Rečnik

  • Šafran - Začin intenzivnog mirisa i blago gorkastog ukusa. Vrsni gastronomi njegovu aromu često opisuju kao metalno-medenu, sa notama trave ili sena. Njegova jedinstvena aroma određuje pikantan ukus tradicionalne španske paelje iz Valensije, italijanskog rižota, francuske ... (više)

  • Šampanjac - Iako se koristi za bilo koje penušavo vino, ime šampanjac bi smela da nose samo penušava vina proizvedena u usko ograničenoj oblasti Francuske. U šampanjac idu samo 3 vrste grožđa isključivo: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Pije se ... (više)

  • Šampinjoni - Jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih vrsta jestivih pečuraka. Poseduju specifičan  miris i ukus. Imaju pravilan poluloptast “šeširić”. Ukoliko rastu na prirodnom staništu (na pašnjacima i livadama) boja im ... (više)

  • Šećer - Prehrambeni proizvod dobijen iz šećerne repe. Industrijska šećerna repa se kao proizvodna biljna vrsta formirala iz divljih vrsta Beta perennis Hal. i Beta maritima L. u područjima južne i srednje Azije, sredozemno morskih i zapadnoevropskih oblasti. Uporednim ... (više)

  • Škampi - Mali morski rakovi iz porodice Nephropidae. Mogu da narastu do 17 cm (ženke) ili 25 cm (mužjaci). Telo ovih rakova je vitko, duguljasto, narancasto-crvene boje. Škampi žive uz istočne obale Atlantika od Islanda i Norveške na severu do Portugala i Maroka na ... (više)

  • Šljiva - Voće i iz roda Prunus, kom pripadaju breskva, kajsija, nektarina, višnja i trešnja.  Latinski naziv joj je Prunus domestica, a smatra se da poreklo vodi sa obala Kaspijskog mora. Postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive ... (više)

  • Špargle - Vrsta povrća. Smatra se da špargle (lat. asparagus officinalis) vode poreklo iz oblasti duž obalnog područja istočnog Mediterana i oblasti Male Azije. Postoje bele i zelene špargle. Imaju skoro iste sastojke s tim što zelena sadrži više ... (više)

Preporučeni članci

Ovo je tajna dugovečnosti čuvenog kineskog doktora Hoa (93) (VIDEO)

Čuveni doktor tvrdi da je ova hrana najbolji lek...

10 najboljih prirodnih izvora magnezijuma

Uvrstite ove namirnice u ishranu i bićete zdraviji

Evo šta će se dogoditi ako budete jeli posle 19h

Da li ćete početi da se gojite ako budete jeli posle 19h? Rešavamo dilemu...

Kad začini zaplešu - video koji morate pogledati

Pogledajte fantastičnu reklamu u kojoj je prikazan usporeni snimak eksplozije desetine džakova začina u ritmu muzike.

Aktuelno

Domaći nemački hleb

Priprema ovog nemačkog hleba zahteva nešto više vremena, ali je ukus fantastičan.

Zečetina sa crnim lukom

Za ljubitelje divljači ovo je prava poslastica, a priprema je veoma brza i laka.

Slana torta sa šunkom

Ova pita se brzo priprema i ne treba vam mnogo sastojaka.

Pileća salata sa kus-kusom i pomorandžama

Piletini posebnu sočnost daje sok od limuna i pomorandže.

Inicijalizacija u toku...