Zdravom ishranom do hormonskog balansa

Za savršeno opšte zdravlje, pa time i balans hormona, veoma je važna pravilna ishrana.

Zdrava ishrana podrazumeva izbegavanje hrane koja sadrži aditive, konzervanse i veštačke zaslađivače, a nije na odmet da smanjite i unos alkohola i kofeinskih napitaka.

Potrudite se da svakoga dana pojedete pet porcija voća i povrća. Takođe, žitarice od celog zrna, riba, orašasti plodovi i dosta tečnosti jesu ključne stavke koje su od pomoći kada su u pitanju hormonske tegobe. 

Kupus, brokoli, prokelj i karfiol sadrže mnogo idol-3-karbinola koji sprečava telo da apsorbuje toksične oblike estrogena.

Pogledajte i Razotkrivamo 5 najčešćih mitova o (ne)zdravoj ishrani

Pojedite tri porcije fitoestrogena na dan - odlučite se za mahunarke: soju, sočivo,leblebije i laneno seme. Fitoestrogeni smanjuju količinu toksičnih estrogena u telu, ali i pospešuju stvaranje globulina u jetri, koji vezuje polne hormone i reguliše količinu estrogena i testosterona u krvi. Beli pirinač zamenite integralnim, a isto pravilo primenite i na hleb, kao i ostale žitarice od celog zrna poput zobi i raži.

Unos vlakana povećaćete ako svoju ishranu obogatite žitaricama od celog zrna, voćem i povrćem. Ove namirnice sprečavaju apsorpciju estrogenih hemikalija u telu (iz plastike i pesticida), ali i ubrzavaju proces izlučivanja toksina i iskorišćenih hormona.

Pogledajte i 5 najčešćih mitova o ishrani

Važno je da se u organizam unose i zdrave masnoće, zato jedite masnu ribu, orašaste plodove, semenke i hladno ceđena biljna ulja. Nezdrave masnoće - zasićene masne kiseline koje se nalaze u hrani životinjskog porekla (crveno mesto, mlečni proizvodi...) trebalo bi izbegavati, zato što sadrže ksenoestrogene koji smanjuju telesnu sposobnostapsorbovanja esenvcijalnih masnih kiselina, odnosno, zdravih masnoća. Hrana bogata nezdravim mastima podstiče telo na proizvodnju nezdravih prostangladina, koji su slični hormonima, te uzorkuju dizbalanse.

Pogledajte i Najveći mitovi o zdravoj ishrani

Kad god i koliko god je moguće, izbegavajte šećer. Osim što utiče na povećanje telesne mase, proizvodi i estrogen što dalje dovodi do zasićenja ovim hormonom.

Pij zdrave tečnosti, mineralnu ili filtriranu vodu, jer hlor i flor iz vode sa česme onesposobljavaju rad štitne žlezde, odnosno njenih receptora joda, pa se javlja hormonski dizbalans. Unos kofeinskih napitaka i alkohola svedite na minimum.

Kada je reč o prehranbenim proizvodima, čitajte etikete i na taj način proverite da li proizvod sadrži konzervanse i veštačke aditive, a ukoliko ste u mogućnosti kupujte organsko voće i povrće.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: Zdrava krava

Inicijalizacija u toku...