Lavanda

Polu grmovita biljka koja, raste na suvim i toplim obroncima. Iako se mahom uzgaja kao ukrasno bilje u baštama i parkovima, veoma su cenjena njena lekovita svojstva.

Lavanda ima jak aromatičan miris i gorak i ljut ukus, a cvetovi čine tamno plavo-ljubičaste pršljenaste klasove.

Najcešce se koristi za pripremu čajeva, biljnih kapi i tinktura, eteričnog ulja, kupki ili inhalacija.
 
Lekoviti deo biljke su zapravo vrhovi stabljike sa cvećem koji se skuplja i ostavlja da se suši u hladovini i na prozračnom mestu. Kao i drugo lekovito bilje i lavanda ima bolji učinak kada se pomeša sa srugim lekovitim biljem (kamilicom, ruzmarinom ili zalfijom), jer navedene biljke pojačavaju njeno dejstvo.

Lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokraće, pomaže kod bolnih menstruacija, pa čak i kod porođaja. Pomaže kod lečenja bolesti
mozga i živaca, depresije, stresa, protiv aritmije, hipertenzije,  grčeva u stomaku, migrene, neurastenije, histerije i nesvestica, bubuljica, masne kože, dermatitisa, modrica, opekotina, posekotine, psorijaze, ekcema, atletskog stopala, alergija, astme, bronhitisa, zapaljenja grla, infekcije usne duplje, kašlja, upale sinusa, konjuktivitisa, cistitisa, dismenoreja, bola u uhu, neprijatnog zadaha.

Lavanda u vidu obloga odlično ublažava opekotine i rane, jer ima snažno antiseptičko dejstvo.

Ulje lavande ima isto dejstvo kao alkohol (antiseptično), a pri tom ne peče! Lavanda podstiče regeneraciju tkiva i ima prijatan miris.

Čaj od lavande:
Kafenu kašiku usitnjene biljke preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15-20 min. Procediti i piti 2-3 šolje čaja dnevno.

Inicijalizacija u toku...

Lavanda - recepti

Supe i čorbe

Čorba od bundeve sa lavandom

Čorba od bundeve sa lavandom

Septembar je mesec bundeve. Isprobajte ovaj recept. ...

Glavno jelo

Jagnjetina sa začinima
Meso

Jagnjetina sa začinima

Aromatično, sočno mediteransko jelo. ...

Grilovano povrće
Povrće

Grilovano povrće

Mešavina začinskih trava ovom zdravom jelu daje poseban ukus. Povrće može biti prilog uz meso ili glavno jelo uz dodatak nekog sira. ...

Poslastice

Parfe sa malinama i borovnicama
Kremaste poslastice

Parfe sa malinama i borovnicama

Veoma dekorativno, ukusno i osvežavajuće. Može da se pravi i sa nekim drugim voćem. ...

Inicijalizacija u toku...