Majmunski kolač

Kuglof na starinski način, obožavaće cela porodica
Vreme pripreme: 
srednje
Težina pripreme: 
lako
Nema glasova.
0 korisnici koji su probali ovaj recept Isproban recept
Dodaj u omiljene
Osnovni sastojci: 
mleko, šećer. kvasac, jaja, brašno
Tip recepta:

Sastojci

250ml mleka

5g suvog kvasca

1 jaje + 1 žumance

240g margarina ili maslaca

270g šećera

1 kesica vanilin šećera

10g cimeta

600g brašna

Priprema

1. U 250ml mlakog mleka sipati kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Za to vreme u činiju staviti celo jaje i jedno žumance, dodati 120g omekšalog margarina (maslaca) i 70g šećera. 

2. Kada je kvasac odreagovao, dodati u jaja i sve dobro mikserom izmiksati. Dodavati kašikom po malo brašno (do količine od 500g) i miksati lopaticom za testo. Kada je testo ujednačeno, ostaviti mikser i nastaviti rukom mesiti testo uz dodavanje još 50-100g brašna. Testo treba da bude elastično. Ostaviti testo na toplom jedan sat da odstoji.

3. Promešati 200g šećera, kesicu vanilin šećera i dve kašičice cimeta u posebnoj posudi. 120g margarina (maslaca) istopiti u šerpi. Testo posuti sa još malo brašna i kratko premesiti.

4. Otkidati male komadiće i pravti kuglice veličine oraha. Kuglice uvaljati u istopljeni margarin pa u smesu šećera i cimeta i ređati u kuglof (prethodno premazan margarinom). Svo testo izraditi u kuglice i ponavljajući postupak, ispuniti kuglof do kraja. Prekriti krpom kuglof i ostaviti da odstoji na toplom još sat vremena.

5. Peći u rerni na 180 stepeni 25 minuta. Ostaviti da se prohladi i prevrnuti kuglof na tacnu. Posuti šećerom u prahu. Jede se rukama, otkidajući kuglicu po kuglicu. Kao preliv može se ušpinovati 100g šećera i 400g malina, da se dobije gusta masa. Prelivati preko otkinute kuglice.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: hranisezdravo.ba

Aktuelno

Inicijalizacija u toku...