Rečnik

  • Aioli - Pikantni majonez koji pored osnovnih sastojaka - žumanca i maslinovog ulja sadrži i beli luk. Ovaj sos je karakterističan za provansalsku kuhinju. Koristi se uz povrće ili ribu. Tajna dobrog aioli sosa je u sporom mućenju (žicom). Takođe, svi sastojci i pribor za ... (više)

  • Al dente - Italijanska pasta se obično kuva “al dente” što u prevodu znači “prema zubu” (da se ne prekuva, tj. da ne bude previše mekana već čvrsta pod zubima). Van Italije, suva pasta se češće pravi od drugih tipova brašna (kao ... (više)

  • Ananas - (lat. Ananas comosus) Plod tropskog drveta iz porodice Bromeliaceae, poreklom iz Amerike. Danas se uzgaja širom sveta u tropskim krajevima i veoma je cenjen zbog izuzetne arome, sočnog mesa i slatkog ukusa. Osim šećera sadrži 0,5% belančevina, 0,1% biljne masti ... (više)

  • Anis - Osušeni plod aromatične biljke iz porodice peršuna (Umbeliferae), koji se koristi kao začin i daje aromu. Noseću aromu anisa daje anetol. Anis se koristi se pri pravljenju keksa, peciva, hleba, mesnih prerađevina, alkoholnimpića, poput anisovke i mastike. ... (više)

  • Aronija - je bobičasto voće slično borovniici i potiće iz Severne Amerike. Ima najveću koncentraciju antioksidanata koji su neophodni u borbi protiv raznih bolesti. Takođe, ovo bobičasto voće puno je flavonoida koji pomažu vašem telu da se bori protiv alergija, virusa i ... (više)

  • Artičoka - Veoma ukusna i korisna zeljasta povrtarska biljka. Deo koji se koristi u ishrani je sočno meso cveta koji je obloženo hrapavim i dlakavim listićima. Glava cveta je veličine 8-15 cm. Artičoka je  veoma korisna jer je bogata vitamina i mineralima. Odličan je izvor folne ... (više)

  • Avan - Drugi nazivi su stupa i mužar. To je metalna, drvena ili kamena posuda uz koju ide specijalni tučak kojim se u avanu usitnjavaju začini, začinske biljke, kafa ili šećer. Vrhunski kuvari koriste radije avan nego fabričke mlinove za začine jer smatraju da oni tako ... (više)

  • Avokado - (Persea americana) Višegodišnja drvenasta zimzelena biljka poreklom iz Južne Amerike, a najviše se gaji u Meksiku i Kaliforniji. Drvo može da naraste do 20 metara, a listovi su 10-12 cm dužine. Iako spada u voće, u ishrani se najčešće koristi, ... (više)

Preporučeni članci

Napravite zdravije makarone sa sirom

Uz nekoliko trikova vaša omiljena pasta sa sirom može biti zdravija, uz očuvan autentičan ukus.

Ove namirnice (ne) smete da prenesete preko granice

Ako se pakujete za godišnji odmor, pročitajte šta smete da ponesete kada je hrana u pitanju.

Kurkuma i crni biber - kombinacija koja može da vam spasi život

Naučna istraživanja su pokazala da kombinacija ova dva začina ima izuzetna lekovita dejstva.

Kelj u službi lepote

Ekstrakt kelja sastavni je deo krema, lakova za nokte i šampona jer podstiče proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost, vlaži vlastište i

Aktuelno

Slana zimnica: Kako spremiti sušeni paradajz u maslinovom ulju

Vek sušenog paradajza koji se drži u ulju je 6 meseci, ako ga budete držali u fridžideru.

Pikantna svinjska rebra

Mešavina začina daje posebnu pikantnu notu svinjskim rebarcima.

Štrudla s makom od gotovih kora

Poslastica izuzetnog ukusa koji osvaja na prvi zalogaj.

File Stroganov

Pikantno jelo poslužite s pirinčem, karfiolom ili krompir pireom.

Inicijalizacija u toku...