Pasta

Rezanci od testa različitih dužina, širina i oblika. Svi ti oblici imaju i svoja imena – pene, makarone, špagete, lingvini, fusili, lazanje i razni drugi koji su punjeni drugim sastojcima kao što su raviole i torteline. Reč pasta se često koristi kada se misli na jela gde je pasta glavni sastojak. Obično se servira sa sosom.

Postoje dve osnovne vrste paste: sušena i sveža. Sušena pasta koja se pravi bez jaja može da stoji do dve godine, dok sveža pasta može da izdrži nekoliko dana u frižideru. Pasta se obično sprema u vodi koja ključa. Po italijanskom zakonu, sušena pasta (pasta secca) može da se pravi samo od brašna koje se dobija od durum pšenice ili griza od durum pšenice i obično se koristi u Južnoj Italiji. U severnoj Italiji se uglavnom koristi pasta sa svežim jajima. Italijanska pasta se obično kuva “al dente” što u prevodu znači “prema zubu” (da se ne prekuva, tj. da ne bude previše mekana već čvrsta pod zubima). Van Italije, suva pasta se češće pravi od drugih tipova brašna (kao što je pšenično brašno), ali tako se dobija mekši proizvod koji ne može da se kuva “al dente”.

Određene vrste paste, kao što je pizokeri, se prave od heljdinog brašna. Sveža pasta može da ima i jaja u sebi (pasta sa jajima). U poslednje vreme je veoma popularna i integralna pasta zbog toga što je mnogo zdravija nego pasta koja se pravi od belog brašna.

Pročitajte tekst: Italijanska kuhinja

Inicijalizacija u toku...

Pasta - recepti

Predjela i salate

Pileća Cezar salata sa testeninama
Salate

Pileća Cezar salata sa testeninama

Recept za Cezar salatu sa pastom, priprema se jednostavnio, može se služiti odmah, ali i nakon jednog dana ohlađena. ...

Pasta salata sa tunjevinom
Salate

Pasta salata sa tunjevinom

Kada vam ponestane ideja za ručak, za 15 minuta možete da napravite ovaj kompletan obrok. ...

Salata od paste i artičoka
Salate

Salata od paste i artičoka

Ova lagana i ukusna salata može biti kako predjelo zimi, tako i lagano letnje jelo. ...

Pasta

Hilandarski rezanci sa mrvicama

Hilandarski rezanci sa mrvicama

Ukusno, posno i na hilandarski način! ...

Zapečeni fusili sa piletinom

Zapečeni fusili sa piletinom

Peršun i celer daće potpuno novi ukus uobičajenoj kombinaciji testa i piletine. ...

Musaka od paste, povrća i pršute

Musaka od paste, povrća i pršute

Pasta, slana hrskava pršuta i lagano povrće dobitna su kombinacija. ...

Pasta sa rikotom i slaninom

Pasta sa rikotom i slaninom

Hrskavu slaninicu i kremastu rikotu osvežiće paradajz i mladi spanać. ...

Pasta sa povrćem i šunkom

Pasta sa povrćem i šunkom

Lagana i ukusna pasta puna vitamina. ...

Napuljska salata sa sardelama i maslinama

Napuljska salata sa sardelama i maslinama

Ova interesantna salata pogodna je kako za letnju tako i za zimsku trpezu. ...

Testenina sa pestom od oraha i bosiljka

Testenina sa pestom od oraha i bosiljka

Izuzetna aroma bosiljka u kombinaciji sa ukusom oraha čine ovaj sos za pastu nezaboravnim. ...

Ljute zapečene spiralice s piletinom

Ljute zapečene spiralice s piletinom

Pasta na malo drugačiji način. ...

Pasta sa keljom i pestom od oraha i bosiljka

Pasta sa keljom i pestom od oraha i bosiljka

Ukusna hrskava slanina ovom jelu daće jači ukus. ...

Pasta sa lososom

Pasta sa lososom

Ovo jelo odlično je za vreme posta. Ukoliko ne postite, umesto biljne možete da koristite neutralnu pavlaku i parmezan. ...

Pasta sa spanaćem i ovčjim sirom

Pasta sa spanaćem i ovčjim sirom

Iako je bez mesa, prilično je jaka zbog ovčjeg sira. Ukoliko želite, izaberite neki laganiji. ...

Taljatele sa sremušem i piletinom

Taljatele sa sremušem i piletinom

Sremuš zovu vesnikom sunca, a ova pasta je pravi izbor za prolećni ručak. ...

Seckano meso sa pečurkama

Seckano meso sa pečurkama

Uz jaku kombinaciju pečurki i mesa odlično ide neka lagana sveža salata. ...

Kaneloni punjeni mesom

Kaneloni punjeni mesom

Sočno punjenje u rolnicama od testa - dekorativno i ukusno. ...

Lazanja bolonjeze

Lazanja bolonjeze

Jedan od klasika italijanskih specijaliteta, za čiju pripremu je potrebno odvojiti malo više vremena i truda. ...

Lazanja sa spanaćem

Lazanja sa spanaćem

Za ovo jelo je potrebno malo više truda, ali zadovoljstvo koje pričinjava njegov ukus je neizmerno. ...

Taljatele sa tunjevinom

Taljatele sa tunjevinom

Lagano i ukusno, može toplo a može i hladno - kao salata. ...

Azijski rezanci sa ribom

Azijski rezanci sa ribom

Pogodno za vegerarijance i ljubitelje ribe. ...

Pasta sa škampima i tikvicama

Pasta sa škampima i tikvicama

Tikvice ovo jelo čine laganijim. ...

Pasta sa šparglama i koktel paradajzom

Pasta sa šparglama i koktel paradajzom

Sa osvežavajućim sosom od kisele pavlake. ...

Špagete sa lososom i spanaćem

Špagete sa lososom i spanaćem

U finom sosu od belog vina i pavlake. ...

Kaneloni punjeni spanaćem

Kaneloni punjeni spanaćem

Kaneloni uvek dobro dođu kad se zasitite špageta, pena, taljatela i fusila. ...

Glavno jelo

Špagete karbonara
Moja kravica kuhinjica

Špagete karbonara

Prave se veoma jednostavno i brzo, a užitak je maksimalan! ...

Losos sa spanaćem i gorgonzolom
Riba i morski plodovi

Losos sa spanaćem i gorgonzolom

Ukoliko volite plesnjive sireve, gorgonzola je pravi izbor za vas, a ovom jelu daje neobičan ukus. ...

Srneći gulaš
Meso

Srneći gulaš

Još jedno jelo za ljubitelje divljači ili za one koji bi da probaju nešto novo. ...

Inicijalizacija u toku...