Tofu

Sir od soje. Ovaj biljni sir proizvodi se zgrušavanjem sojinog mleka. Tofu sir je najrasprostrenjeniji sojin proizvod. Već nekoliko hiljada godina je vrlo važan sastavni deo ljudske ishrane, prvenstveno u zemljama istoka, a u poslednjih nekoliko desetina godina sve je više prisutan i na trpezama širom sveta zajedno sa brojnim drugim proizvodima od soje.

Bogat lako svarljivim proteinima, tofu sadrži minimalne količine masti i uopste ne sadrzi holesterol. Konzumiranje tofua preventivno deluje na sprečavanje nastanka bolesti krvnih sudova, visokog krvnog pritiska i osteroporoze.

Dobro upija ukuse i mirise ostalih sastojaka sa kojima se priprema pa je stoga mogućnost upotrebe tofua u kulinarstvu praktično neograničena: od pripreme raznih namaza, preliva, salata i hladnih predjela do kompletnih obroka koji podrazumevaju supe, čorbe, odreske, musake, paprikaše i kao i razne deserte i poslastice.

Inicijalizacija u toku...

Tofu - recepti

Predjela i salate

Pica sa tofu sirom, spanaćem i paradajzom
Pite i slana testa

Pica sa tofu sirom, spanaćem i paradajzom

Ukoliko ne stavite kačkavalj, ova pica je idealna za dane posta. ...

Glavno jelo

Gado gado
Povrće

Gado gado

U ovom pikantnom jelu sa centralne Jave nalaze se vrhunske kombinacije ukusa - soja, spanać, jaja, krompir, tofu sa ukusnim prelivom od kikirikija. ...

Tofu sa povrćem
Povrće

Tofu sa povrćem

Za one koji vole kinesku hranu i one koji bi hteli da probaju nešto drugačije. ...

Predjela i salate

Salata sa tofuom
Salate

Salata sa tofuom

Izuzetno zdrava i ukusna salata za sva godišnja doba. ...

Inicijalizacija u toku...