Grožđe

Plod loze koja pripada rodu Vitis koji uključuje brojne sorte crnog, belog, stonog i vinskog grožđa. Crne sorte su uglavnom jače kiselosti i manje količine šećera, dok je belo grožđe slađe i manje kiselo. Svaka vrsta ima neke prednosti i nedostatke.

Grožđe ima veliki energetsk potencijal. Od njega se proizvode vino, sokovi, vinsko sirće, rakija, konjak, šampanjac... Koristi se u pripremi kolača, pita, torti, džemova i želea.
Međutim može se koristiti i u kombinacijama sa slanim namirnicama, uz sir ili u sosovima i salatama.

Sušenjem se dobija suvo grožđe koje pored urme spada u veoma korisna suva voća. Ono se dodaje kolačima, pitama i tortama, a u kuhinjama bliskog istoga dodaje u slana jela sa pirinčem.

Ekstrakcijom kožice grožda dobija se purpurno-crvena prehrambena boja, list vinove loze koristi se u nekim kuhinjama kao jelo (dalmatinska, grcka…), od semenki grožda proizvodi se aromatično i veoma zdravo ulje.

Inicijalizacija u toku...

Grožđe - recepti

Poslastice

Kolač sa sirom i grožđem
Kolači

Kolač sa sirom i grožđem

Sočno voće sakriveno u vazdušastom kremu od blagog sira ...

Pita od jabuka, grožđa i šljiva
Slatka testa

Pita od jabuka, grožđa i šljiva

Neodoljiva sočna voćna poslastica. ...

Torta sa grožđem
Torte

Torta sa grožđem

Slatko i sočno grožđe ovu poslasticu čini neverovatnom! ...

Predjela i salate

Salata sa gorgonzolom, grožđem i orasima
Salate

Salata sa gorgonzolom, grožđem i orasima

Uz čašu dobrog vina ova kombinacija odvešće vas pravo u Italiju! ...

Inicijalizacija u toku...