Rečnik

  • Šafran - Začin intenzivnog mirisa i blago gorkastog ukusa. Vrsni gastronomi njegovu aromu često opisuju kao metalno-medenu, sa notama trave ili sena. Njegova jedinstvena aroma određuje pikantan ukus tradicionalne španske paelje iz Valensije, italijanskog rižota, francuske ... (više)

  • Šampanjac - Iako se koristi za bilo koje penušavo vino, ime šampanjac bi smela da nose samo penušava vina proizvedena u usko ograničenoj oblasti Francuske. U šampanjac idu samo 3 vrste grožđa isključivo: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Pije se ... (više)

  • Šampinjoni - Jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih vrsta jestivih pečuraka. Poseduju specifičan  miris i ukus. Imaju pravilan poluloptast “šeširić”. Ukoliko rastu na prirodnom staništu (na pašnjacima i livadama) boja im ... (više)

  • Šećer - Prehrambeni proizvod dobijen iz šećerne repe. Industrijska šećerna repa se kao proizvodna biljna vrsta formirala iz divljih vrsta Beta perennis Hal. i Beta maritima L. u područjima južne i srednje Azije, sredozemno morskih i zapadnoevropskih oblasti. Uporednim ... (više)

  • Škampi - Mali morski rakovi iz porodice Nephropidae. Mogu da narastu do 17 cm (ženke) ili 25 cm (mužjaci). Telo ovih rakova je vitko, duguljasto, narancasto-crvene boje. Škampi žive uz istočne obale Atlantika od Islanda i Norveške na severu do Portugala i Maroka na ... (više)

  • Šljiva - Voće i iz roda Prunus, kom pripadaju breskva, kajsija, nektarina, višnja i trešnja.  Latinski naziv joj je Prunus domestica, a smatra se da poreklo vodi sa obala Kaspijskog mora. Postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive ... (više)

  • Špargle - Vrsta povrća. Smatra se da špargle (lat. asparagus officinalis) vode poreklo iz oblasti duž obalnog područja istočnog Mediterana i oblasti Male Azije. Postoje bele i zelene špargle. Imaju skoro iste sastojke s tim što zelena sadrži više ... (više)

Preporučeni članci

Doručak koji čini čuda za organizam

Ovaj obrok sadrži vitamine i minerale koji poboljšavaju izgled kože, kose, normalizuju metabolizam i snaže organizam, takođe će pomoći

Kako da se rešite buđi u kuhinji

Saznajte koja mesta su izvori buđi u kuhinji i šta da radite da sprečite njen nastanak.

Šta treba sačuvati, a šta odmah izbaciti iz frižidera

Popularni Dr Oz savetuje šta treba da čuvate u frižideru, šta da smanjite, a šta odmah da bacite.

I ove namirnice možete spremiti na roštilju

Roštilj nije samo mesto za pripremu mesa, i neke druge, zdravije namirnice mogu biti pravi specijaliteti s grila.

Aktuelno

Ražnjići s paradajzom

Bilo da ih pripremate u tiganju ili na roštilju, dobićete slasne zalogaje.

Cezar sendvič

Prepoznatljiva Cezar salata u malo drugačijem obliku.

Jabuke u testu od piva

Ova poslastica sa jabukama će osvojiti srca sladokusaca.

Grilovane tikvice

Italijanski preliv daje pikantnu notu tikvicama sa roštilja.

Inicijalizacija u toku...