Barena paprika u paradajz sosu - Zimnica

Domaći recept, zdrava zimnica, bez konzervansa za prave gurmane! Video je na linku: https://www.youtube.com/watch?v=givePiYsY-A
Vreme pripreme: 
srednje
Porcije: 
15
Težina pripreme: 
lako
Kalorije: 
Nema glasova.
0 korisnici koji su probali ovaj recept Isproban recept
Dodaj u omiljene
Osnovni sastojci: 
paradajz, paprika
Tip recepta:

Sastojci

3 kg paradajza
4 kg čišćenih paprika
100g šećera
100g soli
200ml ulja
400ml vinskog sirćeta
3 glavice belog luka
1 veza peršuna
1 veza celera

(ukoliko ne želite da pasterizujete možete staviti 10g konzervansa)

Priprema

Oljuštite 3 kg zrelog paradajza i sameljite. Sipajte u šerpu i dodajte 100g šećera, 100g soli, 200ml ulja, 400ml vinskog sirćeta, promešajte, uključite na najjače i sačekajte da provri pa smanjite vatru i ostavite da vri 30 minuta.

Očistite paprike da bi imali 4 kg očišćenih paprika. Dodajte paprike u šerpu gde je paradajz, potopite ih, koliko može da stane, treba da se bare oko 5 minuta, treba samo malo da omekšaju, ne previše. I vadite ih u drugu šerpu. Ocedite tečnost i ponavljate postupak sa ostalim paprikama dok ne utrošite sve paprike.

Zatim uzmite 3 čena belog luka, iseckajte skroz sitno, iseckajte sitno i vezu celera i peršuna. Dodajte u šerpu gde je paradajz i ostavite da vri 5 minuta pa paradajzom prelijte ravnomerno paprike koje su u drugoj šerpi. Stavite poklopac preko i ostavite da odstoji 30 minuta.

Posle 30 minuta pakujte paprike u teglu i sabijajte (oko 9-10 paprike po tegli), napravite drškom viljuške prostor i dodajte tečnost iz šerpe. Kada napunite teglu, stavite plastični deo za sabijanje , zatvorite NOVIM poklopcem i stavite u šerpu gde je krpa, dodajte hladnu vodu do ispod visine poklopca, uključite ringlu na najjače dok ne provri pa kada provri smanjite vatru na srednju jačinu i ostavite da vri 5 minuta. Zatim tegle pažljivo izvadite, okrenite naopako da stoje na poklopcu i prekrijte krpom da tako stoje dok se potpuno ne ohlade preko noći pa ih čuvajte na nekom hladnom i tamnom mestu. Prijatno!

Napomena

Za dobru i zdravu zimnicu je bitno da je povrće dobro i zdravo, da su tegle dobro sterilisane, i da su poklopci novi!

Aktuelno

Inicijalizacija u toku...