Rečnik

  • Aioli - Pikantni majonez koji pored osnovnih sastojaka - žumanca i maslinovog ulja sadrži i beli luk. Ovaj sos je karakterističan za provansalsku kuhinju. Koristi se uz povrće ili ribu. Tajna dobrog aioli sosa je u sporom mućenju (žicom). Takođe, svi sastojci i pribor za ... (više)

  • Al dente - Italijanska pasta se obično kuva “al dente” što u prevodu znači “prema zubu” (da se ne prekuva, tj. da ne bude previše mekana već čvrsta pod zubima). Van Italije, suva pasta se češće pravi od drugih tipova brašna (kao ... (više)

  • Ananas - (lat. Ananas comosus) Plod tropskog drveta iz porodice Bromeliaceae, poreklom iz Amerike. Danas se uzgaja širom sveta u tropskim krajevima i veoma je cenjen zbog izuzetne arome, sočnog mesa i slatkog ukusa. Osim šećera sadrži 0,5% belančevina, 0,1% biljne masti ... (više)

  • Anis - Osušeni plod aromatične biljke iz porodice peršuna (Umbeliferae), koji se koristi kao začin i daje aromu. Noseću aromu anisa daje anetol. Anis se koristi se pri pravljenju keksa, peciva, hleba, mesnih prerađevina, alkoholnimpića, poput anisovke i mastike. ... (više)

  • Aronija - je bobičasto voće slično borovniici i potiće iz Severne Amerike. Ima najveću koncentraciju antioksidanata koji su neophodni u borbi protiv raznih bolesti. Takođe, ovo bobičasto voće puno je flavonoida koji pomažu vašem telu da se bori protiv alergija, virusa i ... (više)

  • Artičoka - Veoma ukusna i korisna zeljasta povrtarska biljka. Deo koji se koristi u ishrani je sočno meso cveta koji je obloženo hrapavim i dlakavim listićima. Glava cveta je veličine 8-15 cm. Artičoka je  veoma korisna jer je bogata vitamina i mineralima. Odličan je izvor folne ... (više)

  • Avan - Drugi nazivi su stupa i mužar. To je metalna, drvena ili kamena posuda uz koju ide specijalni tučak kojim se u avanu usitnjavaju začini, začinske biljke, kafa ili šećer. Vrhunski kuvari koriste radije avan nego fabričke mlinove za začine jer smatraju da oni tako ... (više)

  • Avokado - (Persea americana) Višegodišnja drvenasta zimzelena biljka poreklom iz Južne Amerike, a najviše se gaji u Meksiku i Kaliforniji. Drvo može da naraste do 20 metara, a listovi su 10-12 cm dužine. Iako spada u voće, u ishrani se najčešće koristi, ... (više)

Preporučeni članci

Šargarepa - povrće za svako godišnje doba

Osim svojih nutritivnih vrednosti, šargarepa je savršena namirnica za pripremu različitih vrsta jela i poslastica.

Italijanska kuhinja: Ove stvari radimo pogrešno

Pogledajte u čemu grešite pri pripremi testenine, Cezar salate, ispijanju kapućina...

Ishrana za bele i zdrave zube

Pravilna ishrana može u velikoj meri da spreči nastanak karijesa i doprinese lepšem osmehu.

Moćni napitak za brže i efikasnije sagorevanje masnoće

Dovedite liniju i svoje zdravlje do savršenstva pomoću domaćeg lekovitog napitka.

Aktuelno

Svinjski fileti u testu sa pečurkama

Neodoljiv spoj pečuraka i mesa optočen lisnatim testom... pravo rešenje i za najizbirljivije goste!

Krmenadle u sosu s biberom

Uz ove pikantne krmenadle predlažemo svežu salatu i kuvani krompir kao prilog.

Smuti od mandarine

Započnite dan zdravim napitkom.

Brzo i veoma uskusno: Pileća prsa u sosu od luka

Ovo ukusno jelo možete služiti sa kuvanim krompirima!

Inicijalizacija u toku...