Rečnik

  • Čaj - Napitak dobijen kuvanjem suvog lišća biljke čajevca (Camellia sinensis). Čajeve delimo u četiri glavne grupe: crni (fermentisani), zeleni (nefermentisani), beli i tzv. oolong čajevi (delimično fermentisani). Na svetsko tržište ovi čajevi dolaze sa ... (više)

  • Čedar - Vrsta engleskog kravljeg tvrdog sira. Najviše se koristi u pripremanju sendviča, ali zbog svoje topivosti i u sosovima i za gratiniranje jela. Ima veoma karakterističnu boju koja varira od upadljivo žute do narandžaste. Jakog je mirisa i ugodno slanog i pikantnog ... (više)

  • Čeri paradajz - Minijaturni paradajz (prečnika oko 2 cm), koji se koristi u pripremi jela i salata, a zbog svog atraktivnog izgleda i za dekoraciju hrane. Naziv čeri (cherry) u prevodu sa engleskog glasi trešnja. Naziva se još i koktel paradajz. Pogledajte i druge vrste ... (više)

  • Čili - Vrsta paprike koja sadrži kapsain, alkaloid koji joj daje ljutinu. Ljuta papričica je čak dva do tri puta bogatija vitaminom C od iste količine citrusa.Kapsain podstiče lučenje endorfina (hormona sreće), a ima i niz lekovitih svojstava. Osim toga stimuliše ... (više)

  • Čičoka - Višegodišnja biljka slična suncokretu sa žutim cvetom i stabljikom visine preko 2 metra, čiji je koren nalik krompiru i koristi se u ishrani. Za razliku od krompira čičoka umesto skroba sadrži inulin, veoma je bogata aminokiselinama. 100 g čičoke ima samo ... (više)

  • Čokolada - Poslastica čiji su osnovni sastojci kakao masa i šećer. Ime datira još od vremena Asteka i Maja, kada se čokolada pila kao napitak. Osim kakao mase i šećera čokolada sadrži kakao puter, emulgator (lecitin) i mleko u prahu. Čokolada se na ... (više)

Preporučeni članci

Japanski recept za masku za podmlađivanje kože

Pirinač ima veoma lekovita svojstva, a sada ga možete iskoristiti i u nezi kože.

Kako se pravi domaća marmelada od jagoda (VIDEO)

Ova domaća marmelada od slasnih jagoda se pravi bez konzervansa i može da stoji duže od godinu dana a da se ne pokvari.

Tajne turske kuhinje

U Turskoj veoma ozbiljno shvataju obedovanje. Nezamislivo je da članovi domaćinstva jedu sami ili usput, na ulici, dok ostali jedu kod kuće.

Brza torta sa piškotama koja se ne peče (VIDEO)

Malo je reći da se pravi brzo, a ukus je fantastičan.

Aktuelno

Sladoled torta sa šumskim voćem

Ukusna i sočna poslastica.

Zapečeni krompir sa šunkom i mocarelom

Način pripreme ovog jela podseća na musaku, a ukus na mediteranske specijalitete.

Mekan domaći hleb

Ovo domaće pecivo se veoma lako sprema, a dugo ostaje mekano i ukusno.

Pljeskavice od pečuraka i krompira

Pikantne pljeskavice od povrća poslužite uz sos od krem sira ili pesto.

Inicijalizacija u toku...