Grčka baklava

Sočni i slasni kolači, baš kao iz poslastičarnice.
Vreme pripreme: 
srednje
Težina pripreme: 
srednje
Nema glasova.
0 korisnici koji su probali ovaj recept Isproban recept
Dodaj u omiljene
Osnovni sastojci: 
šećer, kore za pitu, voda, griz, orasi, limun
Tip recepta:

Sastojci

500 g tankih kora

Šerbet: 

6 dl vode
500 g šećera
1-2 limuna

Fil: 

150 g šećera
2,5 dl vode
2-3 kašike griza
250-300 g oraha 

Priprema

1. Napravite šerbet: vodu i šećer prokuvajte i ohladite, dodajte tanko sečene kolutove limuna. Za fil prokuvajte šećer, vodu i griz, skinite s vatre i dodajte orahe, promešajte. Kore presecite na dva dela po dužini, filujte ih i motajte u trouglove (bitno je da fil ne iscuri tokom pečenja). Poslažite u podmazan pleh, svaku baklavu namažite s malo ulja. Prekrijte korom, ako je preostala i pecite dok ne porumeni, skinite koru i još malo dopecite.

2. Vruće baklave prelijte hladnim sirupom. Ohladite pre služenja.

Aktuelno

Inicijalizacija u toku...