Koji je rok trajanja kuhinjskog pribora?

Kada bi trebalo da zamenite teflonski tiganj, kada silikonske špatule, a kada je vreme za nove daske za sečenje?

Možda vam se čini da kuhinjski pribor može da se koristi dok god služi svojoj svrsi, ali to baš nije tako... Evo kada je vreme da idete u nabavku novog kuhinjskog pribora.

1. Drveni kuhinjski pribor – do 5 godina ili... 

Kada na svojim varjačama, hvataljkama za salatu ili daskama primetite pukotine, promenu boje ili osetite da je površina na delovima nepovratno omekšala - vreme je za promene! Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise, vlagu, ali i sve bakterije.

Zato drveni pribor perite odmah nakon korišćenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mestu. 

Pogledajte i 7 neuobičajenih namena drvene varjače

2. Gumene ili silikonske špatule – do 2 godine ili... 

Kada promene boju, dobiju pukotine i počnu da se "kidaju" - vreme je za promene! Špatule imaju i jedan higijenski problem. Naime, većinom su napravljene od dva dela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dela mesto u koje ulaze ostaci namirnica koje koristimo i ono se teško čisti. Kada primetite talog koji ne možete ukloniti - vreme je za nove špatule.

Pročitajte i Bakini saveti i trikovi za bolje snalaženje u kuhinji

3. Posuđe s neprijanjajućom (non-stick) površinom – do 3 godine ili... 

Kada primetite duboke ogrebotine, kada površina počne da se ljušti i ulazi u hranu - vreme je za promene! Ako želite da produžite vek trajanja ovog posuđa, obavezno ga pokrijte nečim papirnim pre nego u njega stavite neku drugu posudu kod pospremanja.

Ako ste u mogućnosti, držite ga obešenog na zid ili neku drugu površinu. 

Pogledajte i Ovaj trik sprečava lepljenje hrane za dno prilikom prženja (VIDEO)

4. Plastične daske za sečenje – do 3 godine ili... 

Kada tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete iz njih očistiti ostatke hrane - vreme je za promene! Nemojte zaboraviti da vam za svaku vrstu namirnica treba posebna daska. Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.

Pogledajte i Saveti za čišćenje daske za sečenje

5. Mali kuhinjski noževi – do 5 godina ili... 

Kada zarđaju, imaju klimavu dršku ili ih više ne možete naoštriti - vreme je za promene! Ovi višenamjenski nožići su često u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i zbog toga se lako "istroše". Oštrite ih jednom nedeljno kako biste im produžili vek trajanja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: Zadovoljna

Inicijalizacija u toku...