Rečnik

  • Šafran - Začin intenzivnog mirisa i blago gorkastog ukusa. Vrsni gastronomi njegovu aromu često opisuju kao metalno-medenu, sa notama trave ili sena. Njegova jedinstvena aroma određuje pikantan ukus tradicionalne španske paelje iz Valensije, italijanskog rižota, francuske ... (više)

  • Šampanjac - Iako se koristi za bilo koje penušavo vino, ime šampanjac bi smela da nose samo penušava vina proizvedena u usko ograničenoj oblasti Francuske. U šampanjac idu samo 3 vrste grožđa isključivo: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Pije se ... (više)

  • Šampinjoni - Jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih vrsta jestivih pečuraka. Poseduju specifičan  miris i ukus. Imaju pravilan poluloptast “šeširić”. Ukoliko rastu na prirodnom staništu (na pašnjacima i livadama) boja im ... (više)

  • Šećer - Prehrambeni proizvod dobijen iz šećerne repe. Industrijska šećerna repa se kao proizvodna biljna vrsta formirala iz divljih vrsta Beta perennis Hal. i Beta maritima L. u područjima južne i srednje Azije, sredozemno morskih i zapadnoevropskih oblasti. Uporednim ... (više)

  • Škampi - Mali morski rakovi iz porodice Nephropidae. Mogu da narastu do 17 cm (ženke) ili 25 cm (mužjaci). Telo ovih rakova je vitko, duguljasto, narancasto-crvene boje. Škampi žive uz istočne obale Atlantika od Islanda i Norveške na severu do Portugala i Maroka na ... (više)

  • Šljiva - Voće i iz roda Prunus, kom pripadaju breskva, kajsija, nektarina, višnja i trešnja.  Latinski naziv joj je Prunus domestica, a smatra se da poreklo vodi sa obala Kaspijskog mora. Postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive ... (više)

  • Špargle - Vrsta povrća. Smatra se da špargle (lat. asparagus officinalis) vode poreklo iz oblasti duž obalnog područja istočnog Mediterana i oblasti Male Azije. Postoje bele i zelene špargle. Imaju skoro iste sastojke s tim što zelena sadrži više ... (više)

Preporučeni članci

NAJZDRAVIJI NAPITAK IKADA: Napravite domaći sirup od aronije

Aronija je nepresušni izvor zdravlja i lek za mnoga oboljenja, ovaj sirup će učiniti čuda...

Pravila ishrane za čvrste kosti

Adekvatna ishrana utiče na razvoj i održavanje koštane mase, a samim tim i na činioce koji ugrožavaju čvrstinu kostiju.

Nauka: Osetite ukus hrane preko interneta

Naučnici su kreirali poseban program koji pomaže korisnicima da osete ukus virtuelne hrane.

Završen „Staropramen kulinarski izazov“

Igor Mihailović je nova food bloger zvezda

Aktuelno

Domaća musli mešavina

Napravite domaći musli, dodajte mleko, jogurt ili sok i uživajte u zdravom obroku.

Paradajz supa s pirinčem

Ova supa je idealna za osobe koje vode računa o svojoj liniji.

KOSJERIĆKI PONOS: Domaći sok od ribizle

Napravite sok od ribizla na kosjerićki način lako i jednostavno.

Griote sa pistaćima

Iako zahtevaju malo više truda i vremena, njihov izgled i ukus prava su nagrada za zalaganje.

Inicijalizacija u toku...