Pekorino

Vrhunski italijanski ovčji tvrdi sir.  Ono što je parmezan za sever Italije, to je pekorino (pecorino) za jug. Po svom jakom ukusu i visokom kvalitetu poznat je u celom svetu. Poreklom je sa Sardinije ali se danas uglavnom proizvodi u rimskoj regiji, pa ga najčešće zovu “pecorino romano”. Postoje i “pecorino siciliano”, “pecorino toscana” ili “pecorino sardo”. Na italijinaskom reč pecora znači “ovca”, pa je jasno i poreklo imena ovog sira. Kao i parmezan, pekorino se servira u malim komadima ili nariban. Ima veoma oštar ukus. Konzumira se i kao mlad, a najčešće nakon zrenja od 6 mjeseci.

Pročitajte tekst: Koji sir volite?

Pročitajte tekst: Italijanska kuhinja

Inicijalizacija u toku...

Pekorino - recepti

Pasta

Špagete sa četiri vrste sira

Špagete sa četiri vrste sira

Pasta sa neodoljivo kremastim sosom. ...

Glavno jelo

Špagete karbonara
Moja kravica kuhinjica

Špagete karbonara

Prave se veoma jednostavno i brzo, a užitak je maksimalan! ...

Inicijalizacija u toku...