Rečnik

  • Baget - Dugi, tanki francuski beli hleb veima hrskave kore. Originalan naziv je baguette. Danas ovaj hleb se konzumira širom sveta a postoje i različite vrste od tamnih, integralnih pa do onih sa raznim semenkama i koštunjavim plodovima. Osim što se koristi kao ... (više)

  • Bakalar - Morska riba belog mesa i izvrsnog ukusa. Može biti težak i 30 kg i dugačak do 1 metra. Bakalar je niskokaloričan (100 g svježeg bakalara iznosi 82 kcal) i lako svarljiv, pa je pogodan za osobe sa problemima sa zdravljem. Bogat je selenom, fosforom,  magnezijumom, ... (više)

  • Baklava - Kolač poreklom sa istočnog Mediterana (Grčka, Turska). Pravi se od kora za pitu, nedeva od oraha, pistaća i suvog grožđa, a natapa se šećernim sirupom u koji se dodaje limun. Postoje razne vrste baklava, tj. razni ukusi i dodaci, oblici i veličine. Pročitajte ... (više)

  • Balzamiko sirće - "Aceto balsamico" je posebna vrsta sirćeta od grožđa, specifičnog blago kiselog i slatkastog ukusa sa prefinjenim bukeom. Tajna finoće balzamovog sirćeta leži u tradicionalnoj proizvodnji koju su sa kolena na koleno prenosili članovi porodice. Osim dugotrajnog procesa ... (više)

  • Bambus - Biljka koja na dalekom istoku ima veoma široku upotrebu - u proizvodnji nameštaja, posuđa, oružja, u medicini... U ishrani se koriste  mladi izdanci. U Indoneziji ih seku na tanke režnjeve koje kuvaju u santanu (kokosovom mleku) i to koriste kao dodatak ... (više)

  • Banana - Plod tropskog drveta Musa sapientium. Bere se potpuno zelena, a zri u specijalnim zrionicama širom Evrope. Zrela banana je intenzivno je žute boje, plod je duguljast, i ima neverovatnu aromu koja se ne gubi čak ni sušenjem. 100 g banane ima 89 kcal. Bogata je ... (više)

  • Batat - Zovu ga i slatki krompir. To je zapravo brašnasti koren nalik repi, specifičnog ukusa koji raste u Španiji i Francuskoj, a potiče iz Južne Amerike. Batat se u ishrani koristi kuvan ili pržen, a od njega se pravi i btašno. Njegovo lišće dok je ... (više)

  • Bela rotkva - Bela rotkva kao i crna potiče iz Azije. Kod nas nije toliko zastupljena, a u istočnjačkoj kuhinji predstavlja jednu od neizbežnih namirnica. Japanci je nazivaju "čistačem tela" jer čisti organizam od holesterola i triglicerida. Bela rotkva olakšava varenje ... (više)

  • Beli luk - Začinska i lekovita biljka poznata više od 5000 godina. Veoma je ljutog ukusa i jake arome. Kao začin i dodatak jelima najveću primenu ima u sredozemnim zemljama. U našoj kuhinji, beli luk skoro da je neizostavan. Sadrži više od 200 biološki ... (više)

  • Biber - Začinska biljka iz porodice Piperaceae, koja ima preko 2000 vrsta i čiji su plodovi, zbog alkaloida pipetina, ljutog ukusa. To je začin koji (uz so) spada u one koji se koriste svakodnevno. Zeleni biber dobija se branjem zrna bibera pre zrenja. Svež se potapa u slanu vodu, ... (više)

  • Biftek - Goveđi file koji je zapravo deo trakastog mišića (prosečne težine od 1 do 2 kg) unutrašnjeg dela slabine. Drugačije se naziva i kare i u kulinarstvu je veoma cenjen i skup zbog odličnog kvaliteta i niske kalorijske vrednosti. Termički se obrađuje veoma ... (više)

  • Blanširanje - Delimična obrada namirnica vrelom vodom (temperature 82-95 ºC) u trajanju od pola do pet minuta. To je proces kojim se voće i povrće priprema za konzervisanje, sušenje ili zamrzavanja. Tim postupkom se deaktiviraju enzimi koji mogu prouzrokovati kvarenje namirnice ... (više)

  • Blini - Veoma male palačinke pripremljene od dizanog testa s heljdinim brašnom. Ovaj tradicionalni ruski specijalitet se poslužuju tako što se namaže maslacem ili kiselom pavlakom, preko čega se stavlja malo kavijara ili tanko parče dimljenog lososa.

  • Blitva - Dvogodišnja povrtna kultura koja se uzgaja zbog izuzetno hranjivog lišća. Bere se tokom cele godine, jednostavno se priprema blanširanjem i servira pomešana sa krompirom i belim lukom, ili se ukuva sa mlekom kao spanać. Blitva se koristi i u raznim ... (više)

  • Boranija - Boranija i pasulj su dve sorte biljke istog roda. Boraniju je sorta koja u poluzrelom stanju daje sočnu, jestivu mahunu sa poluzrelim zrnima. Zahvaljujući svom niskom glikemijskom indeksu boranija je odlična namirnica za one koji nastoje da regulišu nivo šećera ... (više)

  • Borač - Začinska biljka koja aromom podseća na krastavac. Zbog toga prevod sa nekih stranih jezika glasi: "krastavac biljka". Raste samoniklo u srednjoj i istočnoj Evropi, a uzgaja se na svim kontinentima. Koristi se u kulinarstvu, ali i kao lek. Upotrebljivi su i cvetovi i listovi. ... (više)

  • Borovnica - Vaccinium myrtillus je grmovita biljka visine 20 do 30 cm. Plod borovnice koji se koristi u ishrani je sočna crnomodra bobica veličine graška, koja na vrhu završava kružnim udubljenjem. Borovnica se jede sveža ili se koristi u proizvodnji sokova, džemova, ... (više)

  • Breskva - Sočan plod drveta Prunus persica, okruglog oblika, crvenkasto-žute boje, površine prekrivene dlačicama i specifične arome. Potiče iz Kine, a uzgaja se širom sveta. Osim što se jede sveža, odlična je sirovina za industrijsku preradu u guste ... (više)

  • Bri - Mekani kravlji sir prekriven plemenitom belom plijesni i žuto-belom mekanom sredinom. Za Bri (Brie) kažu da je preteča kamembera (camembert), poznat je i kao “kraljev sir”.  Posle Francuske revolucije to ime je promenjeno u “kraljica sireva”. Brie ... (više)

  • Brokoli - Povrće iz porodice kupusnjača koje se uzgaja zbog cvetnih izdanaka, sivkasto-plavkasto-zelene boje. Ovo je jedna izuzetno korisna namirnica koja bi trebalo zbog svojih nutritivnih vrednosti da svakodnevno bude u jelovniku. Izuzetno je dobar izvor gvožđa, fosfora, kalijuma, a ... (više)

  • Brusnica - Sitno bobičasto šumsko voće (lat. Vaccinium vitis-idaea) niske grmaste biljke iz porodice Ericaceae. Veoma je otporna na hladnoću i mraz (do -40 °C) pa je  rasprostranjena u većem delu severne hemisfere, od krajeva sa umereno-kontinentalnom klimom, sve do ... (više)

  • Bujon - Bistra supa od povrća, mesa ili ribe. Koristi se za pripremu supa, čorbi, sosova, variva... Pročitajte i tekst Kako napraviti dobar bujon.

Preporučeni članci

Ove namirnice vitke žene jedu svaki dan

Ako želite vitki stas, obogatite ishranu ovim namirnicama.

7 zanimljivih činjenica o sladoledu

Kakvom kašikom degustatori probaju sladoled, gde je zapisan prvi recept ledene poslastice, kad je izmišljen keks kornet...

Kako da brzo i lako oljuštite skuvan krompir (VIDEO)

Predstavljamo vam jednostavan način koji će vam olakšati ljuštenje kuvanog krompira.

Šta da jedete da biste povećali plodnost?

Mnoga istraživanja su pokazala da određenim promenama u ishrani možemo uticati na povećanje plodnosti, smanjiti rizik od pobačaja i obezbediti

Aktuelno

Vegetarijanske lazanje

Čuveni specijalitet je jednako ukusan i kada se pripremi bez mesa.

Posne pihtije od šarana

Pihtije na posni način, pripremljene od šarana su idealno predjelo za posne slave.

Pileći file u pavlaci

Ukusnoj piletini posebnu sočnost daje sos od pavlake - pravi gurmanski užitak.

Integralni hleb

Umesite zdrav hleb i uživajte u ukusnim obrocima.

Inicijalizacija u toku...