Rečnik

  • Čaj - Napitak dobijen kuvanjem suvog lišća biljke čajevca (Camellia sinensis). Čajeve delimo u četiri glavne grupe: crni (fermentisani), zeleni (nefermentisani), beli i tzv. oolong čajevi (delimično fermentisani). Na svetsko tržište ovi čajevi dolaze sa ... (više)

  • Čedar - Vrsta engleskog kravljeg tvrdog sira. Najviše se koristi u pripremanju sendviča, ali zbog svoje topivosti i u sosovima i za gratiniranje jela. Ima veoma karakterističnu boju koja varira od upadljivo žute do narandžaste. Jakog je mirisa i ugodno slanog i pikantnog ... (više)

  • Čeri paradajz - Minijaturni paradajz (prečnika oko 2 cm), koji se koristi u pripremi jela i salata, a zbog svog atraktivnog izgleda i za dekoraciju hrane. Naziv čeri (cherry) u prevodu sa engleskog glasi trešnja. Naziva se još i koktel paradajz. Pogledajte i druge vrste ... (više)

  • Čili - Vrsta paprike koja sadrži kapsain, alkaloid koji joj daje ljutinu. Ljuta papričica je čak dva do tri puta bogatija vitaminom C od iste količine citrusa.Kapsain podstiče lučenje endorfina (hormona sreće), a ima i niz lekovitih svojstava. Osim toga stimuliše ... (više)

  • Čičoka - Višegodišnja biljka slična suncokretu sa žutim cvetom i stabljikom visine preko 2 metra, čiji je koren nalik krompiru i koristi se u ishrani. Za razliku od krompira čičoka umesto skroba sadrži inulin, veoma je bogata aminokiselinama. 100 g čičoke ima samo ... (više)

  • Čokolada - Poslastica čiji su osnovni sastojci kakao masa i šećer. Ime datira još od vremena Asteka i Maja, kada se čokolada pila kao napitak. Osim kakao mase i šećera čokolada sadrži kakao puter, emulgator (lecitin) i mleko u prahu. Čokolada se na ... (više)

Preporučeni članci

Riblje ulje je neiscrpan izvor zdravlja, a da li znate sva njegova lekovita svojstva?

Već odavno poznato u narodnoj medicini, riblje ulje ima širok spektar lekovitog dejstva...

UMALO DO FATALNOG ISHODA: Nije ni slutila šta je truje, a uzimala ga je godinama!

Pre više od decenije žena se teško razbolela. Simptomi su bili jaki stomačni grčevi da nije mogla ni da hoda. Znala je da umire...

Svečana poslastica: Esterhazi torta (VIDEO)

Za sve vrste proslava, ali i porodični užitak, ova torta je fenomenalan izbor.

Ove 4 namirnice nikako ne smete da zamrzavate

Zamrzavanje je veoma efikasan način kada želite da sačuvate namirnice, ali neke namirnice nije dobro zamrzavati jer više neće biti zdrave i

Aktuelno

Neodoljiva vekna od čokolade

Bogat ukus čokolade u mekanom testu osvojiće vaše srce.

Čorba sa krompirom i rotkvom

Rotkva je veoma lekovita, pa je ova čorba idealna u borbi protiv virusa.

Domaće zemičke (VIDEO)

Domaće pecivo je uvek dobar izbor.

Palačinke sa sirom i jagodama

Sveže i sočne jagode u kombinaciji sa filom od sira i sveže ispečenim testom odlična su poslastica za sunčane dane.

Inicijalizacija u toku...