Rečnik

  • Caciki - Grčki specijalitet "tzatziki" je salata od krastavca, jogurta i belog luka. Krastavac se prvo sitno narenda, zatim posoli i ostavi malo da otpusti vodu. Nakon nekog vremena se ocedi i prelije jogurtom, naseckanim belim lukom, uljem, limunovim sokom i nanom. Aromu ove salate ... (više)

  • Celer - Veoma aromatična začinska biljka (Lat. Apium graveolens), koja raste širom sveta. List se koristi u pripremi supa i sosova, kao i za dekoraciju jela. Bogat je vitaminima i mineralima, naročito vitaminom C, natrijumom i kalijumom. Stabljika celera je veliki izvor ... (više)

  • Cezar salata - Zbog bogatstva sastojaka ova salata može biti konzumirana i kao lagani ručak. Sastojci originalnog recepta ove salate su: zelena salata (najčešće ajsberg), krutoni (crouton) - kockice popečenog hleba,  maslinovo ulje u koje je dodat ispasirani beli luk, vinsko ... (više)

  • Cikorija (radič) - Gaji se u zapadnoj Evropi kao povrtarska biljka (radi lista koji se priprema kao salata), ili kao industrijska (radi korena od kojeg se priprema odličan i zdrav surogat kafe). Kultivisana cikorija, poznata pod imenom radič, zadržala je dosta lekovitih svojstava svog divljeg ... (više)

  • Cimet - Cimet Lat. Cinnamomum Zeylanicum Začin u obliku praha ili listića. To je unutrašnji deo suve aromatične kore zimzelenog drveta cimetovca, koje raste u tropskom pojasu. Koristi se u pripremi kolača, kompota, mesnih prerađevina, voćnih proizvoda itd. Osim neverovatne ... (više)

  • Crni (crveni) luk - Višegodišnja biljka (Lat. allium cepa) iz porodice Alliaceae. Ovo gotovo neizostavno povrće se za jelo koristi tokom cele godine - od lepe bele stabljike sa zelenim “perima” (listovima) u proleće (mladi luk), preko razvijene a nedozrele glavice ... (više)

  • Crni koren - Povrtarska kultura crni koren, najviše je raširena u Španiji. U srednjem veku, crni koren je bio poznat kao lekovita biljka i koristio se kao protivotrov od ujeda zmija, zatim protiv kuge, epilepsije, srčanih, bubrežnih i očnih bolesti. U 16. veku, u ... (više)

  • Cvekla - (Lat. beta vulgaris) Korenasta dvogodišnja biljka, vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lišća i spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura. Iako se najčešće koristi koren, jestiva  je čitava biljka i upotrebljava se ... (više)

Preporučeni članci

Šaka ovih plodova dnevno produžava život za 2 godine, a ne goji

Osobe koje često jedu ove zdrave namirnice žive duže i ređe obolevaju od raka.

Evo kako da napravite testo za picu od čia semenki (RECEPT)

Napravite jednistvenu, takozvanu Šašavu picu koja ima ukus zdravlja.

Čudesna paradajz dijeta: Izgubite 3 kilograma za samo 5 dana

Ova dijeta vam nudi mogućnost da za pet dana izgubite do 3 kilograma i usput se osećate sjajno, saznajte i kako...

Zlatna maska Indije: Domaći preparat za besprekoran ten

Ova prirodna domaća mešavina idealna je za svaki tip kože, ali i za svaki problem koji se pojavi na vašem licu.

Aktuelno

Egzotične kuglice od krompira

Ovi pikantni zaloge donose duh Indije na vašu trpezu.

Najukusnije posne kuglice sa lešnikom

Brzo se prave, a još brže pojedu.

Čokoladni kolač sa makom po bakinom receptu

Varijanta kolača sa makom koja nas je oduševila!

Torta opera

Zavodljiv spoj čokolade, kafe, badema i lešnika. Francuska poslastica koja će osvojiti vaša srca.

Inicijalizacija u toku...