Venčić sa vanilom

Mirisno slatko pecivo odlično ide uz čaj ili toplo mleko.
Vreme pripreme: 
srednje
Težina pripreme: 
srednje
Nema glasova.
0 korisnici koji su probali ovaj recept Isproban recept
Dodaj u omiljene
Osnovni sastojci: 
brašno, jaja, ruzmarin, vanila, kvasac, šećer, maslac, badem, so, mleko
Tip recepta:

Sastojci

Za kiselo testo: 

2 štapića vanile
80 g šećera
2 grančice svežeg ruzmarina
175 ml mlakog mleka
kesica suvog kvasca
400 g brašna
100 g maslaca
100 g mlevenih badema
2 jajeta
1/2 kašičice soli

I još: 

žumance
2 kašike mleka
100 g šećera u prahu
2 kašike soka od limuna

Priprema

1. Uzduž zaseći štapić vanile, nožem istrugati srž, kuvati 5 min. u mleku sa grančicama ruzmarina. Skloniti sa ringle, sačekati da postane mlako, izvaditi vanilu i ruzmarin.

2. Pomešati suvi kvasac, kašiku mleka i kašičicu šećera. Ostaviti da miruje 15 min. Prosejati brašno u činiju. Dodati preostale sastojke za testo i nadošli kvasac, pa 5 minuta mesiti da nastane glatko testo. Testo podeliti na 2 dela, svaki urolati u rolnu dužine oko 50 cm, spiralno ih obmotati jednu oko druge. Testo možete podeliti i na tri dela i isplesti pletenicu. Testo položiti na podmazan pleh, oblikovati ga u venac, prekriti i ostaviti da miruje 20 minuta.

3. Žumance ulupati sa mlekom, premazati venac i peći 30 minuta na 200° C da dobije zlatnobraon boju. Pomešati šećer u prahu i 2 kašike limunovog soka, pa premazati rashlađeni venac. Vena cmožete ukrasiti i bademima po želji.

Aktuelno

Inicijalizacija u toku...