Rečnik

  • Aioli - Pikantni majonez koji pored osnovnih sastojaka - žumanca i maslinovog ulja sadrži i beli luk. Ovaj sos je karakterističan za provansalsku kuhinju. Koristi se uz povrće ili ribu. Tajna dobrog aioli sosa je u sporom mućenju (žicom). Takođe, svi sastojci i pribor za ... (više)

  • Al dente - Italijanska pasta se obično kuva “al dente” što u prevodu znači “prema zubu” (da se ne prekuva, tj. da ne bude previše mekana već čvrsta pod zubima). Van Italije, suva pasta se češće pravi od drugih tipova brašna (kao ... (više)

  • Ananas - (lat. Ananas comosus) Plod tropskog drveta iz porodice Bromeliaceae, poreklom iz Amerike. Danas se uzgaja širom sveta u tropskim krajevima i veoma je cenjen zbog izuzetne arome, sočnog mesa i slatkog ukusa. Osim šećera sadrži 0,5% belančevina, 0,1% biljne masti ... (više)

  • Anis - Osušeni plod aromatične biljke iz porodice peršuna (Umbeliferae), koji se koristi kao začin i daje aromu. Noseću aromu anisa daje anetol. Anis se koristi se pri pravljenju keksa, peciva, hleba, mesnih prerađevina, alkoholnimpića, poput anisovke i mastike. ... (više)

  • Aronija - je bobičasto voće slično borovniici i potiće iz Severne Amerike. Ima najveću koncentraciju antioksidanata koji su neophodni u borbi protiv raznih bolesti. Takođe, ovo bobičasto voće puno je flavonoida koji pomažu vašem telu da se bori protiv alergija, virusa i ... (više)

  • Artičoka - Veoma ukusna i korisna zeljasta povrtarska biljka. Deo koji se koristi u ishrani je sočno meso cveta koji je obloženo hrapavim i dlakavim listićima. Glava cveta je veličine 8-15 cm. Artičoka je  veoma korisna jer je bogata vitamina i mineralima. Odličan je izvor folne ... (više)

  • Avan - Drugi nazivi su stupa i mužar. To je metalna, drvena ili kamena posuda uz koju ide specijalni tučak kojim se u avanu usitnjavaju začini, začinske biljke, kafa ili šećer. Vrhunski kuvari koriste radije avan nego fabričke mlinove za začine jer smatraju da oni tako ... (više)

  • Avokado - (Persea americana) Višegodišnja drvenasta zimzelena biljka poreklom iz Južne Amerike, a najviše se gaji u Meksiku i Kaliforniji. Drvo može da naraste do 20 metara, a listovi su 10-12 cm dužine. Iako spada u voće, u ishrani se najčešće koristi, ... (više)

Preporučeni članci

7 zlatnih pravila za pripremu poslastica s čokoladom

Za savršen ukus deserta najbolja čokolada je samo ona koja odgovara drugim sastojcima u receptu. Evo kako da je izaberete...

Kako da zaustavite razvoj kandide malim promenama u ishrani

Ova gljivica može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne zaustavi njen prekomeran razvoj.

Mućkanjem ulja u ustima do boljeg zdravlja

Probleme poput glavobolje, bronhitisa, tromboze, artroze ili čireva na želucu možete ublažiti mućkanjem ulja u ustima.

Kako da izlečite proširene vene pomoću paradajza

Isprobajte ovaj domaći i izuzetno delotvoran recept.

Aktuelno

Pletenice

Miris tek ispečenih mekanih pletenica otvara apetit.

Brza i meka pogača sa jogurtom

Odlična pogača da je napravite u slučaju iznenadnih gostiju!

Lazanja s povrćem

Lazanja je jednako ukusna i pikantna i kada je umesto mesa krasi ukusno povrće.

Hleb s paradajzom i bosiljkom

Oduševiće vas aroma ovog domaćeg hleba

Inicijalizacija u toku...