Rečnik

  • Šafran - Začin intenzivnog mirisa i blago gorkastog ukusa. Vrsni gastronomi njegovu aromu često opisuju kao metalno-medenu, sa notama trave ili sena. Njegova jedinstvena aroma određuje pikantan ukus tradicionalne španske paelje iz Valensije, italijanskog rižota, francuske ... (više)

  • Šampanjac - Iako se koristi za bilo koje penušavo vino, ime šampanjac bi smela da nose samo penušava vina proizvedena u usko ograničenoj oblasti Francuske. U šampanjac idu samo 3 vrste grožđa isključivo: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Pije se ... (više)

  • Šampinjoni - Jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih vrsta jestivih pečuraka. Poseduju specifičan  miris i ukus. Imaju pravilan poluloptast “šeširić”. Ukoliko rastu na prirodnom staništu (na pašnjacima i livadama) boja im ... (više)

  • Šećer - Prehrambeni proizvod dobijen iz šećerne repe. Industrijska šećerna repa se kao proizvodna biljna vrsta formirala iz divljih vrsta Beta perennis Hal. i Beta maritima L. u područjima južne i srednje Azije, sredozemno morskih i zapadnoevropskih oblasti. Uporednim ... (više)

  • Škampi - Mali morski rakovi iz porodice Nephropidae. Mogu da narastu do 17 cm (ženke) ili 25 cm (mužjaci). Telo ovih rakova je vitko, duguljasto, narancasto-crvene boje. Škampi žive uz istočne obale Atlantika od Islanda i Norveške na severu do Portugala i Maroka na ... (više)

  • Šljiva - Voće i iz roda Prunus, kom pripadaju breskva, kajsija, nektarina, višnja i trešnja.  Latinski naziv joj je Prunus domestica, a smatra se da poreklo vodi sa obala Kaspijskog mora. Postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive ... (više)

  • Špargle - Vrsta povrća. Smatra se da špargle (lat. asparagus officinalis) vode poreklo iz oblasti duž obalnog područja istočnog Mediterana i oblasti Male Azije. Postoje bele i zelene špargle. Imaju skoro iste sastojke s tim što zelena sadrži više ... (više)

Preporučeni članci

Smršajte 3 kilograma za 3 dana uz pomoć šargarepe

Ishrana bazirana na šargarepi ne samo da dovodi do gubitka težine, već pročišćava organizam.

Najbolje namirnice za kontrolu apetita

Ova zdrava hrana će vas držati sitima i nećete imati neodoljivu želju za nezdravim grickalicama.

Limun kao pomoć u čišćenju kuće

Vaš dom može zablistati i bez upotrebe hemikalija, a uz pomoć jednog lekovitog citrusa - limuna.

Kako da pripremite hranu pomoću kuvala za vodu

Električno kuvalo za vodu je korisno za pripremu kafe i čajeva, ali njegovu brzinu zagrevanja vode možemo iskoristiti i za pripremu brzopoteznih jela.

Aktuelno

Imunitetska bomba

Ojačajte telo i pobedite prehladu i viroze pomoću ovog napitka.

Sirup od malina

Osvežite se ukusnim napitkom od malina.

Mini-pice od patlidžana

Napravite omiljeni italijanski specijalitet na nešto drugačiji način.

Krem čorba od blitve

Ako uz krem čorbu poslužite krutone, dobićete kompletan obrok.

Inicijalizacija u toku...