Nećete verovati u kojim se namirnicama nalazi hijaluronska kiselina - izvor mladosti

Ne samo da je sastavni deo kozmetike, hijaluranska kiselina je veoma važna za jačanje vezivnog tkiva oko zglobova. Evo kako da je nadomestite ishranom

Hijaluronska kiselina hidrira kožu i omogućava brže zarastanje rana. Ima efekat protiv bora i u očuvanju mladalačkog izgleda kože.

Koja hrana sadrži hijaluronsku kiselinu?

Najveći izvor hijaluronske kiseline u ishrani su životinjski delovi koji sadrže puno hijaluronske kiseline (kožica, hrskavica, zglobovi…). Supe od kostiju i kožica pilića sadrže veliku količinu komponenti vezivnog tkiva, kolagena i elastina. Dakle, sledeći put kad budete kuvali pileću supu, znajte da ćete organizmu obezbediti hijaluronsku kiselinu.

Pileća supa se primenjuje i u lečenju prehlade i gripa, a jedno od objašnjenja o njenom dejstvu je da upravo hijaluronska kiselina omogućava stvaranje barijere kroz koju virusi i bakterije ne mogu prodreti u organizam.

Pročitajte i Skrob kao zamena botoksu: Bez igle i bola, "ispeglajte" lice prirodom

Šta je bitno za stvaranje hijaluronske kiseline u organizmu?

Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena, koji je glavna komponenta vezivnih tkiva. Pa je za stabilne zglobove, tetive, ligamente, kao i za čvrstu kožu potrebno uneti dovoljno vitamina C. Pronaći ćete ga u paprikama, paradajzu, kupusu, karfiolu…

Magnezijum je neophodan za stvaranje hijaluronske kiseline. Smatra se da ishrana siromašna magnezijumom može biti povezana sa sniženim nivoom hijaluronske kiseline. Da vašem organizmu ne bi nedostajalo magnezijuma, upotrebljavajte puno zelenog povrća, kao što su spanać, brokoli, kupus, grašak… Hlorofil je pigment koji daje zelenu boju biljkama, a magnezijum je sastavni deo hlorofila, pa sve što je zelene boje sadrži i magnezijum. Voće bogato magnezijumom su jabuke, banane, jagode, kruške…

Cink je takođe povezan sa smanjenim nivoom hijaluronske kiseline. Cink se u organizmu koristi za razne procese, a ima ga u semenu bundeve, krompiru, kikirikiju, pasulju… i u mesu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: prirodnilek.com

Dodaj novi komentar

Komentari

Hijaluronska kiselina (HA) је specijalni protein, koji naše telo proizvodi radi podmazivanja zglobova i mišića, kao i da bi obezbedilo adekvatnu hidrataciju kože. Kako starimo, naš organizam proizvodi sve manje HA. Sa gubljenjem НА, zglobovi gube prirodno mоć podmazivanja, a koža postaje grublja i suvlja. Do nedavno, НА se morala ubrizgavati, jer digestivni trakt nije mogao da je absorbuje u prirodnom stanju, međutim, zahvaljujući specijalnom postupku proizvodnje, НА se sada može uzimati oralno. http://aloe-vera-zvezdara-tel0638228313.business.site/

Inicijalizacija u toku...