Zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače?

Ovaj neodoljiv ritual u toku pripreme kolača zapravo krije opasnost, kažu stručnjaci.

Većina nas voli da poliže kašiku dok pravi kolač, ali koliko je to zaista opasno i može li nam zaista pozliti od toga?

Može, kažu stručnjaci. Kao i od svake hrane u kojoj su sastojci sirova jaja. Kao na primer mus od čokolade, razni prelivi i sl.

Smesa od sirovih jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja uzrokuje proliv, povraćanje i ostale ružne simptome. Jedini siguran način za izbeći salmonelu jeste termička obrada jaja, pa su preporuke da se svako jaje pre konzumiranja obradi.

Oprezno sa jajima

Jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od 4 stepena, a napuknuta treba odmah baciti.

Kuvati ih treba dok i žumance i belance nisu gotovi, a recepti koji sadrže jaja trebali bi biti kuvani na temperaturi od 71°C.

Pogledajte i Zašto ne treba prati sirovu piletinu

Ostatke hrane odmah bi trebalo vratiti u frižider i trebalo bi da se izbegavaju sirova ili meko kuvana jaja, što posebno vredi za decu i osobe starije dobi. Prelivi poput onoga za Cezar salatu trebali bi da budu pravljeni od pasterizovanih jaja, preporuke su Centra za bolesti i prevenciju.

Salmonelom se može zaraziti konzumiranjem zagađenih namirnica životinjskog porekla – jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Pogledajte i Potencijalno opasna hemikalija pronađena u hrani koju često jedemo

Kako ćete znati jeste li se zarazili? Bolest nakon inkubacije, koja traje od 12 do 24 sati, počinje naglo. Simptomi su groznica, temperatura (do 40 stepeni), glavobolja, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i proliv. Bolest može potrajati do nedelju dana, a većinom ne zahteva lečenje antibioticima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: Prva

Inicijalizacija u toku...