Ćevapi

Tradicionalni specijalitet sa balkanskog područja. Pravi se od mlevenog mesa u koje su dodati začini i koje je oblikovano u male valjke. Uglavnom je to specijalitet sa roštilja, ali može da se pripremi i u tiganju. Vrste mesa od kojih se prave, kao i njihova veličina zavisi od kraja u kom se prave. Kod nas su čuveni leskovački i novopazarski ćevapi.

Uz ćevape se ukoliko je reč o brzoj hrani služe luk, kajmak, pavlaka, ajvar, ljuta papričica, urnebes salata ili sveža salata.

Ranije se meso za ćevape sitnilo ručno, a od 20. veka počele su da se koriste mašine za mlevenje. Pravi kulinari tvrde da seckano meso pečenjem manje gubi vodu i ostaje sočnije.

Naziv potiče iz persijskog jezika od reči kebab, koja se i danas koristi u arapskim zemljama ali za specijalitet od seckanog mesa.

Inicijalizacija u toku...

Ćevapi - recepti

Inicijalizacija u toku...