike.

Sočna piletina sa parmezanom

Ovo mekano pileće meso se topi u ustima.

Žele od ribizli sa vanilom

Pripremite ukusan i sočan žele koji će vas očarati svojom teksturom i aromom.

Inicijalizacija u toku...