Knedle sa šljivama

Iako mogu da se kupe i zamrznute, najlepše i najsočnije knedle su sveže napravljene.
Vreme pripreme: 
srednje
Težina pripreme: 
lako
Nema glasova.
0 korisnici koji su probali ovaj recept Isproban recept
Dodaj u omiljene
Osnovni sastojci: 
krompir, brašno, jaja, šljive, prezle
Tip recepta:

Sastojci

Za testo:
1/2 kg krompira
oko 400 g brašna (ili 200g griza, 200 g brašna)
3 jaja
50 g putera
malo soli (na vrh noža)

šljive

Za prženje:
150 g putera
130 g prezli
šećer u prahu za posipanje

Priprema

1. Oprati i očistiti šljive.

2. Skuvati krompir i izgnječiti ga kao za pire. Dodati jaja, so i brašno. Umesiti testo, i od njega formirati "kobasicu".

3. Nožem seći jednake kolutiće. Svaki komad rastanjiti rukom i u njega staviti polovinu ili celu (ukoliko su manje) šljivu. Oblikovati knedle i ređati ih na dasci posutoj brašnom. 

4. Oko pola litra vode sipati u vodu, dodati malo soli i ulja i staviti da provri. Spuštati knedle u ključalu vodu. Nakon otprilike 15 minuta, knedle će isplivati na površinu i onda ih kuvati jos 3-5 min.

5. Pred kraj kuvanja knedli, propržiti prezle na puteru.

6. Izvaditi knedle (rešetkastom kašikom ili većom cediljkom) i spuštati ih pažljivo u tiganj sa prezlama. Knedle uvaljati sa svih strana, staviti na tacnu i posuti prah šećerom. Ukrasiti svežim listićima nane.

Aktuelno

Inicijalizacija u toku...