IZABERITE VASILICU PO VAŠEM UKUSU: Lisnate, sa medom ili u moči od božićne pečenice

Postoji više recepata za tradicionalni srpski kolač, pogledajte kako sve možete pripremiti vasilicu

U ovaj kolač su stavljani mnogi simboli domaćinstva – zrna svih žitarica, tikve, duleka, pasulja, delići raznih voćnih plodova i znamenja zdravlja (komadić drenovine) i bogatstva (metalni novčić). Često, vasilica se šara sa tri cevčice od zove ili tri drenove grančice, uvezane crvenim koncem, što predstavlja svetu Trojicu.

Pročitajte i Ovo su običaji koji se vezuju za Mali Božić

Vasilica se u zavisnosti od kraja, pravi na različite načine:

Vasilica od projinog brašna

Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 3 šoljice kisele vode.

Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.

Pročitajte i Znate li šta su vasilice: 3 recepta za česnicu koja se tradicionalno pravi za Srpsku Novu godinu

Vasilice sa medom

Sastojci: 800 gr brašna, 200 g masti, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.

Priprema: Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

Pročitajte i Evo kako obeležiti Srpsku novu godinu: Običaji kojima se proslavlja Mali Božoć (VIDEO)

Lisnate vasilice

Sastojci: 600 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 jaje, oko 3,5 dl mleka, 250 g maslaca (margarina ili masti), med za premazivanje

Priprema: Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

Izmešati brašno, so, dodati pripremljeni kvasac i 1 jaje, a zatim sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da testo odmori 10-tak minuta pa razviti četvrtastu koru. Koru premazati sa 1/3 maslaca (sobne temperature), preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.

Ceo postupak ponoviti još dva puta sa odmaranjem od 15 minuta. Na kraju, četvrti put razviti koru debljine 0,5 cm i iseći na kvadrate željene veličine.

Vasilice u moči od pečenice

Sastojci za testo: 1 kg brašna, kocka kvasca, 1 kašičica šećera, 2 kašičice soli, 500g mlake vode, mast od božićnog praseta

Priprema: Zamesiti testo od brašna, postepeno dolivjući mlaku vodu, nadošli kvasac, so i šećer, dok se ne dobije potrebna gustina.

Oblikovati  testo i podeliti na nekoliko delova u zavisnosti koju veličinu pogače želite. Zatim svaki deo  premestiti i ravnomerno rastanjiti debljine 1,5-2 cm u obliku okrugle pogače veličine tanjira. Testo po površini našarati (izbockati) šupljim drvcetom, cevčicom (grančica od zove).

Pečene vasuljice još vruće, kratko propržiti na zagrejanoj moči od božićnog praseta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Detinjarije/StilKurir/FoodForTought/LaCusineCreative/rana.lykoss

Inicijalizacija u toku...