Rečnik

  • Aioli - Pikantni majonez koji pored osnovnih sastojaka - žumanca i maslinovog ulja sadrži i beli luk. Ovaj sos je karakterističan za provansalsku kuhinju. Koristi se uz povrće ili ribu. Tajna dobrog aioli sosa je u sporom mućenju (žicom). Takođe, svi sastojci i pribor za ... (više)

  • Al dente - Italijanska pasta se obično kuva “al dente” što u prevodu znači “prema zubu” (da se ne prekuva, tj. da ne bude previše mekana već čvrsta pod zubima). Van Italije, suva pasta se češće pravi od drugih tipova brašna (kao ... (više)

  • Ananas - (lat. Ananas comosus) Plod tropskog drveta iz porodice Bromeliaceae, poreklom iz Amerike. Danas se uzgaja širom sveta u tropskim krajevima i veoma je cenjen zbog izuzetne arome, sočnog mesa i slatkog ukusa. Osim šećera sadrži 0,5% belančevina, 0,1% biljne masti ... (više)

  • Anis - Osušeni plod aromatične biljke iz porodice peršuna (Umbeliferae), koji se koristi kao začin i daje aromu. Noseću aromu anisa daje anetol. Anis se koristi se pri pravljenju keksa, peciva, hleba, mesnih prerađevina, alkoholnimpića, poput anisovke i mastike. ... (više)

  • Aronija - je bobičasto voće slično borovniici i potiće iz Severne Amerike. Ima najveću koncentraciju antioksidanata koji su neophodni u borbi protiv raznih bolesti. Takođe, ovo bobičasto voće puno je flavonoida koji pomažu vašem telu da se bori protiv alergija, virusa i ... (više)

  • Artičoka - Veoma ukusna i korisna zeljasta povrtarska biljka. Deo koji se koristi u ishrani je sočno meso cveta koji je obloženo hrapavim i dlakavim listićima. Glava cveta je veličine 8-15 cm. Artičoka je  veoma korisna jer je bogata vitamina i mineralima. Odličan je izvor folne ... (više)

  • Avan - Drugi nazivi su stupa i mužar. To je metalna, drvena ili kamena posuda uz koju ide specijalni tučak kojim se u avanu usitnjavaju začini, začinske biljke, kafa ili šećer. Vrhunski kuvari koriste radije avan nego fabričke mlinove za začine jer smatraju da oni tako ... (više)

  • Avokado - (Persea americana) Višegodišnja drvenasta zimzelena biljka poreklom iz Južne Amerike, a najviše se gaji u Meksiku i Kaliforniji. Drvo može da naraste do 20 metara, a listovi su 10-12 cm dužine. Iako spada u voće, u ishrani se najčešće koristi, ... (više)

Preporučeni članci

3 fantastična jela sa krompirima koja ćete obožavati

Po ovim receptima možete od krompira napraviti sasvim drugačija jela, koja se mogu servirati kao prilozi, ali i kao lagani ručak.

Kako da ojačate imunitet deteta pre polaska u školu

Današnja deca su žrtve loše ishrane sa mnogo masti, gaziranih pića, slanih grickalica i slatkiša, a sve to dovodi do slabljenja imunog sistema.

Zašto nikako ne biste smeli da podgrevate spanać

Neke namirnice podgrevanjem mogu da izgube hranljive vrednosti ili čak da budu loše po naše zdravlje.

5 brzih deserata za koje vam ne treba iskustvo

Uvežbajte svoje sposobnosti na najjednostavnijim mogućim desertima - podsećamo vas na pet najpoznatijih i ne preterano zahtevnih.

Aktuelno

Posne krofne

Ove posne krofne će svojim ukusom oduševiti sve sladokusce.

Srpski recept za gurabije: Kolač koji vraća u detinjstvo

Setite se kako ste sa nestrpljenjem sedeli pored bakinog šporeta čekajući na vrele tek ispečene kolačiće, dok vas je njihov miris opijao..

Jagnjeći kare s ruzmarinom

Meso pripremljeno na mediteranski način biće pravo osveženje na tradicionalnoj trpezi.

Doboš torta

Originalni recept čuvenog mađarskog poslastičara Jozefa Doboša sada je poslastica omiljena mnogim generacijama.

Inicijalizacija u toku...