Prolećni rižoto s graškom i rotkvicama

Neodoljiva kombinacija namirnica predstavlja pravo uživanje za vaša nepca.
Vreme pripreme: 
kratko
Težina pripreme: 
lako
Nema glasova.
0 korisnici koji su probali ovaj recept Isproban recept
Dodaj u omiljene
Osnovni sastojci: 
rotkvica, parmezan, grašak, pirinač, crni i beli luk, spanać
Tip recepta:

Sastojci

Za bujon od graška

350g svežeg graška 

350ml ledene vode

Za grašak pire

100g svežeg graška 

10g neslanog putera

Za rižoto

½ glavice crnog luka, isečen na kockice

2 kašike rafiniranog maslinovog ulja (ili 30g neslanog putera)

1 čen belog luka sitno rendani

200g pirinča

100ml belog vina

40g sveže rendanog parmezana

¼ limuna, sok

50ml ekstra devičanskog maslinovog ulja (ili 50g neslanog putera)

Za povrće

5g neslanog putera

120g tikvica, isečene na kriške 

140g svežeg graška 

40g rotkvica, isečenih na kriške

40g spanaća

morska so i sveže mleveni crni biber

Priprema

1. Počnite tako što ćete skuvati grašak. U velikoj šerpi kuvajte grašak oko 1 minut, a zatim zrna graška prebacite u hladnu vodu. (Ovo održava boju i svežinu.)

2. Ohlađen grašak ubacite u blender i mešajtte dok ne dobijete ujednačenu smesu, a zatim procedite da dobijete bujon. Odvojite 100ml za pravljenje pirea od graška i preostalih 500ml za rižoto. 

3. Za grašak pire u maloj šerpi na srednjoj vatri, kuvati grašak i puter 5 minuta, dodajući prstohvat soli. Dodajte 100ml bujona od graška, pustite da proključa  i kuvajte još 4 minuta. Prebacite u blender i mutite dok ne postane glatko pa ostaviti da se ohladi.

4. Za rižoto, u srednje dubokoj šerpi na tihoj vatri, lagano propržite luk na maslinovom ulju sa malo soli, dok ne postane staklast. Dodajte beli luk. Sipajte pirinač i nastavite da kuvate. Zatim sipajte vino, i 500ml bujona, promešajte i ostavite da proključa. Posolite i pobiberite zatim prekrijte poklopcem i kuvajte 20 minuta, ili dok pirinač ne bude gotov.

5. Kada je rižoto gotov u njega umešajte 200 ml hladnog pirea i parmezan.

6. Za povrće u šerpu sipajte 50ml vode, puter i prstohvat soli da provri. Dodajte tikvice, pokrijte sa poklopcem i kuvajte na jakoj vatri, a zatim dodajte grašak, rotkvice,  i spanać, pokrijte opet i kuvajte u ključaloj vodi oko minut. 

7. Da biste završili rižoto, umešajte u njega sok od limuna i maslinovo ulje. Probajte i začinite po ukusu.

Aktuelno

Inicijalizacija u toku...