Rečnik

  • Čaj - Napitak dobijen kuvanjem suvog lišća biljke čajevca (Camellia sinensis). Čajeve delimo u četiri glavne grupe: crni (fermentisani), zeleni (nefermentisani), beli i tzv. oolong čajevi (delimično fermentisani). Na svetsko tržište ovi čajevi dolaze sa ... (više)

  • Čedar - Vrsta engleskog kravljeg tvrdog sira. Najviše se koristi u pripremanju sendviča, ali zbog svoje topivosti i u sosovima i za gratiniranje jela. Ima veoma karakterističnu boju koja varira od upadljivo žute do narandžaste. Jakog je mirisa i ugodno slanog i pikantnog ... (više)

  • Čeri paradajz - Minijaturni paradajz (prečnika oko 2 cm), koji se koristi u pripremi jela i salata, a zbog svog atraktivnog izgleda i za dekoraciju hrane. Naziv čeri (cherry) u prevodu sa engleskog glasi trešnja. Naziva se još i koktel paradajz. Pogledajte i druge vrste ... (više)

  • Čili - Vrsta paprike koja sadrži kapsain, alkaloid koji joj daje ljutinu. Ljuta papričica je čak dva do tri puta bogatija vitaminom C od iste količine citrusa.Kapsain podstiče lučenje endorfina (hormona sreće), a ima i niz lekovitih svojstava. Osim toga stimuliše ... (više)

  • Čičoka - Višegodišnja biljka slična suncokretu sa žutim cvetom i stabljikom visine preko 2 metra, čiji je koren nalik krompiru i koristi se u ishrani. Za razliku od krompira čičoka umesto skroba sadrži inulin, veoma je bogata aminokiselinama. 100 g čičoke ima samo ... (više)

  • Čokolada - Poslastica čiji su osnovni sastojci kakao masa i šećer. Ime datira još od vremena Asteka i Maja, kada se čokolada pila kao napitak. Osim kakao mase i šećera čokolada sadrži kakao puter, emulgator (lecitin) i mleko u prahu. Čokolada se na ... (više)

Preporučeni članci

Delikatesni ponedeljak

Umetničko kulinarski program u kojem se kao izvođači pojavljuju razni zanimljivi gosti ponovo će od oktobra biti na repertoaru Kulturnog centra Grad.

Napravite tahini - vegetarijanski namaz sa susamom

Ovaj namaz sadrži dosta kalcijuma i proteina pa je zbog toga omiljen kada je u pitanju vegetarijanska ishrana.

10 načina da sačuvate liniju tokom praznika

Uživajte u đakonijama bez griže savesti...

BALKANSKA MAGIJA S NAMIRNICAMA: Kako se bacaju čini pomoću hleba, soli i jaja

Stara balkanska verovanja ukazuju da neke namirnice mogu biti izvor zla

Aktuelno

Lingvini s paradajzom i mocarelom

Uživajte u fenomenalnom mediteranskom ukusu jela s lingvinima, pastom u obliku rezanaca.

Kaneloni punjeni šampinjonima

Nije teško za pripremu, a užitak je maksimalan!

Jednostavne tortice sa jagodama

Ove korpice možete da pravite i sa bilo kojim drugim sezonskim voćem...

Slatka zimnica: Kitnikez – najstariji vojvođanski slatkiš od dunja

Kitnikez je poznat i pod nazivom sir od dunja, a vodi poreklo iz Austrougarske. Najstariji vojvođanski slatkiš od dunja, a mogu mu se dodati i orasi.

Inicijalizacija u toku...