Slatka cvetna pogača

Ova pogača zavodi svojim izgledom, ali i ukusom.
Vreme pripreme: 
srednje
Težina pripreme: 
srednje
Nema glasova.
0 korisnici koji su probali ovaj recept Isproban recept
Dodaj u omiljene
Osnovni sastojci: 
mleko, jogurt, brašno, kakao krem, šećer, limun, jaja, so, kvasac, ulje
Tip recepta:

Sastojci

1 čaša od jogurta mleka

1 jogurt

kašičica šećera

korica limuna

2 jaja + 1 žumance

1/2 kašičice soli

300 g kakao krema

kockica kvasca (40 g)

1/2 praška za pecivo

700 g brašna

šoljica ulja

Priprema

1. Zagrejati mleko pa dodati jogurt, sipati u vanglicu. U to dodati rastopljen kvasac sa šećerom, jaja ulje, pecivo, koricu limuna i pola brašna. Izmešati dobro varjačom, pa dodati ostatak brašna i so. Dobro izraditi testo da bude malo mekše nego za hleb. Pokriti kesom pa krpom i ostaviti na toplo da naraste oko 20 minuta.

2.  Naraslo testo istresti na sto posut brašnom. Izdvojiti četiri jufkice, pa ih razvući oklagijom na debljinu 0,5 cm.

3. Prvu jufkicu razviti na papiru za pečenje, pa na sredinu  staviti okrugli tanjir i iseći  testo  nožem u krug. Prvu isečenu  okruglicu namazati eurokremom, pa je poklopiti drugom, koju takodje odozgo namazati, zatim treću namažemo i poklopimo, dodamo četvrtu koja se ne maže. Na sredinu stavimo jednu okruglu čašu. Tako naslagane okruglice isečemo na 16 dela tako što povlačimo nož od čaše ka spoljnim ivicama. Uzimamo dva isečena dela i uvijamo svaki na suprotnu stranu (jedan na desno drugi na levo) dva puta zavrnemo i tako u krug. Na kraju hvatamo donje ivice dva isečena dela i spajamo u donjem delu.

4. Ceo kolač namažemo žumancetom i pustimo da naraste 15 minuta. Stavimo pogaču u rernu zagrejanu na 200 C pa smanjimo na 180 C i pečemo oko pola sata.

Izvor: Kod bake u gostima

Aktuelno

Inicijalizacija u toku...