Tradicionalne novopazarske mantije

Čuvene novopazarske mantije učiniće vaš jelovnik bogatijim za još jedno tradicionalno jelo.
Vreme pripreme: 
srednje
Težina pripreme: 
lako
Nema glasova.
0 korisnici koji su probali ovaj recept Isproban recept
Dodaj u omiljene
Osnovni sastojci: 
crni luk, brašno, mleveno meso, beli luk, jogurt

Priprema

1. Brašno, mlaku vodu i so zamesiti u glatko testo, u obliku lopte. Tu masu podeliti na dve ili tri loptice, zavisno od toga koliko želite kora da napravite. Pustiti da testo odstoji pola sata.

2. U međuvremenu napravite smesu za punjenje: dobro pomešati mleveno meso, sitno iseckani crni luk, so i biber. U smesu dodati malo masnoće, pa je još jednom promešati.

3. Razvući (rastanjiti) jednu koru, preko celog stola da bude tanka. Po ivicama poređati meso, pa urolati. Urolanu koru iseći na komadiće, odnosno mantije. Veličina svake mantije trebalo bi da bude oko 3 cm.

4. Mantije poređajte u podmazan pleh ili tepsiju. Malo ih zamastite i pecite u dobro zagrejanoj rerni (200+ stepeni), dok ne porumeni. Kada porumene, smanjiti temperaturu i peći mantije dok ne postanu hrskave.

5. Pečene mantije izvadite iz rerne i prelijte mešavinom jogurta i kisele povlake u koju ste naseckali 5-6 čenova belog luka. Prelivene mantije vratite u rernu dok ne upiju preliv, otprilike 5-10 min.

Izvor: zenskisvet.com

Aktuelno

Inicijalizacija u toku...