Kolač od višanja i sira

Fantastičan osvežavajući kolač, kiselkast i sladak u isto vreme.
Vreme pripreme: 
srednje
Težina pripreme: 
srednje
Nema glasova.
0 korisnici koji su probali ovaj recept Isproban recept
Dodaj u omiljene
Osnovni sastojci: 
jaja, brašno, marelice, šećer, gustin, maslac, puding
Tip recepta:

Sastojci

Za sipkavo testo:

275 g brašna
jaje
150 g maslaca
150 g šećera

Za fil:

tegla marelica (720 ml)
275 g šećera
30 g gustina
8 jaja
kesica vanilin šećera
800 g nemasnog sira
3 kesice praha za puding od vanile
250 g tečnog maslaca

Ostalo

3 kašike šećera u prahu

Priprema

Testo

Glatko zamesiti brašno, jaje, maslac i šećer, oblikovati loptu i ostaviti uvijeno u foliji oko 60 minuta u frižideru.

Fil

1. Marelice iz tegle staviti u đevđir da se dobro ocede, a oceđeni sok sipati u posudu. Sok preliti vodom tako da se napravi 250 ml tečnosti. Kuvati sa 50 g šećera i dodati gustin. Dodati višnje i

ostaviti kompot da se ohladi.

2. Za smesu od sira dobro umutiti jaja sa 225 g šećera i vanilin šećera, tako da se napravi penasta smesa. Sir pomešati sa prahom za puding od vanile i dodati u smesu sa jajima. Na kraju dodati ohlađeni tečni maslac.

Pripremanje

1. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Sipkavo testo razviti po dubokom plehu obloženom peki papirom i pritom napraviti ivice. Kompot od višanja rasporediti po plehu i preko premazati smesu sa sirom. Peći u rerni oko 45–50 minuta.

2. Kolač ostaviti da se ohladi i pre serviranja posuti šećerom u prahu. Iseći na komade i servirati na tanjiru. 

Aktuelno

Inicijalizacija u toku...