Rečnik

  • Caciki - Grčki specijalitet "tzatziki" je salata od krastavca, jogurta i belog luka. Krastavac se prvo sitno narenda, zatim posoli i ostavi malo da otpusti vodu. Nakon nekog vremena se ocedi i prelije jogurtom, naseckanim belim lukom, uljem, limunovim sokom i nanom. Aromu ove salate ... (više)

  • Celer - Veoma aromatična začinska biljka (Lat. Apium graveolens), koja raste širom sveta. List se koristi u pripremi supa i sosova, kao i za dekoraciju jela. Bogat je vitaminima i mineralima, naročito vitaminom C, natrijumom i kalijumom. Stabljika celera je veliki izvor ... (više)

  • Cezar salata - Zbog bogatstva sastojaka ova salata može biti konzumirana i kao lagani ručak. Sastojci originalnog recepta ove salate su: zelena salata (najčešće ajsberg), krutoni (crouton) - kockice popečenog hleba,  maslinovo ulje u koje je dodat ispasirani beli luk, vinsko ... (više)

  • Cikorija (radič) - Gaji se u zapadnoj Evropi kao povrtarska biljka (radi lista koji se priprema kao salata), ili kao industrijska (radi korena od kojeg se priprema odličan i zdrav surogat kafe). Kultivisana cikorija, poznata pod imenom radič, zadržala je dosta lekovitih svojstava svog divljeg ... (više)

  • Cimet - Cimet Lat. Cinnamomum Zeylanicum Začin u obliku praha ili listića. To je unutrašnji deo suve aromatične kore zimzelenog drveta cimetovca, koje raste u tropskom pojasu. Koristi se u pripremi kolača, kompota, mesnih prerađevina, voćnih proizvoda itd. Osim neverovatne ... (više)

  • Crni (crveni) luk - Višegodišnja biljka (Lat. allium cepa) iz porodice Alliaceae. Ovo gotovo neizostavno povrće se za jelo koristi tokom cele godine - od lepe bele stabljike sa zelenim “perima” (listovima) u proleće (mladi luk), preko razvijene a nedozrele glavice ... (više)

  • Crni koren - Povrtarska kultura crni koren, najviše je raširena u Španiji. U srednjem veku, crni koren je bio poznat kao lekovita biljka i koristio se kao protivotrov od ujeda zmija, zatim protiv kuge, epilepsije, srčanih, bubrežnih i očnih bolesti. U 16. veku, u ... (više)

  • Cvekla - (Lat. beta vulgaris) Korenasta dvogodišnja biljka, vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lišća i spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura. Iako se najčešće koristi koren, jestiva  je čitava biljka i upotrebljava se ... (više)

Preporučeni članci

Kako da očistite električno kuvalo od kamenca

Uz ovaj jednostavan trik vaše kuvalo za vodu će uvek biti besprekorno čisto.

Ne bacajte testeninu kad se ohladi, dobra je za vaše zdravlje

Skuvana i ohlađena testenina sadrži otporni skrob koji utiče povoljno na vaše zdravlje, tvrde naučnici.

4 prirodna recepta protiv kandide

Da bi lečenje bilo što uspešnije, na raspolaganju su nam i provereni prirodni lekovi.

Dijetom do zdravlja: Šta oboleli od gihta nikako ne smeju da jedu

Preporučuju se mleko i mlečni proizvodi, čorbe od povrća i sveže ceđeni voćni sokovi...

Aktuelno

Kapućino krem sa jagodama

Kremasta poslastica obogaćena je sočnim jagodama sa likerom od pomorandže.

Obrok za 15 minuta: Hranljiva salata s piletinom

Ovo jelo je dokaz da salata može da vas zasiti, ali i da jelo može biti veoma ukusno, a da ne goji.

File Velington

Obradujte goste i ukućane pravim gurmanlukom od mesa, fila i lisnatog testa.

Baklava s lešnicima i čokoladom

Ljubitelji kombinacije lešnika i čokolade će biti očarani ovom poslasticom.

Inicijalizacija u toku...