Rečnik

  • Čaj - Napitak dobijen kuvanjem suvog lišća biljke čajevca (Camellia sinensis). Čajeve delimo u četiri glavne grupe: crni (fermentisani), zeleni (nefermentisani), beli i tzv. oolong čajevi (delimično fermentisani). Na svetsko tržište ovi čajevi dolaze sa ... (više)

  • Čedar - Vrsta engleskog kravljeg tvrdog sira. Najviše se koristi u pripremanju sendviča, ali zbog svoje topivosti i u sosovima i za gratiniranje jela. Ima veoma karakterističnu boju koja varira od upadljivo žute do narandžaste. Jakog je mirisa i ugodno slanog i pikantnog ... (više)

  • Čeri paradajz - Minijaturni paradajz (prečnika oko 2 cm), koji se koristi u pripremi jela i salata, a zbog svog atraktivnog izgleda i za dekoraciju hrane. Naziv čeri (cherry) u prevodu sa engleskog glasi trešnja. Naziva se još i koktel paradajz. Pogledajte i druge vrste ... (više)

  • Čili - Vrsta paprike koja sadrži kapsain, alkaloid koji joj daje ljutinu. Ljuta papričica je čak dva do tri puta bogatija vitaminom C od iste količine citrusa.Kapsain podstiče lučenje endorfina (hormona sreće), a ima i niz lekovitih svojstava. Osim toga stimuliše ... (više)

  • Čičoka - Višegodišnja biljka slična suncokretu sa žutim cvetom i stabljikom visine preko 2 metra, čiji je koren nalik krompiru i koristi se u ishrani. Za razliku od krompira čičoka umesto skroba sadrži inulin, veoma je bogata aminokiselinama. 100 g čičoke ima samo ... (više)

  • Čokolada - Poslastica čiji su osnovni sastojci kakao masa i šećer. Ime datira još od vremena Asteka i Maja, kada se čokolada pila kao napitak. Osim kakao mase i šećera čokolada sadrži kakao puter, emulgator (lecitin) i mleko u prahu. Čokolada se na ... (više)

Preporučeni članci

Šta vaša omiljena kafa govori o vama?

Dok uživate u šoljici kafe, zabavite se i saznajte kako vaš omiljeni kofeinski napitak može da otkirje koji ste tip ličnosti.

Kako da napravite zdrave posne pljeskavice (VIDEO)

Pripremite ukusne pljeskavice po receptu kuvara Tonija Radića.

Adria Media Grupa - domaćin najuticajnijm evropskim medijima: Špigl, El Mundo i Lespreso gosti srpskog Njuzvika

Adria Media Grupa i magazin Njuzvik Srbija ugostiće predstavnike nemačkog Špigla, italijanskog Lespresa, španskog El Munda, francuskog Mediaparta

Evo zašto ne treba jesti krompir pire

Ova pravila zdrave ishrane su manje poznata, ali naučno dokazana.

Aktuelno

Zapečene tikvice sa sirom i šunkom

Ovo jelo se brzo priprema i fenomenalnog je ukusa.

Brz čokoladni mus

Ukusna kremasta poslastica.

Brzi kolač s limunom

Ovaj osvežavajući kolač se veoma brzo i lako priprema, a ukus je fantastičan.

Laki letnji ručak: Punjeni paradajz sa parmezanom i belim lukom

Brzo i lako spremite ovaj sočni ručak i prepustite se pravoj harmoniji ukusa.

Inicijalizacija u toku...