Rečnik

  • Šafran - Začin intenzivnog mirisa i blago gorkastog ukusa. Vrsni gastronomi njegovu aromu često opisuju kao metalno-medenu, sa notama trave ili sena. Njegova jedinstvena aroma određuje pikantan ukus tradicionalne španske paelje iz Valensije, italijanskog rižota, francuske ... (više)

  • Šampanjac - Iako se koristi za bilo koje penušavo vino, ime šampanjac bi smela da nose samo penušava vina proizvedena u usko ograničenoj oblasti Francuske. U šampanjac idu samo 3 vrste grožđa isključivo: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Pije se ... (više)

  • Šampinjoni - Jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih vrsta jestivih pečuraka. Poseduju specifičan  miris i ukus. Imaju pravilan poluloptast “šeširić”. Ukoliko rastu na prirodnom staništu (na pašnjacima i livadama) boja im ... (više)

  • Šećer - Prehrambeni proizvod dobijen iz šećerne repe. Industrijska šećerna repa se kao proizvodna biljna vrsta formirala iz divljih vrsta Beta perennis Hal. i Beta maritima L. u područjima južne i srednje Azije, sredozemno morskih i zapadnoevropskih oblasti. Uporednim ... (više)

  • Škampi - Mali morski rakovi iz porodice Nephropidae. Mogu da narastu do 17 cm (ženke) ili 25 cm (mužjaci). Telo ovih rakova je vitko, duguljasto, narancasto-crvene boje. Škampi žive uz istočne obale Atlantika od Islanda i Norveške na severu do Portugala i Maroka na ... (više)

  • Šljiva - Voće i iz roda Prunus, kom pripadaju breskva, kajsija, nektarina, višnja i trešnja.  Latinski naziv joj je Prunus domestica, a smatra se da poreklo vodi sa obala Kaspijskog mora. Postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive ... (više)

  • Špargle - Vrsta povrća. Smatra se da špargle (lat. asparagus officinalis) vode poreklo iz oblasti duž obalnog područja istočnog Mediterana i oblasti Male Azije. Postoje bele i zelene špargle. Imaju skoro iste sastojke s tim što zelena sadrži više ... (više)

Preporučeni članci

Lek od meda i čuvarkuće - za jak imunitet, dobro varenje, zdravu bešiku...

Domaći preparat od čuvarkuće i meda pokazao se veoma delotvornim u lečenju velikog broja zdravstvenih problema i tegoba.

Domaći hleb gotov za 15 minuta

Umesite zdrav hleb i uživajte u ukusnim obrocima.

Ultramaratonac Jovica Spajić: Sok od đumbira me je vratio u život (RECEPT)

Pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice je ušao u istoriju istrčavši jednu od najtežih trka izdržljivosti na svetu, a iscrpljeni

Zanimljivosti o siru

Gauda, edamer, kamamber, parmezan, gorgonzola, švapski, čedar, feta, maskarpone, grijer, rokfor, bri, liptauer... Kako se koriste u evropskim

Aktuelno

Pita s tikvicama i sirom

Fenomenalan spoj osvežavajućih tikvica i ukusnog sira.

Mini tart sa jabukama

Možete napraviti i jedan veliki tart, ali mali su praktičniji za posluživanje i deluju ukusnije.

Domaća pileća pašteta

Napravite pikantan prilog koji osvaja svojim ukusom.

Slatko od dunja

Slatko od dunja iz bakinog kredenca. Ko može da mu odoli?!

Inicijalizacija u toku...