NE BACAJTE: Kako da očuvate svežinu kolača do Božića

Da, moguće je...evo kako

Nakon proslave Nove godine, većini od nas sa praznične trpeze najčešće ostaju velike količine poslastica. Ukoliko želite da ih sačuvate i njihov rok trajanja produžite do novogodišnje proslave to je moguće uz nekoliko saveta.

1. Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, tačnije vlažna će ih okolina omekšati zbog čega će izgubiti prhkost i hrskavost. Preporučuje se čuvanje u hermetički zatvorenoj posudi, ali nikako se u posudu ne smeju stavljati topli, nego tek u potpunosti ohlađeni. 

2. Kolače od dizanog, prhkog i lisnatog testa najbolje je zamrznuti. Pre stavljanja u zamrzivač prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižider, pa tek onda prebaciti temperaturu ispod nule. Na ovaj način će se očuvati prhkost testa.

Pogledajte i  10 trikova za savršene kolače

3. Ukoliko želite da sačuvate ostatke savijače ili kuglofa, keksića s punjenjem koji moraju biti sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu narezane jabuke ili pak krišku hleba. Oni deluju poput ovlaživača koji produžavaju rok svežine kolača. 

4. Kremaste kolače ne preporučujemo da čuvate u frižideru duže od tri dana, potom ih je najbolje zamrznuti i to prekrivene masnim papirom pa pospremljene u vrećicu ili posudu. Pre planirane konzumacije računajte na prethodnih najmanje tri sata potrebnih da se kolačići na sobnoj temperaturi odmrznu - na ovaj način će biti kao sveži. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Zadovoljna

Inicijalizacija u toku...