Francuska svilena torta

Isprobajte ovu neodoljivo kremastu poslasticu.
Vreme pripreme: 
srednje
Težina pripreme: 
srednje
Nema glasova.
0 korisnici koji su probali ovaj recept Isproban recept
Dodaj u omiljene
Osnovni sastojci: 
krekeri, šećer, cimet, puter, čokolada, slatka pavlaka, jaja

Sastojci

Za koru:

185 g krekera

1/4 šolje šećera

pola kašičice cimeta

6 kašika putera

1/4 šolje vode

Za krem:

110 g čokolade za kuvanje

kašičica čistog ekstrakta vanile

kašičica espreso praha

šolja rashlađene slatke pavlake

70 g putera

šolja šećera

3 jajeta

Priprema

1. Krekere dobro izmrvite - trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smesa treba da je kompaktna - da se ne raspada kada je stisnete u šaci.

2. Obložite okruglu tepsiju (prečnika oko 23 cm) smesom i stavite je da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi.

3. Pripremite krem: Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umešajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smesu. Pokrijte i stavite u frižider.

4. Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete izdašnu smesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smesu, nastavite da mutite, dodajte u to 2 jajeta i sve mutite 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smesu.

5. Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijeni penasti krem rasporedite preko kore. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći.

6. Sledećeg dana ukrasite sa malo šlaga i spremna je za služenje.

Izvor: vijesti.me

Aktuelno

Inicijalizacija u toku...