Rečnik

  • Baget - Dugi, tanki francuski beli hleb veima hrskave kore. Originalan naziv je baguette. Danas ovaj hleb se konzumira širom sveta a postoje i različite vrste od tamnih, integralnih pa do onih sa raznim semenkama i koštunjavim plodovima. Osim što se koristi kao ... (više)

  • Bakalar - Morska riba belog mesa i izvrsnog ukusa. Može biti težak i 30 kg i dugačak do 1 metra. Bakalar je niskokaloričan (100 g svježeg bakalara iznosi 82 kcal) i lako svarljiv, pa je pogodan za osobe sa problemima sa zdravljem. Bogat je selenom, fosforom,  magnezijumom, ... (više)

  • Baklava - Kolač poreklom sa istočnog Mediterana (Grčka, Turska). Pravi se od kora za pitu, nedeva od oraha, pistaća i suvog grožđa, a natapa se šećernim sirupom u koji se dodaje limun. Postoje razne vrste baklava, tj. razni ukusi i dodaci, oblici i veličine. Pročitajte ... (više)

  • Balzamiko sirće - "Aceto balsamico" je posebna vrsta sirćeta od grožđa, specifičnog blago kiselog i slatkastog ukusa sa prefinjenim bukeom. Tajna finoće balzamovog sirćeta leži u tradicionalnoj proizvodnji koju su sa kolena na koleno prenosili članovi porodice. Osim dugotrajnog procesa ... (više)

  • Bambus - Biljka koja na dalekom istoku ima veoma široku upotrebu - u proizvodnji nameštaja, posuđa, oružja, u medicini... U ishrani se koriste  mladi izdanci. U Indoneziji ih seku na tanke režnjeve koje kuvaju u santanu (kokosovom mleku) i to koriste kao dodatak ... (više)

  • Banana - Plod tropskog drveta Musa sapientium. Bere se potpuno zelena, a zri u specijalnim zrionicama širom Evrope. Zrela banana je intenzivno je žute boje, plod je duguljast, i ima neverovatnu aromu koja se ne gubi čak ni sušenjem. 100 g banane ima 89 kcal. Bogata je ... (više)

  • Batat - Zovu ga i slatki krompir. To je zapravo brašnasti koren nalik repi, specifičnog ukusa koji raste u Španiji i Francuskoj, a potiče iz Južne Amerike. Batat se u ishrani koristi kuvan ili pržen, a od njega se pravi i btašno. Njegovo lišće dok je ... (više)

  • Bela rotkva - Bela rotkva kao i crna potiče iz Azije. Kod nas nije toliko zastupljena, a u istočnjačkoj kuhinji predstavlja jednu od neizbežnih namirnica. Japanci je nazivaju "čistačem tela" jer čisti organizam od holesterola i triglicerida. Bela rotkva olakšava varenje ... (više)

  • Beli luk - Začinska i lekovita biljka poznata više od 5000 godina. Veoma je ljutog ukusa i jake arome. Kao začin i dodatak jelima najveću primenu ima u sredozemnim zemljama. U našoj kuhinji, beli luk skoro da je neizostavan. Sadrži više od 200 biološki ... (više)

  • Biber - Začinska biljka iz porodice Piperaceae, koja ima preko 2000 vrsta i čiji su plodovi, zbog alkaloida pipetina, ljutog ukusa. To je začin koji (uz so) spada u one koji se koriste svakodnevno. Zeleni biber dobija se branjem zrna bibera pre zrenja. Svež se potapa u slanu vodu, ... (više)

  • Biftek - Goveđi file koji je zapravo deo trakastog mišića (prosečne težine od 1 do 2 kg) unutrašnjeg dela slabine. Drugačije se naziva i kare i u kulinarstvu je veoma cenjen i skup zbog odličnog kvaliteta i niske kalorijske vrednosti. Termički se obrađuje veoma ... (više)

  • Blanširanje - Delimična obrada namirnica vrelom vodom (temperature 82-95 ºC) u trajanju od pola do pet minuta. To je proces kojim se voće i povrće priprema za konzervisanje, sušenje ili zamrzavanja. Tim postupkom se deaktiviraju enzimi koji mogu prouzrokovati kvarenje namirnice ... (više)

  • Blini - Veoma male palačinke pripremljene od dizanog testa s heljdinim brašnom. Ovaj tradicionalni ruski specijalitet se poslužuju tako što se namaže maslacem ili kiselom pavlakom, preko čega se stavlja malo kavijara ili tanko parče dimljenog lososa.

  • Blitva - Dvogodišnja povrtna kultura koja se uzgaja zbog izuzetno hranjivog lišća. Bere se tokom cele godine, jednostavno se priprema blanširanjem i servira pomešana sa krompirom i belim lukom, ili se ukuva sa mlekom kao spanać. Blitva se koristi i u raznim ... (više)

  • Boranija - Boranija i pasulj su dve sorte biljke istog roda. Boraniju je sorta koja u poluzrelom stanju daje sočnu, jestivu mahunu sa poluzrelim zrnima. Zahvaljujući svom niskom glikemijskom indeksu boranija je odlična namirnica za one koji nastoje da regulišu nivo šećera ... (više)

  • Borač - Začinska biljka koja aromom podseća na krastavac. Zbog toga prevod sa nekih stranih jezika glasi: "krastavac biljka". Raste samoniklo u srednjoj i istočnoj Evropi, a uzgaja se na svim kontinentima. Koristi se u kulinarstvu, ali i kao lek. Upotrebljivi su i cvetovi i listovi. ... (više)

  • Borovnica - Vaccinium myrtillus je grmovita biljka visine 20 do 30 cm. Plod borovnice koji se koristi u ishrani je sočna crnomodra bobica veličine graška, koja na vrhu završava kružnim udubljenjem. Borovnica se jede sveža ili se koristi u proizvodnji sokova, džemova, ... (više)

  • Breskva - Sočan plod drveta Prunus persica, okruglog oblika, crvenkasto-žute boje, površine prekrivene dlačicama i specifične arome. Potiče iz Kine, a uzgaja se širom sveta. Osim što se jede sveža, odlična je sirovina za industrijsku preradu u guste ... (više)

  • Bri - Mekani kravlji sir prekriven plemenitom belom plijesni i žuto-belom mekanom sredinom. Za Bri (Brie) kažu da je preteča kamembera (camembert), poznat je i kao “kraljev sir”.  Posle Francuske revolucije to ime je promenjeno u “kraljica sireva”. Brie ... (više)

  • Brokoli - Povrće iz porodice kupusnjača koje se uzgaja zbog cvetnih izdanaka, sivkasto-plavkasto-zelene boje. Ovo je jedna izuzetno korisna namirnica koja bi trebalo zbog svojih nutritivnih vrednosti da svakodnevno bude u jelovniku. Izuzetno je dobar izvor gvožđa, fosfora, kalijuma, a ... (više)

  • Brusnica - Sitno bobičasto šumsko voće (lat. Vaccinium vitis-idaea) niske grmaste biljke iz porodice Ericaceae. Veoma je otporna na hladnoću i mraz (do -40 °C) pa je  rasprostranjena u većem delu severne hemisfere, od krajeva sa umereno-kontinentalnom klimom, sve do ... (više)

  • Bujon - Bistra supa od povrća, mesa ili ribe. Koristi se za pripremu supa, čorbi, sosova, variva... Pročitajte i tekst Kako napraviti dobar bujon.

Preporučeni članci

Moćne semenke: lan protiv raka, susam za srce, čia za kosti...

Evo nekoliko dobrih razloga da češće jedete semenke lana, susama, čia semenke...

Lekovita svojstva bundeve

Bundeva nije samo povrće koje se zbog fantastičnog ukusa često koristi u kulinarstvu, već je i veoma lekovita.

Kako da napravite punjene tikvice iz rerne (VIDEO)

Idealan predlog za hranljiv i ukusan obrok

Aktuelno

Lako i veoma ukusno: Brzi kolač sa plazmom

Ako vam se jede nešto slatko i kremasto, a nemate puno vremena za pripremu onda je ovaj kolač pravi izbor za vas.

Moka torta

Ova kremasta torta veoma podseća na čuveni italijanski specijaitet - tiramisu.

Pileća pita

Ovu pikantnu pitu sa piletinom i povrćem možete poslužiti i kao glavno jelo.

Napitak od celera i limuna: Domaći lek za ešerihiju koli

Potreba za čestim mokrenjem i peckanje mogu biti znak ešerihije. Ovaj napitak će vam pomoći.

Inicijalizacija u toku...