Rečnik

  • Caciki - Grčki specijalitet "tzatziki" je salata od krastavca, jogurta i belog luka. Krastavac se prvo sitno narenda, zatim posoli i ostavi malo da otpusti vodu. Nakon nekog vremena se ocedi i prelije jogurtom, naseckanim belim lukom, uljem, limunovim sokom i nanom. Aromu ove salate ... (više)

  • Celer - Veoma aromatična začinska biljka (Lat. Apium graveolens), koja raste širom sveta. List se koristi u pripremi supa i sosova, kao i za dekoraciju jela. Bogat je vitaminima i mineralima, naročito vitaminom C, natrijumom i kalijumom. Stabljika celera je veliki izvor ... (više)

  • Cezar salata - Zbog bogatstva sastojaka ova salata može biti konzumirana i kao lagani ručak. Sastojci originalnog recepta ove salate su: zelena salata (najčešće ajsberg), krutoni (crouton) - kockice popečenog hleba,  maslinovo ulje u koje je dodat ispasirani beli luk, vinsko ... (više)

  • Cikorija (radič) - Gaji se u zapadnoj Evropi kao povrtarska biljka (radi lista koji se priprema kao salata), ili kao industrijska (radi korena od kojeg se priprema odličan i zdrav surogat kafe). Kultivisana cikorija, poznata pod imenom radič, zadržala je dosta lekovitih svojstava svog divljeg ... (više)

  • Cimet - Cimet Lat. Cinnamomum Zeylanicum Začin u obliku praha ili listića. To je unutrašnji deo suve aromatične kore zimzelenog drveta cimetovca, koje raste u tropskom pojasu. Koristi se u pripremi kolača, kompota, mesnih prerađevina, voćnih proizvoda itd. Osim neverovatne ... (više)

  • Crni (crveni) luk - Višegodišnja biljka (Lat. allium cepa) iz porodice Alliaceae. Ovo gotovo neizostavno povrće se za jelo koristi tokom cele godine - od lepe bele stabljike sa zelenim “perima” (listovima) u proleće (mladi luk), preko razvijene a nedozrele glavice ... (više)

  • Crni koren - Povrtarska kultura crni koren, najviše je raširena u Španiji. U srednjem veku, crni koren je bio poznat kao lekovita biljka i koristio se kao protivotrov od ujeda zmija, zatim protiv kuge, epilepsije, srčanih, bubrežnih i očnih bolesti. U 16. veku, u ... (više)

  • Cvekla - (Lat. beta vulgaris) Korenasta dvogodišnja biljka, vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lišća i spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura. Iako se najčešće koristi koren, jestiva  je čitava biljka i upotrebljava se ... (više)

Preporučeni članci

Da li je zdravije jesti sveži ili kuvani beli luk?

Beli luk je svakako zdrav, ali ako ga koristite u lekovite svrhe, trebalo bi da znate da li da ga uzimate u svežem stanju ili da ga prethodno skuvate

Eliksir zdravlja: Čudotvorno dejstvo čaja od semenki lubenice

Semenke omiljene letnje poslastice nemojte bacati, jer su veoma dobra prevencija od mnogih bolesti.

Namirnice koje jačaju libido

Pogledajte koje namirnice se smatraju moćnim afrodizijakom.

Fantazija sa sirom: Zapečen krompir u sosu od belog luka i kačkavalja (VIDEO)

Kačkavalj, slaninica i kromir! Provereno dobra kombinacija!

Aktuelno

Milk kocke

Fenomenalna kombinacija bele i mlečne čokolade za pravi slasni užitak.

Domaće grickalice - ribice

Kalup za grickalice napravite od limenke soka, izrežite makazama i napravite oblik ribice ili bilo koji drugi koji želite.

Slatka štrudla sa rogačem

Zasladite se domaćom štrudlom bogatog ukusa.

Puslice

Tako jednostavno a tako zanimljivo. Priprema je brza a sušenje traje dva sata.

Inicijalizacija u toku...