Rečnik

  • Caciki - Grčki specijalitet "tzatziki" je salata od krastavca, jogurta i belog luka. Krastavac se prvo sitno narenda, zatim posoli i ostavi malo da otpusti vodu. Nakon nekog vremena se ocedi i prelije jogurtom, naseckanim belim lukom, uljem, limunovim sokom i nanom. Aromu ove salate ... (više)

  • Celer - Veoma aromatična začinska biljka (Lat. Apium graveolens), koja raste širom sveta. List se koristi u pripremi supa i sosova, kao i za dekoraciju jela. Bogat je vitaminima i mineralima, naročito vitaminom C, natrijumom i kalijumom. Stabljika celera je veliki izvor ... (više)

  • Cezar salata - Zbog bogatstva sastojaka ova salata može biti konzumirana i kao lagani ručak. Sastojci originalnog recepta ove salate su: zelena salata (najčešće ajsberg), krutoni (crouton) - kockice popečenog hleba,  maslinovo ulje u koje je dodat ispasirani beli luk, vinsko ... (više)

  • Cikorija (radič) - Gaji se u zapadnoj Evropi kao povrtarska biljka (radi lista koji se priprema kao salata), ili kao industrijska (radi korena od kojeg se priprema odličan i zdrav surogat kafe). Kultivisana cikorija, poznata pod imenom radič, zadržala je dosta lekovitih svojstava svog divljeg ... (više)

  • Cimet - Cimet Lat. Cinnamomum Zeylanicum Začin u obliku praha ili listića. To je unutrašnji deo suve aromatične kore zimzelenog drveta cimetovca, koje raste u tropskom pojasu. Koristi se u pripremi kolača, kompota, mesnih prerađevina, voćnih proizvoda itd. Osim neverovatne ... (više)

  • Crni (crveni) luk - Višegodišnja biljka (Lat. allium cepa) iz porodice Alliaceae. Ovo gotovo neizostavno povrće se za jelo koristi tokom cele godine - od lepe bele stabljike sa zelenim “perima” (listovima) u proleće (mladi luk), preko razvijene a nedozrele glavice ... (više)

  • Crni koren - Povrtarska kultura crni koren, najviše je raširena u Španiji. U srednjem veku, crni koren je bio poznat kao lekovita biljka i koristio se kao protivotrov od ujeda zmija, zatim protiv kuge, epilepsije, srčanih, bubrežnih i očnih bolesti. U 16. veku, u ... (više)

  • Cvekla - (Lat. beta vulgaris) Korenasta dvogodišnja biljka, vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lišća i spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura. Iako se najčešće koristi koren, jestiva  je čitava biljka i upotrebljava se ... (više)

Preporučeni članci

Ovaj napitak eliminiše višak masnoće i vodu iz organizma, poboljšava vid i memoriju

Isprobajte ovaj osvežavajući napitak i uživajte u njegovim lekovitim svojstvima.

Topi se u ustima: Posna torta sa pivom (RECEPT)

Ako postite a žudite za slatkim, sočnim i čokoladnim kolačem onda morate da isprobate ovaj recept.

Keks torta sa karamel filom (VIDEO)

Napravite poslasticu jedinstvenog ukusa.

Šta je zajedničko Albertu Ajnštajnu i Adolfu Hitleru?

Pogledajte šta povezuje poznate ličnosti poput Majka Tajsona, Pamele Anderson, Adolfa Hitlera i Alberta Ajnštajna.

Aktuelno

Svinjske krmenadle s prezlama i parmezanom

Hrskave krmenadle iz rerne poslužite uz svežu salatu i krompir.

Pečen krompir sa krem sirom

Mekan i ukusan krompir u kombinaciji sa krem sirom odličan je prilog uz meso, a ako se posluži sa salatom može biti i glavno jelo.

Mladi krompir sa limunom i ruzmarinom

Mladi krompirići pripremljeni na mediteranski način.

Amiški hleb

Veoma ukusno i mekano pecivo koje se lako sprema.

Inicijalizacija u toku...