Izrada sipkavog testa

Sipkavo, prhko ili masno testo je osnov brojnih kolača i pita. Može se čuvati u frižideru nekoliko dana, a ni zamrzavanjem ne gubi svoja svojstva.
Vreme pripreme: 
kratko
Težina pripreme: 
lako
Nema glasova.
0 korisnici koji su probali ovaj recept Isproban recept
Dodaj u omiljene
Osnovni sastojci: 
brašno, jaja, vanilin šećer, so, puter, mleko
Tip recepta:

Sastojci

300 g brašna

malo praška za pecivo

vanilin šećer

so

3 jajeta

150 g putera (ili margarina)

100 g šećera

mleko (po potrebi)

Priprema

1. Brašno i prašak za pecivo prosejte na radnu površinu ili u posudu za mešenje.

2. U sredinu utisnite udubljenje, unutra stavite šećer, vanilin šećer, so, jaja i mleko (ili vodu).

3. Viljuškom pomešajte s onoliko brašna da dobijete gustu masu. Smesi dodajte komadiće putera, dodajte još brašna i sve dobro zamesite.

4. Ako se testo lepi, stavite ga u celofan i u frižider.

5. Potom ga razvaljajte u delovima  na pobrašnjenoj radnoj površini.

 

Napomena: Sipkavo (prhko) testo pre pečenja i filovanja izbodite viljuškom, kako se ne bi stvorili mehurići.

 

SAVET: Sipkavo testo možete da čuvate u frižideru nekoliko dana, a u zamrzivaču i duže. Umotajte ga u celofan ili stavite u kesu za zamrzivač.

Aktuelno

Inicijalizacija u toku...