Rečnik

  • Čaj - Napitak dobijen kuvanjem suvog lišća biljke čajevca (Camellia sinensis). Čajeve delimo u četiri glavne grupe: crni (fermentisani), zeleni (nefermentisani), beli i tzv. oolong čajevi (delimično fermentisani). Na svetsko tržište ovi čajevi dolaze sa ... (više)

  • Čedar - Vrsta engleskog kravljeg tvrdog sira. Najviše se koristi u pripremanju sendviča, ali zbog svoje topivosti i u sosovima i za gratiniranje jela. Ima veoma karakterističnu boju koja varira od upadljivo žute do narandžaste. Jakog je mirisa i ugodno slanog i pikantnog ... (više)

  • Čeri paradajz - Minijaturni paradajz (prečnika oko 2 cm), koji se koristi u pripremi jela i salata, a zbog svog atraktivnog izgleda i za dekoraciju hrane. Naziv čeri (cherry) u prevodu sa engleskog glasi trešnja. Naziva se još i koktel paradajz. Pogledajte i druge vrste ... (više)

  • Čili - Vrsta paprike koja sadrži kapsain, alkaloid koji joj daje ljutinu. Ljuta papričica je čak dva do tri puta bogatija vitaminom C od iste količine citrusa.Kapsain podstiče lučenje endorfina (hormona sreće), a ima i niz lekovitih svojstava. Osim toga stimuliše ... (više)

  • Čičoka - Višegodišnja biljka slična suncokretu sa žutim cvetom i stabljikom visine preko 2 metra, čiji je koren nalik krompiru i koristi se u ishrani. Za razliku od krompira čičoka umesto skroba sadrži inulin, veoma je bogata aminokiselinama. 100 g čičoke ima samo ... (više)

  • Čokolada - Poslastica čiji su osnovni sastojci kakao masa i šećer. Ime datira još od vremena Asteka i Maja, kada se čokolada pila kao napitak. Osim kakao mase i šećera čokolada sadrži kakao puter, emulgator (lecitin) i mleko u prahu. Čokolada se na ... (više)

Preporučeni članci

Akai bobice - nova super hrana

Ove ljubičaste bobice obiluju lekovitim sastojcima, jačaju imunitet i poboljšavaju izgled kože i kose.

5 najčešćih grešaka u pripremi kajgane

Izbegnite najčešće greške u pripremi i uživajte u savršenoj kajgani.

Evo šta će se desiti ako 28 dana svakog jutra pijete vodu sa limunom (VIDEO)

Testirajte sebe da li možete da izdržite eksperiment i bićete oduševljeni rezultatima

Evo zbog čega bi trebalo da dodate so u kafu

Šećer u kafi je prošlost...

Aktuelno

Losos sa spanaćem i gorgonzolom

Ukoliko volite plesnjive sireve, gorgonzola je pravi izbor za vas, a ovom jelu daje neobičan ukus.

Tortice

Zahtevaju malo više posla nego kada se pravi torta, ali trud se isplati!

Smuti od mandarine

Započnite dan zdravim napitkom.

Posne rafaelo kuglice

I posne rafaelo kuglice su jednako ukusne kao i one koje se pripremaju s mlekom.

Inicijalizacija u toku...