Rečnik

  • Šafran - Začin intenzivnog mirisa i blago gorkastog ukusa. Vrsni gastronomi njegovu aromu često opisuju kao metalno-medenu, sa notama trave ili sena. Njegova jedinstvena aroma određuje pikantan ukus tradicionalne španske paelje iz Valensije, italijanskog rižota, francuske ... (više)

  • Šampanjac - Iako se koristi za bilo koje penušavo vino, ime šampanjac bi smela da nose samo penušava vina proizvedena u usko ograničenoj oblasti Francuske. U šampanjac idu samo 3 vrste grožđa isključivo: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Pije se ... (više)

  • Šampinjoni - Jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih vrsta jestivih pečuraka. Poseduju specifičan  miris i ukus. Imaju pravilan poluloptast “šeširić”. Ukoliko rastu na prirodnom staništu (na pašnjacima i livadama) boja im ... (više)

  • Šećer - Prehrambeni proizvod dobijen iz šećerne repe. Industrijska šećerna repa se kao proizvodna biljna vrsta formirala iz divljih vrsta Beta perennis Hal. i Beta maritima L. u područjima južne i srednje Azije, sredozemno morskih i zapadnoevropskih oblasti. Uporednim ... (više)

  • Škampi - Mali morski rakovi iz porodice Nephropidae. Mogu da narastu do 17 cm (ženke) ili 25 cm (mužjaci). Telo ovih rakova je vitko, duguljasto, narancasto-crvene boje. Škampi žive uz istočne obale Atlantika od Islanda i Norveške na severu do Portugala i Maroka na ... (više)

  • Šljiva - Voće i iz roda Prunus, kom pripadaju breskva, kajsija, nektarina, višnja i trešnja.  Latinski naziv joj je Prunus domestica, a smatra se da poreklo vodi sa obala Kaspijskog mora. Postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive ... (više)

  • Špargle - Vrsta povrća. Smatra se da špargle (lat. asparagus officinalis) vode poreklo iz oblasti duž obalnog područja istočnog Mediterana i oblasti Male Azije. Postoje bele i zelene špargle. Imaju skoro iste sastojke s tim što zelena sadrži više ... (više)

Preporučeni članci

Najčešći trikovi koje koristi prehrambena industrija

Mnogi proizvođači koriste razne trikove kako bi njihova roba bila što primamljivija.

Pomešajte limun, med i ren i recite zbogom salu na stomaku

Za ovaj melem kažu da topi salo kao kada stavite kocku leda na vruću ringlu.

Fenomenalan trik: Uklonite bore oko očiju uz pomoć belanceta

Ako i vas muče sve naglašenije bore oko očiju, odmah isprobajte ovu jednostavnu, hranljivu masku.

Najzdravija vrsta mandarine: Klementina može da spreči ovih 5 bolesti

Osim što je puna minerala i vitamina, koji će vam podići imunitet na maksimum, ova slatka voćka čuva vas od najtežih oboljenja

Aktuelno

Jeftin i brz ručak: Bački đuveč

Ako ste ljubitelj slanine i povrća, ovo jelo je baš za vas!

Pločice sa kikirikijem i brusnicama

Zasladite se zdravom poslasticom odličnog ukusa koja će vam pružiti energiju, ali ne i mnogo kalorija.

Pileća krilca na japanski način

Ljubitelje piletine oduševiće ovaj pikantan i sočan obrok.

HRSKAVE I NEODOLJIVE: Rafaelo oblande (VIDEO)

Oblande kakve niste probali, dolaze iz bakine kuhinje

Inicijalizacija u toku...